Danes močnejši JZ. Slaba sondaža. Kljub temu je najbolj obetavna Primorska.

Ob 11h zbor na Vrhniki z mojim predlogom: 1.Kovk, 2.Buzet, 3.Lijak. Manca, Dule, Berto, Dušan, Erzo in Milan. Med čakanjem me že začnejo pljuvati, da bo na Kovku premočno…

Ko prva trojka (Berto, Dule, Dušan) že odpelje po stari cesti proti Kovku in Manca tudi že pelje Erzov avto proti Logatcu po Mega, se ofenziva nadaljuje in prevlada Lijak. Mega se prestavi na Unc, kjer ga končno le poberemo in dol v Vipavsko. Priporočimo se Alešu in na start, ki je že kar zaseden.

Sam takoj na vrh novega starta (slama pa to na starem…), Erzo pride z enako ugotovitvijo malo kasneje. Malo čakamo, saj začetki prvih v zraku niso obetavni. Potem pa le kdo tudi kaj nabere in v luft: Erzo, Zoran in tudi ostali naši spodaj.

Dušan kmalu scuri in gre še enkrat na popravc.

Dušanov poskusni let

Dule se kar nekaj časa matra pod startom, preden se preda.

Duletov let

Ostali pa standardno – ves čas delovno – bolj ali manj nizki do Zmajarske. Sam tam obrnem globoko pod robom in potem popravim pri Vojašnici in še enkrat do Zmajarske in za Megom okoli Skreta (nizko) do Čavnovega V raza, kjer oba obrneva.

Nazaj na Lijak in čez na Danijela, kjer Mega lepo pobere in podaljša na Škabrijel, sam pa se po nekaj matrarije vrnem nizek nazaj na Lijak. Nikakor ne morem več pobrati in si zadam za cilj vsaj 2h.

Ko sem že blizu in dan že ugaša, pa le naberem lepo nad rob. Ker je prepozno (?) za nadaljnje km, se zapeljem daleč ven čez pristanek (da bo trikotnik) in nazaj. Pa ni trikotnik…

Zoranov let

Berto pospravlja.

Bertov let

Štusejev Dušan tudi po drugi rundi.

Dušanov drugi let

Manca in Mega sta tudi že na tleh.

Megov let

In tudi Milan.

Milanov let

Erzo pa je potegnil pod Čavnom, dokler je šlo. In šlo je do Ceste…

Erzov let

Združimo se v Fami na zaključno druženje in domov.

Še vizualizacija

Danes napovedana spet burja (ki pa naj bi čez dan upadla. V okolici LJU zjutraj vse megličasto in zabasano in brez vetra (in tako naj bi kar trajalo), zato se odločim za projekte. In ker smo zadnjič po letenju pod mentorstvom Erza ogledovali področje pod Nanosom, S od Razdrtega, se danes namenim tja (v upanju, da ne bo preveč burje).

Na prvi in drugi lokaciji dosti preveč vetra (izmerjeno do 12, pa dosti bolj S ob pobočju Nanosa, kot SV iz smeri Postojne).

Tukaj pa je za spoznanje manj in postavim. Malo vadim obvladovanje Rooka v močnem vetru (in kar malo izboljšujem svoje pomanjkljivo znanje), ampak v močnem ne morem poriniti naprej in me ves čas odnaša nazaj. Končno enkrat prebijem in se zapeljem v dolinico, kjer me pa v dnu odrikverca nekaj m nazaj, preden sedem na tla…

Zoranov prvi danes

Spet nazaj na prvo in drugo lokacijo, pa še vedno zame dosti preveč vetra.

Iščem alternative v okolici, pa povsod enako. Potem grem gor v vas Strane, kjer smo bili zadnjič in začuda malo manj vetra (samo do 10), ampak povsem z leve, tako da tudi pomislim ne na razgrinjanje. Še malo iščem naokoli in tudi najdem (za boljše čase, ko bo manj vetra…).

Potem grem spet mimo prve in druge lokacije (nič sprememb) proti avtocesti in obdelujem lokacije okoli Hruševja.

Na tukajšnji prvi spet preveč vetra, naslednja obrnjena na Z.

Potem najdem tole pobočje, kjer mi kaže sunke do 8 in takoj raztegnem (in spet vadim grounhandlanje).

Ko se enkrat le spravim v zrak, pa me rikverca in goni sem in tja, da se nekako pririnem do dna pobočja, kjer pa skoraj ni vetra.

Zoranov drugi danes

Novnovnov.

Zdaj pa še malo naprej na Erzov originalni Hruševje.

Ta krtina je malo bolj strma in trening se nadaljuje…

Čeprav sonce že zahaja, je veter podoben kot malo prej. Sedaj me, po nekaj uspešnih dvigih in odnašanju v rikverc pod dvignjenim padalom, končno enkrat spusti naprej in nabije gor in potem samo odloži v vznožje griča…

Zoranov tretji danes

V bistvu slab izkupiček celodnevnega tavanja po krtinah pod V Nanosom. Napoved o upadanju burje se ni uresničila, realno pa je bila dosti premočna za lepe skokce s krtin…

Danes pa napovedan spet JZ in množice se že dogovarjajo za Kovk (kakšen pa tudi za Lijak). Le jutranja sondaža je obupna.

Ob 11h na Železniški Dule, Milan in jaz prisedemo k Stojanu in po stari cesti v Logatec, kjer pa Erzo že čaka Suša. Ker nas je torej za več kot en avto, kar podaljšamo naprej čez Kalce na Kovk. Nekaj za nami prideta tudi Erzo in Primož.

Na startu kar lepa množica, ki postavlja in odletava. Kmalu smo pripravljeni tudi mi in v luft: Erzo, Suša, Stojan, Zoran, Milan in Dule.

V zraku močna in sunkovita dviganja (in tudi spuščanja), da je ves čas delovno. Proti Hublju gre sprva kar počasi, potem proti Predmeji malo hitreje, pa nazaj mimo Hublja do starta, kjer sva blizu skupaj z Erzom. Še enkrat do Predmeje (obrnem malo prej) in nič manj delovno do Podrte in potem čez v Vipavo.

Pod Plaz pridem na 400 (z mislijo, da bom samo podaljšal na tla), pa le najdem neka dviganja in se pajsam gor in sem in tja, dokler me ne dohiti Erzo. Skupaj nabereva do roba in ker gor nekako ne gre več, okoli pod Tablo. Še nekaj rahlih dviganj, potem pa Erzo dobi in lepo pobere na rob, jaz pa še kar onegavim in rinem naprej. Generalno mi gre dol, čeprav se še nekajkrat matram v pobočju Nanosa ob cesti, da bi pobral. Pa se ne rešim in se v glajdu odpeljem čez Lozice v poden.

Zoranov let

Erzo se zapelje do Hieronima in nazaj do Anje.

Erzov let

Milan in Stojan pristaneta blizu Strelišča (na standardnem Milanovem pristanku).

Milanov let
Stojanov let

Dule pa je pristal pri Fami in s Planinškovo pomočjo rešil avto.

Duletov let

V senci in temini doline skoraj povsem otrdim od mraza, preden me naložijo za domov…

Še vizualizacija:

Danes burja v upadanju in inverzija na 500 in potem močna na 1500, vmes lep gradient. Zjutraj so edine ideje Zavrh. Mene pa malo mika Nanos na V in ko Mega pove, da nemerava testirati z Nanosa Samsov ultralahki komplet z Dudekovim Run&Fly (sem kar malo »užaljen«, ker ni rekel najprej meni…) sem takoj za ta cilj. Tudi Erzo ne verjame preveč v Zavrh. Četrti, ki se pridruži je Štusejev Dušan (drugi del jate se odloči za Zavrh…).

Ob 11.30 na Vrhniki v LCja Dušan in Erzo in v Podnanos, kjer se dobimo z Megom. Na vrh in na start.

Še vse v ivju od močne včerajšnje in današnje nočne burje. Veliki kosi odpadajo od anten od toplih sončnih žarkov. Na startu sunki do 8, pa zelo s S, zato bi vsi še malo počakali.

Le Mega takoj potegne svojo testno robo in handla run&fly. Še največ ima(mo) opravka s štrikci, preden jih kolikor toliko ne namesti in uredi (pa žal vseeno ne dokončno…). Veter počasi upada in ko se Mega odloči in potegne, je na pomolu le še kakšne 3m.

Jaz medtem začnem prvi postavljati, potem tudi Dušan in Erzo.

Mega zunaj zelo ustavlja (ne vemo, da ima težave z zavozlano komando) in gre samo dol in na koncu odvije proti Razdrtemu.

Megov testni let …
Domen Kastner : Kdo ga da na probo in kako se ti zdi? [21.1.2020 14:03]Andrej Erznožnik : Brez komentarja [21.1.2020 16:22]

Ko smo mi trije pripravljeni, nobenega vetra več (čeprav v dolini kaže, kot da je spodaj še močna burja). Malo čakamo, ker pa 0 vztraja, potegnem prvi in ne speljem in sedem na tla. Potem odleti Erzo,

malo potipa na levo in takoj desno okoli vogala. Dušan mi pomaga postaviti padalo (hvala Dušan) in v drugo speljem. Sam potegne malo za mano.

Tudi sam potipam malo v levo, potem takoj desno okoli vogala, blizu pobočja. Pa me takoj za vogalom (pod robom) močno ustavlja in lezem naprej le z okoli 20 (kot da bi bil močan JZ – dolinc iz Vipavske) in gre samo dol. Pod Hieronimom in pred Lovsko končno malo popisknejo neki mehurčki in celo zavrtim, sploh ko vidim Erza, ki pri Lovski lepo nabira. Tudi sam nekaj dobim in nadaljujem naprej in potem tako še nekajkrat. Pošteno zavrteti pa si ne upam (se počutim nelagodno), sploh, da bi navil toliko, da bi prišel nad rob. Rinem naprej pod Tablo, pa pod Plaz in vsake toliko nekaj dobim. Rinem še naprej nad Grad in potem ven ob občasnih dvigih do Zemona, kjer pristanem.

Zoranov let

Še preden pristanem, je Mega že pri meni. Dušan pa je povsod še malo pojadral in nabral urco in se na koncu zapeljal čez mene in čez Zemono.

Dušanov let

Z Megom ga pobereva in proti Podnanosu po Erza (ki se je tudi kar najadral).

Erzov let
Komentar leta:Itak da mi ni vseeno, da je na Kovku 10m/s burje. Sem že pozabil na podoben dan leta 2016. Na štartu sever, ki je potem crkaval, da komaj štartamo. Pol se curi na polno in šele pod 800 (glede na vse take višine vsepovsod je lahko bila kvečjemu inverzija) začne bzat, da se prisilim bolj k pobočju. Ne glede kako se vidi, sem mel nekajkrat občutek da me odnaša ven in ko nazadnje navijem 955 mi je gor neugodno. [21.1.2020 17:39]Sergej Bukovnik : Prov čudn da ti je neugodno [21.1.2020 18:53]

Gor do Lovske, kjer z Erzom malo raziskujeva bližnji start, ki ga še nimam (pa žal piha od zadaj), dokler Mega in Dušan ne prideta z vrha z obema avtoma. Mega se poslovi, mi pa v mraku še malo na (neuspele) oglede projektov…

Še vizualizacija

Danes pa res močna burja. In ker je na Štajerskem bolj mirno, navijam za tja (projekti + letenje v Dobrovljah).

Dopoldne se izkaže, da v Dobrovljah ni kaj dosti vetra in da je vse pokrito z nizkimi bazami. Torej vsaj projekti.

Erzo se pridruži in okoli 13h startava z LCjem izpred mojega Hoferja.

Za ogrevanje tale položen travnik zraven doma starostnikov (ki ga obširno dograjujejo). Čeprav je šibek veter rahlo z desne, Erzo ne odlaša in potegne prvi.

Erzov let
Andrej Erznožnik : Po poteh lokalnega matadorja [20.1.2020 13:51]Sašo Golob : 😆 [20.1.2020 17:14]

Ker je start res položen (da o blatu in mokroti ne govorim), se tukaj že res lepo ogrejem…

Zoranov let

Potem na bližnji, še sveži Frenkov Vimperk. Pa piha šibki veter z desne in od zadaj. V takem se ne nameravava metati na turške kole starega vinograda spodaj, zato se skoordinirava s Ceno, ki je pravkar prišel do svojega avta na Dobrovljah.

Hitro sva na pristanku in s Ceno se zapeljemo na tale Pojetov start. Čutim sapo v vrat in zato iščem bolj prikladno odletno mesto, ki je malo niže desno. Medtem pa Erzo postavi kar pod cesto in v neki nulci potegne in lepo odleti – v dolino.

Erzov let
Komentar leta:Redkogdaj lahko za Pojetom letiš bolj v dolino kot on. No to je ta dan. [20.1.2020 17:04]
Franek Rakun : Dons bi ble pa skor Dobrovlje! [20.1.2020 17:18]

Še sam hočem tu postaviti, pa vztrajno diha za ovratnik, zato se s Ceno prestaviva na prekrasen travnik na desni (pravi šolski teren), kjer mi Cena pomaga postaviti (že dokaj mokro) coto.

Potegnem in speljem in se v glajdu zapeljem čez sadovnjake skoraj do glavne ceste.

Zoranov let

Cena pa odpelje LCja na pristanek, kjer čaka Erzo.

Erzo me pobere ob cesti (posloviva se od Cena) in nazaj čez Polzelo še na tole, že prej markirano pobočje.

Seveda je položno in piha rahlo od zadaj. Postaviva.

Erzo potegne in laufa, laufa, da ga vzame in odnese čez šavjasto spodnjo mejo, kjer ga grobo zaustavijo veje drevesa na levi.

Erzov let

Sam tudi približno ne pridem do tja, tako da nimam takšnih problemov.

Zoranov let

Ker pa je še malo dneva in Erzo tekmuje z mnogokratniki števila 2, morava še na bližnje Založe, ki jih sam že imam. Tako samo zapeljem Erza na start.

Erzov let
Andrej Erznožnik : Hvala Zoran [20.1.2020 16:47]

In ga poberem na vznožju.

Danes napovedano poslabšanje z dežjem/snegom. Čeprav je dopoldne preed dežjem že pošteno turobno, poskušam narediti kakšen projekt (da rešim serijo 🙂 ).

Orle so mi najbližje in tu je še nekaj dolga za poravnati.

Za hišo na vrhu parkiram LCja in okoli vogala na (neurejen) travnik, obrnjen proti JV, kjer se poleti pasejo konji in sem že dvakrat zastonj hodil s padalom naokoli.

Piha pravilno, rahlo po pobočju gor. Postavim, potegnem in lepo speljem po pobočju. Pobočje je strmo in travnik se hitro končuje obdan z gozdom. Tako na hitro zavijem in pristanem nazaj v pobočje…

Zoranov prvi