Erzo že na vsezgodaj sprašuje za ideje, kam bi se šlo, potem se kar sam hitro odloči za Kovk in objavi, da zdaj pa ni več greh leteti v Vipavski 🙂 . In razspiše zbor za ob 10h (10.10).

Doli še piha burja in itak mi je to prezgodaj in se odločim za kasnejšo uro, saj tudi Mojca objavi, da gre kasneje. In se dogovorimo okoli 12h na Vrhniki. In danes začuda ni prevelike gužve na AC (ne, da je ni, vendar se kolona vsaj enakomerno premika od Kozarij naprej…). Prestopim k Mojci in Duletu in od zadaj na Kovk. Dule počaka v avtu na parkingu in naju elektronsko spremlja, midva odpešačiva do starta, kjer je gneča zmajarjev in komaj kakšno padalo v zraku (zgodnja runda naše Jate je že bogve kje…). Na startu pa sva edina padalca

Na momente veter kar pihne, vendar ne gre čez 8. Takoj postaviva (no, meni postavi Mojca, še preden se zbašem v sedež). V prvo dvignem hrbtno in speljem. Najprej se malo lovim pod grebenom, potem pri Podrti naberem na 1200 in naprej. Ves čas lepo držim višino med 1000 in 1300 z občasnimi izgubami višine in mestoma močnimi dviganji, kjer popravljam.

Čisto do Predmeje in z lepo višino in brez velikih težav spet nazaj do starta. Takrat enkrat pristane Mojca.

Mojčin let

Še enkrat podobno čisto do Predmeje, nazaj do Podrte, kjer naberem do 1300 in bolj zunaj čez Vipavo proti Nanosu (dokler bo šlo). Baze so nizke, niso pa preveč nakuhane, čeprav so nekatere prav temne. Anteno vidim v bazi in nimam prevelikih ambicij, saj je vedno bolj pokrito z vedno gostejšimi bazami in se bojim, da je od Nanosa naprej mogoče dosti bolj nakuhano ali pa celo mogoče kakšen lokalni dež.

Kar zunaj se držim, pa me nekje pri Tabli dviguje (brez vrtenja) in se zgolj približujem bolj ali manj k pobočju (dokler bo šlo). Pa kar gre in gre in drži in dviguje in s 50+ ob pobočju Nanosa pod Anteno kar peljem (dokler bo šlo). In gre do Hruševja s 60+ in še malo naprej, kjer si izberem primeren travnik in pristanem nazaj v veter.

Zoranov let

Ko začnem pospravljati, sta Mojca in Dule že pri meni.

Pokliče Mega, da je pristal v Logatcu in kako bo z reševanjem preostalih iz jutranje runde.

Megov let

Komentar leta: Bi se dalo še podaljšat pa mehur ni hotel sodelovati. Sem samo še rumeno videl. [16.9.2023 19:29] Ana Senegačnik Kurnik : Bravo, sva te s Strmce opazovala💪 [16.9.2023 17:57] Igor : Aaa, to pa ja. To pa nikakor ni klasika! [16.9.2023 18:07] Tomo Pavlin : Bravo, škoda, da nisem doma, bi ti pripeljal osvežitev😁 [16.9.2023 18:08]

Pa so počasi pristali tudi ostali (nekateri tudi toplandali) in rešili avte. Nekateri so uspeli narediti 100tko…

Milanov let

Breščak Dušan : 500m ehh 🫣😏 [16.9.2023 18:02] Primož Bergant : Bravo 👍👏💯. Malo zmanjkalo 😁👍 [16.9.2023 19:41]

Erzov let

Andrej Erznožnik : Tekmovalna letalna sezona 2023 je končana, Vipavska ni več prepovedana. Torej Kovk. Vrhnika 10.10: končno 1x, da Klv skup leti – drugih skoraj ni. Z Megatom je sicer bz letet, skoz se obnaša kot da gre pristajat… prav na koncu je tud 1500 premal za čez Šembid in 100, saj pihne ven in dol ter nas splakne. Če sem se avgusta kuru za 200 plus, se zdaj na 20 plus, na Lijaku skor scurim, no pa je pol mal več. [16.9.2023 17:27]

Pojetov let

Komentar leta: Nad vipavsko gimnazijo sem se rešil. Ustanova ne daje le učenosti, ampak tudi termiko 🙂. Dejansko je bila termika nad pokopališčem. [16.9.2023 16:48] Breščak Dušan : Ja duše letijo v nebo 😇😁😇 [16.9.2023 16:59] Stane Bajt : Glede na to, da si se ves čas plazil po tleh si nabral neverjetno veliko kilometrov. 😉 [16.9.2023 20:13] Jože Poje : Kilometri se štejejo po dolžini, ne po višini 😀 [16.9.2023 20:17]

Danes napovedanega veliko JZ (pa dvojna inverzija in vedno večja oblačnost). Po dopoldanskih zemeljskih obveznostih tudi po LJU piha kar konkretno. In se odločim za Kižlovko, da se vsaj malo “rehabilitiram”.

V dolini kar šumi in na momente listje kar belo pogleda, ko štorkljam gor. Razgrnem coto ob stalnem pihanju gor, na momente tudi butne. Potegnem hrbtno, lepo dvignem coto in po obratu že pred robom v zraku. Sprva drži višino, potem me močno spusti in nad tlemi zafleram do kolovoza.

Zoranova sekundarna terapija (Rook 2 ML) s Stare lokacije

Ko po terapiji cincam, kam bi šel, me odreši Jean, ki povabi na Strmco – čimprej, preden bo premočno… In sem za in se kar se da hitro zbašem od doma (in pozabim Maestra …), da med vožnjo le po telefonu obvestim nekaj nezainteresiranih (nekateri so preveč zmatrani od lovorik preteklega dne, drugim se ne da, kakšen samotar je že zgodaj na Lijaku; nekateri pa morajo celo biti še v službi ob 11h !!!).

Na pristanku me pričaka Jean z Misty in gor, saj se mudi, ker veter neusmiljeno narašča. Jean kar zagrabi mojo robo in jo odnese na start, še preden se jaz dobro razhodim… In res piha.

Sunki tudi okoli 10, čeprav menda postaja na Petriču v naraščanju javlja šele 8. Jean priganja in mi postavi padalo, še preden se zbašem v zic. Potem pa čakam(va), da za trenutek upade, da potegnem in – v prvo speljem.

Samo lifta gor in počasi naprej. Počasi v močnem vetru do Petriča in počez na višini malo čez 1000 nazaj mimo Lipovca do konca Špilnika. Po obratu gre nazaj 50+. Spet do roba Petriča in do Špilnika in ker lepo drži, še kar naprej nad Studeno. Tu gre dol in obrnem in se zapeljem nazaj nad ravnico Strmce. Niže doli okoli vasice pa razgonjeno in rotorji, da kar lovim padalo – in pristanem na uradnem.

Zoranov let

Za Jeana se mi je v prvi rundi zdelo, da bo za Špilnikom scuril, pa se mladenič ni pustil in zdaj visi v višavah nad dolino. Še kar nekaj časa ga vidim, ko rine proti Studenu in potem ga ne vidim, ga pa še dolgo čakam, da se javi s Planinskega polja.

Jeanov let

Z njegovim avtom po njega in nazaj na Strmco, kjer naju vsa vesela pričaka Misty. In LC…

Končno danes pridem do bolj zaresnega letenja.

Čeprav zjutraj ni preveč akcije (razen para iz Jate, ki se odpravi v Posočje…), bi jaz kljub inverziji kar rinil na Slivnico, saj bo čez dan SV obrnil na J, JZ.

Z Megom se uskladiva in tudi Dušan je za in potem razpišem 14.30 na Pumpi v Cerknici in se pofočkajo še nekateri ostali (Mojca in Erzo z Duletom), Škerlov Franc, Emil pa Erzu potrdi udeležbo telefonsko. Na Rakitni naložim Dušana (seveda zastoji na J obvoznici) in na Pumpo.

Po teoriji bi morali iti gor z dvemi avti, pa Emil pripelje na Pumpo še prej kot midva z LCjem in Mojca s svojo ekipo, opazi tam le prazen Megov transporter (Mega čakajoč sedi v senčki ob Pumpi…) in misleč, da smo mi že na poti gor, sam samcat da gasa na Slivnico (vmes pa pri DSO samo še naloži Škerla). Ko mi (vsi čakajoč Emila) razvozlamo uganko, zakaj ga še ni, se vseh 6 stlačimo (no, stlačijo se le 4…) v LCja in gor.

Na štaru piha idealno gor kot že dolgo ne (J, JZ), Emil že v luftu, Franc štartuje.

Postavimo in v luft Erzo, Dušan, pa jaz (ob asistenci Mojce in Mega – danes se nisem pozabil prheftat z elastiko), Mojca in Mega.

Sprva malo iščem, da najdem… in potem v bolj razmetanem dviganju do 1700, kjer padem ven. Potem pa samo še iščem sem in tja pretežno v curaži… ni mi jasno od kod piha in kam odnaša stebre… se v obupnih iskanjih nekajkrat rešim dokončne curaže in nekako naklepam 1h, ko dokončno scurim k Pumpi.

Zoranov let

Malo za mano ob meni pristane še Mega.

Megov let

Dušan je že pred časom pospravil in je pri Pumpi prevzel ključe LCja, ki ga je Dule pripeljal dol.

Dušanov let

Dule pa gre iskati Mojco.

Mojčin let

In potem naložijo še Erza.

Emil je tudi pristal v Grahovem.

Emilov let

Dušan pride k nama z Megom in ob pospravljanju vmes še malo z njim rešujeva quize z objavami letov na njegovem novem telefonu = na novi verziji Androida…

Ko greva proti Pumpi, pa sta v zraku še Sašo in Urban.

Sašov let

Urbanov let

So bili danes spet veliki nameni, pa sem bil na koncu vesel, da smo se z Jeanom in Jožetom dogovorili za popoldansko Planinsko Grmado. Razpišem zbor ob 13h pri Balah.

Jožeta poberem doma v župniji, pri Balah pa naloživa v LCja še Mega in Jeana. Na poti gor se pofočkajo še Martin, Emil in Redstar. Na startu nas pričaka Delakov Jure (H&F s svojo boljšo polovico in kužkom), ki že postavlja. Takoj postavimo še mi.

Odletijo Jože, Jean in Jure, potem pa lepo (kot tukaj že dolgo ne) tudi jaz, ki me po prvem hrbtnem dvigu po obratu kar vzame, čeprav je veter šibak.

Takoj, ko sem v zraku prekolnem vse, kar je možno, saj sem si pozabil zatakniti elastiko kokona za čevelj… in se (viseč v gurtnah) poskušam spraviti v kokon. Vse sorte akrobacij počenjam, ampak moja kolensko- nožna gibljivost me obsodi (v občasnem popravljanju posledični padalskih akrobacij) na hitro curažo.

Zoranov let

Ob pospravljanju ustavim preklinjanje in začnem gruntati, kaj bom počel do pristanka ostalih. Pa še dobro ne zložim robo, ko je ob meni že Martin.

Martinov let

Nekaj za njim še Mega in Redstar!!

Megov let

Emil je na drugi strani ceste.

Emilov let

Jože pa … celo na Kalcah.

Jožetov let

Jože Poje : Polet je bil lep. A pristajat za hribom je pa razmetano. [10.9.2023 14:27]

Kje je Jure pristal ne vem. Vem pa, da Jean edini ni scuril in pristane, ko mi že rešimo avte s starta in pri Balah naložim Jožeta.

Jeanov let

In po stari cesti proti Brezovici, saj je AC (kot običajno) zabasana do Vrhnike…