Napovedan je idealen dan z malo JZ in lepo termiko. Le realna jutranja LJU sondaža malo kvari idealno stanje z dokajšnjo inverzijo do 800 oz. 1100. Predvsem pa je napoved brez kakšnih ploh ali neviht. Že včeraj sem navijal tudi za današnjo Slivnico in zjutraj sem še bolj odločen. Medtem se glavnina Jate odloča med Slivnico in Buzetom in se odloči za Buzet. Mega je za Slivnico, pa tudi Mojca bo z Duletom prišla nekaj kasneje. Še Milanče dopušča možnost, da bo s službenega mesta ušel k čarovnicam.

Ko se skozi zastoje prebijem v Brezovici spet na AC, so dogovorjeni zborni termini na Vrhniki že zdavnaj mimo in tudi sam se mimo zapeljem v Cerknico. Preložim se k Megu, počakava še prihajajočega Jeana in gor.

Na startu pa že množica padalcev (Gorenjci) med njimi se pripravljata tudi Kurnikova Ana in Jurij. Vetra skoraj ni in lepo počasi se začnemo pripravljati tudi mi. No, nekateri se skrijejo v senco in taktizirajo, saj na beličastem nebu ni še nobene konkretne baze. Pride še Mojca z Duletom in Emil s Škrljem. Na koncu pa še Delux s svojo zemeljsko podporo in psom čuvajem. Nekateri gredo na pivo v kočo, drugi se še kar pripravljamo.

Končno eden od Gorenjcev potegne in pokaže, da zunaj že dela. Počasi lovijo primerne intervale za štart še ostali. Sam imam kar nekaj neuspelih dvigov gori na strmini, medtem ko Mojca lepo odleti spodaj s platočjka, saj je zaradi Z tendence tam veter precej bolj stabilen (in močnejši). In hitro nabere.

Mega mi ves čas stoično postavlja padalo in končno mi v n-tem puskusu uspe odleteti. Sprva zacurim in sem že nevarno nizek, da potem le najdem močno dviganje in v nekaj etapah pridem skoraj na 2000. Občasno nekateri krožimo zelo na blizu v istih stebrih, kar me na momente dela zelo nervoznega (zaradi mojih vidnih omejitev se bojim, da bom koga spregledal) in se raje odstranjujem, kar me pa spet stane nekaj lepega dviganja. Višine so tako lepe, da bi kar zapeljal nazaj proti Borovnici… če bi seveda imel LCja na Vrhniki, ne pa spodaj na Petrolu…

Mojca pa je točno to naredila.

Mojčin let

Breščak Dušan : Bravo 🤗🤗 [29.6.2024 14:33] Zoran Gaborovič : Bravo Mojca 👍👏 [29.6.2024 14:40] Rus Mojca : To je to ,kot v dobrih starih časih 😁 [29.6.2024 15:17] Dušan Štusej : Bravo-pozdrav iz Skopja. [29.6.2024 15:49] Jože Poje : Super! 🙂 [29.6.2024 17:19] Andrej Erznožnik : Bravo, to pa je [29.6.2024 17:21] Dragan Vidic : Bravo Mojca! [29.6.2024 18:39] Janez Kocjan – JanKo. : no, to je pa tist, kr jst na Slivki zmiri sajnam! u nulo! BRAVO! 💪 [29.6.2024 18:48]

Ko se približuje polna ura, se zapeljem nad slemenom na Z nad Cerknico, malo jadram blizu z Deluxom in se potem počasi odpeljem na uradni pristanek.

Zoranov let

Boris pristane malo za mano pri Petrolu.

Borisov let

Tudi Ana je že na tleh.

Anin let

Ana Senegačnik Kurnik : Če nečeš z vetrom pa scuriš… [29.6.2024 15:43]

Jurij pa je med letenjem tudi toplandal…

Jurijeva leta z vmesnim “toplim dingom”

Mega se je odpeljal čez Bloke in naprej, dokler je bilo kaj vetra 🙂 .

Megov let

Komentar leta: Dolenjci skrtarijo s termiko in veter obracajo. [29.6.2024 17:17] Urban Jernejčič : Lepa! [29.6.2024 16:46] Janez Kocjan – JanKo. : uradni pristanek je 200m višje ob mostu čez Višnica! 😜 [29.6.2024 18:44]

Ker ni nikogar pristajajočega v bližini (ki bi moral reševati avto z vrha), najprej malo po Live nadzorujem ostale, potem pokličem Borisa za logistiko (da rešimo vsaj Megov avto z vrha). Takoj so pri meni in z Elektrikom gor.

Tu pa Borisa zamika, da bi še enkrat odletel. Najprej si privoščimo ohladitev z radlerjem v koči, potem gremo na start, da se Boris pripravi.

Vetra je kar nekaj (6/9-10) in to čisti Z z desne. Vendar to ne ustavi skupine tečajnikov in njihovega “vodnika/instruktorja”, ki malo za nami pride na start in se začne pogumno pripravljati (“o super, imamo sondo…”).

Tudi ko dobi Boris ob prvem dvigu presenečenje v obliki močne sunka, ki ga odnese nazaj, jim to ne vzame “poguma”.

Boris počaka, da se situacija spet malo umiri in lepo odleti…

Borisov drugi let

Jaz pa z Megovim avtom dol in čez Grahovo po Jeana, ki me čaka v senci blizu Žerovnice.

Jeanov let

Emil je sedel na tla nekje pri Ložu in kmalu stopil na avtobus do Cerknice.

Emilov let

Naložim ga v LCja pri Petrolu in odpeljem domov, da naprej rešuje logistiko. Boris in Nikolina pa odpeljeta Megu avto na žel.postajo Rakek, da ga pričaka ob prihodu iz LJU…

Še malo boljši dan napovedan za danes (ampak možnost popoldanskih neviht in ploh pa je…). Erzo skliče zbor za 11h na Vrhniki, kar mi je v bistvu prezgodaj…

Ko zaključim s primarno terapijo, se vseeno odločim za soudeležbo v tej akciji in samo še gasa na Vrhniko (izmučen, brez pijače in jedače, ki sem jo pričakoval po terapiji,… skratka že ves obnemogel na pot…). In ker danes začuda ni bistvenih zastojev, sem celo prvi pod Petrolom. Prikapljajo še ostali (Milanče, Koc, Erzo). Ko pride še Deluxov Boris, s Kocom presedeva k njemu (čeprav sem nameraval danes jaz voziti), Milan in Erzo pa k Pojetovemu Jožetu, ko ta, rahlo zamujen, pride že po našem odhodu).

Na Pumpi v Cerknici se spomnim, da sem pozabil med potjo aktivirati Mega, ki ga zato počakamo na Pumpi. Jean, ki je bil tudi prvotno dogovorjen, se je odločil za H&F in prihaja za Megom.

Drugi avto iz Vrhnike je že na štartu, ko pridemo gor (“… prvi bodo zadnji… in zadnji bodo prvi…” – veze so pač veze 🙂 ). Pa še nekaj nenapovedanih padalcev (Igor, Cile in še dva tujca). Veter (še) lepo piha gor, z občasnimi odkloni od Z, SZ. V puhteči vročini postavljamo. Zadaj za Slivnico nastaja temna gmota, proti Snežniku nakuhava na polno, le v smeri Postojne čez Javornike je pretežno modrina z redkimi bazami.

Prvi odletijo Jože, pa Erzo, Igor in Cile, potem pa že jaz (hvala gre Megu in Borisu za pomoč pri pripravi 🙂 ). Takoj za mano še Boris in Koc, potem pa se zadeva ustavi (kot zvemo kasneje, je začelo pihati dol, pa vedno manj vetra),… skratka kar nekaj časa še traja, da odleti še Mega, medtem ko Milanče na koncu odstopi (sploh ko opazuje ploho in grmenje proti Snežniku…).

Desno pred kočo takoj zahaklam ozek in kar močan steber, v katerem se mi pridružita Boris in Koc. Jaz bi malo manj sunkovito dviganje (sploh pa ne proti temni bazi zadaj) zato me v motoviljenju oba takoj prehitita in navijata naprej v višave, sam pa se raje zapeljem ven, stran od grebena (z višino je tudi čutiti vedno več S, SZ). V rahlem dviganju z občasnimi butanji se pripeljem daleč proti Dolenjemu Jezeru, ko končno začne spuščati. Obrnem nazaj in se zapeljem do grebena, kjer me takoj spet nabije gor. Ker nočem proti temni bazi se spet zapeljem ven nad dolino, ves čas v rahlem dinamičnem dviganju (kot je prej zafrkaval Delux: ko gre dol, samo iščemo in preklinjamo, kje bi šlo gor … ko pa gre preveč “lepo” gor, pa samo bežimo, da bi spet spustilo dol… 🙂 ). Sedaj opazim padala nekaterih ostalih proti Javorniku in usmerim se tja – žal seveda že prenizek, saj samo še curim. In tako, zaradi stiskanja repa med noge, odcurim na uradni pristanek pri Pumpi.

Zoranov let

Cile pristane čez Cerknico pri pokopališču.

Pospravim in odštorkljam do Pumpe, kjer je Megov avto. Mega se je samo odpeljal ven in pristal pri kozolcih pod Pumpo.

Megov let

Grem po njega, ko se javi Boris z Blok.

Borisov let

Sky Rider : Čez Bloke senca, ko scurim, sonce. Presezki v vsakem primeru. [28.6.2024 17:02]

Vmes naložim Cileta, ki mora do svojega motorja v Martinjak. Jean se javi iz cerkvice na Sv.Trojici, kjer je pristal, ker je vse naokoli pokrito in temno in ni vetra (predvidevam, da v cerkvici na vrhu vedri ???), s prošnjo, da mu dostavim avto do Unca.

Z Megom odloživa Cileta in čez Grahovo gor po Elektrika, kjer se posloviva. Jaz kar skozi gozd po slemenih proti Blokam po Deluxa. Ko sem že mimo Radleka, pa on dobi štop do Cerknice !! Nazaj na Pumpo, kjer prevzame krmilo Boris in me zapelje do Jeanovega avta, medtem ko se usklajujemo s Kocom, ki je pristal v Postojni.

Kocov let

Koc (K. Andrej) : Neke plohe proti Snežniku, sm mislu, da bodo že ujele Erzota. Zato sm se odloču letet v veter in Postojno [28.6.2024 15:42]

Boris z Elektrikom, jaz z Jeanovim avtom do ZD Postojna, kjer mu ga pustim (ko se je vreme malo zboljšalo, je s Sv.Trojice odletel nazaj, dokler je šlo – do Počka 😉 ), mene pa Boris in Koc naložita v Elektrika, da lahko po stari cesti odbrzimo proti Vrhniki (AC je namreč popolnoma zabasana v smeri LJU – bogve za kaj že…).

Erzo je pririnil do Koritnic.

Erzov let

Boštjan Zagorc : Gor višje je gostilna, beri Bac😉 [28.6.2024 14:27] Andrej Erznožnik : To čr maš prevoz ko ti [28.6.2024 14:43] Aleš Pirš : Že ni žejen. [28.6.2024 15:01]

Milan pa rešil Jožeta izpod Slivnice 🙂 .

Jožetov let

Andrej Erznožnik : Zakaj si pa tak krog delu če si hotu v Begnah pristat?? [28.6.2024 14:53] Jože Poje : Zmaga v petih kategorijah: prvi odletel, prvi pobral, prvi čez jezero, prvi prav nizko, prvi z najrajšim poletom iz vrha v dolino. [28.6.2024 15:11] Andrej Erznožnik : V peti kategoriji se ti je zgodil kapsul linguae, namesto najrajši bi moralo bit najkrajšem, tj od štarta do Begn [28.6.2024 15:17] Andrej Erznožnik : Lapsus liguae [28.6.2024 15:47] Jože Poje : Kapsul se bolje sliši, na všečke ne vpliva, na pivske sledilce pa! [28.6.2024 16:14] Boštjan Sodja : Tvoj šef “UN tam gor” vaju bo z Andrejem v Nebesih sigurn dal v isto klop sedet, da se bosta lohk več ‘pogovarjala’ 😅 [28.6.2024 17:29]

Končno malo boljši dan in po 5 dneh abstinence se že tresem… Še vedno V tendence.

Najprej čakamo, ker pa so za popoldne vseeno napovedane možne plohe ali nevihte, se z Mojco in Milančetom raje odločimo za bližnjo lokacijo – Koreno. Razpišem zbor ob 13h pri ŠPH (že malo prej sije sončeh in se vidi modro nebo po LJU kotlini – in bele nakuhancije na obrobju). Prijavita se še Boris in Cile. Imamo še Duleta za šoferja in vseh 6 se pri ŠPH zbaše k Ciletu in gor.

Na startu piha zmerno lepo po pobočju gor (mogoče malo poševno z leve). Boris mi razgrne in naštima štrikce, medtem ko se bašem v tangice in potegnem prvi.

Levo ob pobočju do Slevice v počasnem curjenju in občasnih dvigih v mehurčkih, potem odpeljem ven, kjer me pa kar nekaj dvigne in z veliko višino pripeljem mimo ŠPH in v širokem loku nazaj nad pristanek in potem po obratu pristanem v SV smeri, saj zastave kažejo, da piha od hriba dol.

Zoranov let

Boris je lepo pobral in je v višavah nad mano. Mojca se je zapeljala proti Ljubgojni.

Mojčin let

Nekaj kasneje pristane tam tudi Milan.

Milanov let

Cile pa pristane pri ŠPH. In nekaj za njim še Boris.

Borisov let

Sky Rider : V visavah nad mesto in cesto,…prelepo [27.6.2024 15:51]

Dule je medtem že prišel s Ciletovim avtom dol in s svojim šel pobrati Mojco in Milana … in potem razlaz.

Tudi danes napoveduje PP čudne spremembe tekom dneva (od JZ do močnega V še pred poldnevom, možnost popoldanskih neviht (predvsem v V SLO) in popolno “brezveterje” pa Aladin…

Zato še pred 8h zdražim Erza za Strmco in je seveda za in se že peljem … v zastoj pri Kozarjih (zato obvoz čez Dolgi most do Brezovice). Erzo je razpisal Bale cca 8.30 in Elmir me že čaka, da ga naložim v LCja. Na pristanek, kjer naložimo še Erza.

Jutranji zgleden JZ (4/6) je medtem precej upadel (na 1,5/3) in ko pridemo na start se nadaljuje spodaj načeta dilema: ali čakati na veter ali pa iti na še kak neodleten start (ideja je Špilnik). Ker se veter ponovno zbuja, nisem za eksperimentiranje. Elmir se odloči za svoj nov start – Špilnik, Erzo pa ostane z mano.

Na startu se res počasi pripravljava, medtem ko veter tudi počasi narašča (ampak zaenkrat le redki sunki). Vseeno se pripravim do konca in ko se mi zdi, da je generalno že več vetra (3/5) dvignem Maestra2 in po obratu zajadram. Na levo proti Petriču me rahlo dviguje in malo celo pridobim, naredim nekaj zavojev, potem pa dviganje izgubim in po nekaj borbe scurim na uradnega.

Zoranov let

Samo naberem in že mi Erzo (ki takoj pride dol z LCjem) stlači robo v LCja in nazaj gor. Na štartu že močneje piha (4/6-7) v naraščanju. Elmir je že priletell s Špilnika in lepo jadra nad nama, zato se Erzo hitro spravi v zrak.

Tudi sam se hitro ponovno pripravljen, pa mi uspe odleteti šele po 4 neuspelih dvigih (vedno mi potegne in sesuje padalo na stran, kot da bi bil Z s strani, klobasa pa kaže idealno po pobočju gor…).

Končno zajadram in me v močnem vetru lepo dviguje nad start. Lepo drži praktično povsod in niti ni preveč razrukano in tudi ko vozim ob koncu Špilnika, ne zgubim kaj dosti. Nazaj ekspresno na Petriča in še ena runda. Erzo je ves čas nad nama z Elmirom. Potem še drajsamo po Petriču nad start in zgubim Erza iz vidnega polja. Mislim, da je že odpeljal na Planinsko (pozabim, da je bilo v planu najprej 1 polna ura jadranja na Strmci…) in tudi sam naberem do 1100 ter se zapeljem okoli vogala, kjer je tudi Elmir. On sicer rine nazaj v veter proti robu Petriča, ampak ko vidi, da ekspresno zapeljem mimo njega, tudi on obrne za mano proti Planinskemu polju.

V lepem glajdu (pokaže mi tudi 60) se zapeljem nad Grmado in čez vso Planinsko polje do Laz. Nad njimi obrnem in v močnem kontra vetru pristanem nekaj nazaj v smeri Planine.

Zoranov popravc

Elmir pristane blizu mene.

Elmirov let

Kmalu pripešači mimo po cesti v smeri Bal po svoj avto in me pobere, ko sem že pospravljen v senčki.

Erzo pa ni šel na Planinsko (Live očitno nima vključen in tako ne veva kje je…), ampak se javi šele čez nekaj časa, ko sva z Elmirom že rešila LCja in se že peljem proti LJU.

Erzov let

Ker je v moji smeri samo zgoščen promet (nasprotna smer pa stoji od LJU do Logatca), sem kmalu na Brezovici. Zapeljem ven in ga naložim pri Dobrovi. Ampak na Vrhniko pa morava čez Horjul, saj so vse ostale smeri zabasane z zastoji…

Na Vrhniki se nama ob radlerju pridruži še Lučka, ki bo nadaljevala z logistiko, jaz pa še enkrat proti LJU.

Danes je cela SLO ena sama rdečkasta sivina (danes glavni napad s puščavskim pesom iz Afrike 🙂 ). Za zjutraj veter še kaže neke nežne JZ smeri, za popoldan pa so različne napovedi različno zmešane in kažejo neke kompleksne motnje.

Dopoldan še razmišljam, da bi šel čimprej na Strmco, pa ni nobenega vetra, kamere pa itak kažejo , kot da je na 3/4 megleno. In tako se že vdam v usodo neletenja, ko Mojca skliče zbor ob 16h za Zabočevo: delovna akcija čiščenja starta (z možnostjo piknika – in eventualno odleta). Debevčev Roman je namreč včeraj objavil, da je že delno opuščeno-zarasli start pokosil v nulo in požagal preveč zraslo šavje in manjša drevesa (mene je pa voznik, ki me je včeraj peljal do Škorpijona tudi spraševal, ali smo ta start opustili in zakaj…). Tako, da sem načelno sicer za, pa me zatohla vročina in neprijazno ozračje razumsko odvračata od akcije…

In če me ne bi tik pred zdajci Mojca osebno poklicala, naj pridem, bi ostal v LJU… tako pa gasa do prvih zastojev na J obvoznici in čez Črno vas do Borovnice.

Dule in Mojca se z vilami in grabljami (in piknik opremo 🙂 ) napolnjena odpeljeta gor, z Elmirom pa se naloživa v Elektrika k Deluxu in za njima gor.

Na cesti pod štartom Dule že sedi na piknik stolčku; drugi je baje zame, medtem ko bo mladina (to je Mojca, Elmir in Boris 😉 ) popucala start in ga pripravila za reinkarnacijo.

Pa si raje oprtam srednjo opremo (Rook2+ tangice s pripadajočo kramo) in se počasi odplazim gor po strmini. Mojca je to o mladini vzela čisto zares in telovadi na robu skalne škarpe nad cesto, da bi obesila sveže trakce, preostala mladeniča pa vzorno in izkušeno grabita…

Počasi se odplazim še na vrh poseke in začnem postavljati (ampak tale start je pa danes dosti bolj strm, kot je bil pred točno 9 leti, ko sem bil nazadnje tukaj ?!).

Sprva piha čisto z leve – dol z Rakitne, občasno pa tudi gor. Medtem, ko lovim ravnotežje na strmini, mi Boris in Elmir in Mojca na fino naštimajo padalo in preverijo štrikce, Mojca pa potem odnese kmečko orodje dol v avto.

Potegnem hrbtno in po obratu (potrjeno lepo) speljem.

Zoranov start

Zunaj me sprva kar dviguje in gunca in ustavlja nasprotni veter, potem me le spusti lepo naprej (o kakšnem jadranju niti ne razmišljam), da sem z lepo višino na sredi doline, kjer začutim prve kaplje. Še malo zavijugam sem in tja, preden pristanem na istem travniku, kot včeraj (ampak danes sem videl iz zraka, kje je izhod 🙂 ).

Zoranov let

V rahlem dežju hitro pospravim in se skrijem v bližnji LC.

Medtem sta odletela tudi Elmir in Boris.

Elmirov start

Borisov start

Pristaneta na istem travniku, kot jaz.

Elmirov let

Komentar leta: Novi štart. [21.6.2024 17:52] Tomaz Kemperle : Bravo [21.6.2024 18:17]

Elmir še dokumetira pristanek.

Borisov let

Sky Rider : Dežek s peskom [21.6.2024 17:40]

In kot zadnja odleti še Mojca: na startu še suha, v zraku pa v dežju že vleče ušesa, da bo čimprej na tleh.

Mojčin let

Rus Mojca : Pa me je požegnal [21.6.2024 17:42] Andrej Čerček : Pa bodi blagoslovljena [21.6.2024 19:50]

Boris zbaše robo rinfuzo v LCja in gor po Elektrika. Ko prideva gor, pa orkanski veter polaga drevje, da naju je še za nazaj strah…

In potem še na zaključno druženje h Godcu v Borovnico.