Že včeraj je Uki napovedal, da je danes treba na Buzet in strinjal sem se z njim (glede na PP in Aladin). Glede na napovedano kar konkretno burjo in krajevne plohe in nevihte po SLO kaže napoved za dol same presežnike (med 12 in 16h naj bi pihal J, termika do 2500 in to stabilna,… ).

Danes zjutraj je napoved podobna in kljub rahli nejeveri Erzo razpiše Buzet.

Ob 10.30 na Železniški Uki, Erzo in Dule k meni v LCja in na Unc po Mega in dol.

Ko pridemo na start še sonček z lepimi bazami in piha lepo gor. Erzo samo ponavlja, da ni kaj za čakati in pohiti in starta in se po začetni curaži desno od starta pobere v kotu ob železnici.

In res takoj po Erzovem startu veter uplahne in celo pihne dol, tako da ostali trije počasneži čakamo vsaj 15 min, da potem potegnem jaz (ko rahlo spet termika pihne gor) in nekaj kasneje še Uki in Mega hkrati in kot zadnji Dule, ko spet lepo pihne gor.

Mene samo splakne ob pobočju dol in sem že tik nad drevesi in že potegnem noge iz kokona za pristanek na travniku tik pod startom. Pa me butne en mehurček in zategnem in zavrtim in potem malo lovim sem in tja in počasi nabiram in potem vedno bolje in vedno lepše (še sploh, ko mi Mega svetuje, naj se pustim bolj zanesti z dviganjem) in sem nad progo in nad startom in… na 1100.

Proti SLO (generalno je le V veter) sama tema (in se mi zdi, kot da že dežuje), zato ven nad dolino in ko vidim Mega nabirati nad startom spet nazaj, kjer spet močno dviguje. Potem se Mega usmeri proti V in jaz bolj zunaj za njim in gre vse z lahkoto gor. Tudi proti J baze ekspresno rastejo, proti S in Z vse temno, le proti V v smeri Učke je še lepo. In potem se začneta Uki in Mega pogovarjati, da se pa tole vse skupaj preveč na hitro kuha in reče Uki, da gre dol.

Ukijev let

Mega mu pritrdi in tudi on proti pristanku.

Megov let

Meni pa še vedno gor, zato potegnem ušesa in še naprej čez Buzet v smeri Mluna, kjer pa že spušča. Pristanem na ogromnem travniku pred Mlunom.

Zoranov let

Pokliče Erzo, da se je vrnil nazaj, ker se je proti KP že vse bliskalo (dobro, da nisem gledal v tisto smer…).

Erzov let
Erzov komentar leta:Menda je jasno že na Vrhniki, da bo tako. Kljub temu: na štartu ne piha prav dost gor, edini. Prot Trstu črno, za štartom kipijo oblaki v navezavi Trsta. Nekaj povrtavam nazaj, želim si Kopra ali vsaj Glema. Dež je za viaduktom Črni kal, zagledam strele, ker grmenja v čeladi ne slišim. Za povrh se celica dela še JZ od mene pri Zrenju in samo še zbežim iz klešč, nazaj v veter. [24.8.2019 14:34]Matej B : Kot v Avstraliji. Če bi imel odprto čelado, pa bi slišal strěle. [24.8.2019 15:16]Matej B : * bi slišal grmenje  [24.8.2019 15:18]

Še vizualizacija:

Erzo organizira Rabiča, ki pobere Ukija in Mega. Mega odložita, da pomaga rešiti Duletovo padalo, ki se je zataknilo pri pristajanju v krošnjo jablane.

Duletov let

Uki pa gor z Rabičem po LCja. Po “ovinku” v Rabičevem vikend le pride po mene in potem naprej po Erza, da skupno dokončno rešimo Duletovo zataknjeno padalo.

In še gor k Rabiču na zaključno kramljanje z degustacijo in v vedno slabše vreme proti LJU. Od Unca naprej že vliva pravo monsunsko deževje…

Danes spet slabo vreme z SV (kar nekaj burje na Primorskem) in spet na projekte. Danes grem malo dlje, v okolico Velike Slevice pri Vel.Laščah (čeprav tudi danes vse deluje, kot da se bo pravkar ulilo) .

Na prvi lokaciji na SV startu piha od zadaj (da ne govorim, da je položen, z visoko travo, ki se cedi od nočnega dežja). Grem na nasprotno stran hriba na J start, pa piha konkretno v hrbet po hribu dol. Se vrnem na prvotnega in še vedno piha od zadaj z J ?!

Postavim in potegnem, pa ga samo podrajsam po mokri travi. Naberem in grem na naslednjega na bližnji hrib, pa se veter spet zliva od zadaj po hribu dol.

In potem se odpeljem in pri Prilesju pred Retjami najdem tole piko, start Čelo, ki je čudovit, res ogromen, v nulo pokošen travnik (idealen šolski teren !!).

Dokler gre z LCjem, potem peš na vrh in postavim. Tu piha sicer SZ rahlo z desne (štart obrnjen na Z), ampak to je čudovito (glede na današnje dosedanje izkušnje).

Potegnem v veter in sem po treh korakih v luftu in letim, letim. Žal sem za čez hiše in drevje v spodnjo dolino prenizek, zato zavijem v desno in stopim na tla…

Zoranov let

Danes napovedano slabo vreme z veliko SV in grem na projekte. Ker pa vse kaže, kot da bo ravnokar  začelo deževati, iščem najbližje bele pike na V, SV veter.

In pridem sem, na te položne (terasaste) travnike pri Šmarju. Čutim nekaj kapljic in hitro postavim na zgornji plato. Piha rahlo z leve od zadaj. Potegnem in odlaufam do preloma in se zabrišem čez, speljem in me takoj spusti v kotanjo pod njim, 10m niže in cca 50m stran.

Zoranov skokec

Tu še močneje piha od zadaj. Naberem in še enkrat gor. Ko Rooka spet postavim, začne konkretno deževati. Naberem coto in v LCja in čez Barje (kjer že sije sonček) na nove lokacije.

Nikjer ne piha v skladu z napovedjo, na treh lokacijah pa so starti spremenjeni v pašnike s kravami in el.pastirjem…

Tako sem že slabe volje, ker danes ne bo nič. Pa naslednji dan ugotovim, da mi je Naviter vseeno zabeležil tale skokec…

Danes je bil plan malo pohajat po hribih. Namen je bil z LCjem po gozdni cesti do Sv.Jakoba nad Preddvorom in potem na Javorov vrh in mogoče še naokoli na Hudičev boršt (z lahko opremo za zaključen spust od nekod, namesto mojega spotikanja v dolino).

Pa je cesta pregrajena z novo rampo (staro se je dalo pretentati) in s hojo morava začeti spodaj. Po vročini in strmini do sedelčka pri cerkvici in kratek postanek pri koči.

Potem pa z »izhodišča« po SZ pobočju v senčki gozda (ampak vroče je še vedno) do Javorovega vrha. Tu sva že toliko zmatrana, da tudi pod razno ne greva naokoli na Hudičev boršt. Vrh je sicer gol, ampak naokoli vse tako zaraslo, da ni za odleteti.

Alenka posedi na vrhu, jaz pa naprej po JV slemenu iskati Pojetovo (zame belo) piko. Kar najdem je zame neuporabno, saj na »navpični« strmi že precej zaraslih trav še stati ne morem, kaj šele, da bi padalo postavljal (mogoče daleč niže spodaj po pobočju… v naslednjem življenju…).

Nazaj na vrh in nazaj in po zgornji poti na Potoško. Obisk gozdnatega vrha in potem dol na idiličen start na Potoški. Odkar sem bil zadnjič tukaj, vse zrihtano v nulo: klobasa levo in desno na drogu, trakci, klopca, start pokošen na angleško travico.

Postavim (štrikci še malo zafecljani iz Bolgarije), hrbtno dvignem in stopim v zrak.

Spredaj kar drži, tako da se na široko zapeljem v desno do Mač in dol na pristanek ob jezeru.

Zoranov let

Alenka pa peš dol hitro, da še radler in sladoled komaj pospravim, ko že pride z LCjem do Črnave.

Včeraj smo si lahko odpočili od padalskega popotovanja, danes pa je treba v akcijo, saj je napovedan lep dan z zmernim JZ. Milan me takoj spravi na obrate, saj je že določil dan za Lijak (njegov plan 100tka…).

In ob 11.15 prisedem k njemu in Duletu in dol. Pri Anji, kjer bomo pustili avte, počakamo Pojeta (zaradi zemeljskih obveznosti hoče biti logistično neodvisen). Zaradi prevozniških zapletov okoli Lijaka pokličem Vidmarjevega Jožeta, ki nas prijazno zapelje na Lijak.

Na startu piha zaradi termike močno, v naraščanju. Poje takoj v luft, jaz zalimam 2 manjši luknjici na padalu in potem piha vedno močneje (sonce prbija) in mi vedno bolj globoko modrujemo, zakaj moramo še čakati.

Potem pride še Uki, ki pa ga kmalu spravim v akcijo, tako da, po debeli uri in pol za Pojetom, potegneva v luft. Milan in Dule (in nekaj drugih) pa še čakata.

Najprej malo motovilim, potem vdenem odličen steber do 1900 in se odpeljem čez Zmajarsko in Čaven in Kucelj do Modrasovca. S 1300 na Hubelj, kjer se srečam s Pojetom, ki se že vrača prvič iz Predmeje. Takoj visoko ven nad dolino in od zunaj na Tablo in naprej na Nanos. Ves čas lepe višine in mirno jadranje. Čisto do Antene in brez problemov nazaj spet visoko. Srečam Ukija pri Lovski.

Od Table kar na Podrto in v Predmejo, čisto do konca, saj prvič zares pomislim, da bi mogoče pa odpeljal 100tko. Jože takrat enkrat dokonča svojo 100tko.

Jožetov let

Nazaj in čez dolino na Vipavo, sedaj niže, pa še vedno priklop brez problema. Uki sporoči, da je od Predmeje scuril pred Ajdovščino.

Ukijev let

Še drugič zapeljem čisto do Antene in me že mika, da bi se kar čez zapeljal, pa se zadržim in obrnem. Pri Lovski srečam Milana. Na Tabli sem sedaj dosti nižji, pa grem kar čez kar s 1000 in s 680 pridem do Podrte in mi ne uspe pobrati.

Rinem naprej, pa mi kaže Naviter slabih 95km in 5 km s to višino ne bom naredil naprej, zato le še malo porinem proti Ajdovščini in nazaj na pristanek k Anji.

Zoranov let

V resnici sem naletel okoli 98km in bi lahko 2km še brez problema zrinil na pobočjih nad Ajdovščino proti Lokavcu… 🙁

Še vizualizacija:

Še preden zložim, sta Uki in Dule že pri meni. Dule je moral zaradi tehničnih problemov kmalu pristati.

Duletov let

Je pa zato lepo rešil Ukijev avto in Ukija.

Milan zrine pri povratku z Nanosa malo čez Zemono.

Milanov let

Pobere ga Dule in vsi v Famo na pico.

Zjutraj nas v hlad na obali jezera (cca 800 mnv) zbudi duo harmonika-kitara. Kmalu se zbašemo v kombi in skozi Samokov (trgovina) v zimsko smučarsko središče Borovec.

Po prehranjevanju na žičnico in gor v pogorje Rila z najvišjimi vrhovi Bolgarije (tik pod 3000m). Jajčki  nas pripeljejo na 2369m, kjer takoj navlečemo nase vse, kar imamo. Malo se razgledamo, ampak ker nimamo namena daleč tovoriti robo, je jasno da bomo startali pod zgornjo postajo na progi.

Piha S, občasno SZ z leve. Malo nas nervirajo zajle žičnice, ampak ni pomoči. Prvi potegne Boštjan, potem jaz, Janko in ostali.

Malo ob zajli dol, potem sem dovolj visok, da preletin jajčka in čez. Sedaj me najprej spušča v grapo, da sem že nervozen. Ko pridem izza vmesnega vrha, pa z Jankom zavrtiva v lepo dviganje. Preden pridem v bazo, odpeljem naprej, Janko pa v levo pod temne baze v hribe. Lepo drži, je pa čutiti nasprotni S veter, ki ustavlja na 20km/h.

Levo za prednjim grebenom je precej nižji Boštjan, ki ga še bolj ustavlja, kot mene. Ko sem čez prednji greben nad ravnino že mislim, da bom pristal, pa dobim lepo dviganje spet do 2000 in obletim mestece Samokov v smeri našega  jezera. Tu pa me spusti in pristanem na zgornjem koncu mesta.

Zoranov let

Boštjan je tudi že na tleh bolj Z pred prednjim grebenom.

Boštjanov let

Še Stojan zavije tja in je tudi kmalu na tleh.

Stojanov let
Silver Surfer : Z vrha Balkana. Vsi obrnejo z vetrom, jaz pa v veter. [18.8.2019 22:33]

Janko obrne in se odpelje proti V vzdolž grebena.

Štopam ko budala in se mečem pred avtomobile, pa nihče ne ustavi. Boštjan prištopa do avta in gre po Urbana, ki je V od Boroveca v nekih rovtah.

Urbanov let

Stojanu uspe dobiti štop padalske žene, ki gre po svojega moža, ki je pristal skupaj z Jožetom.

Jožetov let

Ko imam dovolj neuspešnega štopanja, odpešačim po cesti v Samokov. Ob prihodu v mesto me poberejo naši.

Potem proti V (nasprotno od naše načrtovane smeri) po 30km oddaljenega Mega.

Megov let

In še naprej po Andreja.

Andrejev let

Janko pa je še kar v zraku že mimo Plovdiva.

Med sledenjem Janka operemo avto in ga spoliramo in še modrujemo ob kavici, da se končno javi s pristanka.

Jankov let
Jankov Komentar leta: Dan za rekorde [18.8.2019 22:29]Urban Purkat : Bravo majstore! [19.8.2019 00:25]Branko Črnigoj : Bravo Janko !!!! [19.8.2019 07:53]Jože Vidmar : Cestitke [19.8.2019 09:03]Zoran Gaborovič : Super let !! Čestitke [19.8.2019 09:09]Borut Lapajne : uff janko divji let [19.8.2019 18:09]

Vizualizacija najdaljših letov:

Po njega, na zadnjo večerjo in na nočno vožnjo proti Z – proti domu…

Moj jubilejni 800-ti novi start z Rile, najvišjega pogorja Balkana je res pravo jubilejno darilo …

Ponoči dež in zjutraj se takoj po prehranjevanju in kavici odpeljemo proti Z – smer Sofija. Cilj je Musala, kjer je nekaj startov v hribih, dosegljivih z žičnico. Bliže domu bomo, pa še vreme je bolj obetavno v tistih koncih.

Med potjo ugotovimo, da je cilj še daleč in da je bolje, če poiščemo kaj za odletet še vmes. J od Plovdiva so hribi s starti za S smer vetra, saj je danes napovedan generalni veter SZ. Izberemo start Brestovica Bulgaria na vasico Brestovica.

Start je idealen, žal pa na startu termika meša iz vseh smeri. Jaz bi kar postavil, ostale moti prednji grič, ki lahko povzroča težave za veter z desne (čisti sever). Po odletenih letih vidim, da so nekateri odleteli tudi s travnika niže proti S in nekaj jih takoj odkoraka tja in sporočijo, da je tam idealno.

Ko smo vsi tam, se izkaže, da ni več idealno (jaz bi bil raje zgoraj…). Z Boštjanom takoj postaviva na različnih koncih položnega osatastega travnika.  Boštjan potegne in s porivanjem sekundantov spelje in se zapelje … v dolino.

Boštjanov let

Potem zalaufam jaz. Pa mi seveda prijateljsko porivanje ne pomaga, saj ne speljem in obesim padalo direkt v nizko hrastovje ob strani.

Vsi takoj v akcijo pod glavnim vodstvom Mega in padalo je v kratkem  sneto, očiščeno, preverjeno in spet pripravljeno. Zdaj ga iztrgam iz pikastih trav malo niže in speljem.

Podrajsam po vrhovih drevesne meje pod travnikom in ven nad dolino. Nekaj termičnih balončkov in v pristanek. Da ne bi pristajal na osatnih travnikih, izberem rjavo golo področje, ki se izkaže za posušen osatast travnik.

Zoranov let

Naberem padalo in dol do potke, kjer trebim padalo, medtem ko odletijo še ostali (razen Damjana, ki je spet naša zemeljska  podpora).

Megov let
Jožetov let
Jankov let
Andrejev let
Urbanov let

Potem pa naprej proti današnjemu cilju…

Se odločimo, da ostanemo še en dan v teh krajih. Na današnji S, SZ veter je primeren start Madara in tudi tekmovanje se preseli na to lokacijo. Odpeljemo se sicer dovolj zgodaj, vendar pravo pot na vrh skalnatega platoja najdemo šele po Erzovih telefonskih navodilih.

Na startu preveč vetra in vsi se skrivajo po grmovju v senci. Erzo nas povabi na ogled naravnih znamenitosti po skalnatem robu, kjer se v skalni steni pod nami skriva Madarski konjenik iz 8.st. Do skalnih stopnic, ki pripeljejo čez steno iz doline, kjer malo modujemo in fotkamo, dokler se prvi padalec ne pojavi v luftu. Potem pa panika in nazaj na start in v akcijo.

V močnem vetru startujejo tekmovalci drug za drugim, pa vsi bolj ali manj kaskadersko… Eni poberejo, drugi se matrajo in nikakor ne morejo više.

Erzo je tudi že v luftu, Mojca poskuša, pa ji je premočno in se nazadnje umakne. Boštjan se ne počuti preveč OK in se javi za reševanje kombija in zemeljsko podporo. Potem pa v luft Mega, Janko in jaz in še ostali naši (razen Stojana, ki mu ni treba v tako).

V močnem vetru in sunkovitih dviganjih najprej na hitro lepo naberem do 850 (start okoli 400), pa me preveč zanese nazaj nad plato. Ko rinem spet naprej, vse pridobljeno zgubim in ponavljam vajo. V veter praktično stojim, vrtenje eno samo guncanje. Kmalu imam tega zadosti in se zapeljem nad dolino in na strnišče požetega žitnega polja ob progi proti Madari.

Zoranov let

Dva pristaneta čez progo na navidez lepem travniku, pa obirata padali s trnja še ko grem spakiran pol ure kasneje mimo…

Jože pristane še malo bolj stran od griča.

Jožetov let

Janko cca 500m bolj stran.

Jankov let

In tudi Urban tam nekje čez progo.

Urbanov let
Urban Purkat : Kajak na divjih vodah [15.8.2019 13:42]

Vizualizacija naših lokalnih letov

Mega se je pobral na 1300 in odpeljal čez hrib z vetrom…

Po kolovozu proti Madari me do centra vasi zapeljejo Turki, ki so prišli po svojega padalca. In že sta Ovca in Stojan z Mojco s kombijem pri meni.

Kmalu se vsi tukajšnji zberemo in okoli hriba na AC in po Andreja, ki je odpeljal proti V (bočno na generalni veter) še mimo Nevše.

Andrejev let

Erzo je pristal dobrih 40km proti JJV.

Erzov let

Mega pa še malo naprej pri Partizanih.

Megov let

Še vizualizacija najdaljših

Poberemo Andreja, malo kruzamo sem in tja po AC, potem pa se usmerimo v reševanje Mega.

Ko smo vsi skupaj, pa še na gurmansko uživanje lokalnih specialitet pod brajdami v restavraciji pri Partizanih…

Ob 8h startamo iz Burgasa proti Šumnu. Okoli 11h pridemo na V start, kjer se pripravlja množica padalcev, večinoma tekmovalcev. Pozdravimo Mojco in Erza, ki sta že v odletni fazi, potem pa (razen Mega) na osvežitev v bližnji bife, da se start malo sprazni. Napaka !

Ko se vrnemo, nikomur več ne uspe štartati normalno, saj piha od vsepovsod (termika vleče sem ali tja, generalnega vetra itak ni). Z Urbanom in Stojanom gremo na oglede na J start, kjer ob prihodu ni nikogar, piha pa lepo močno gor. Čez nekaj minut pa tudi tu zameša od vsepovsod.

Prestavimo se na ogled JV starta, ki pa je zabit z tistimi, ki prihajajo z vzhodnega. Pod startom že obirajo z grmovja neuspešne. Štarti uspešnih pa so več kot atraktivni…

Medtem se naši odločijo na V startu za pripravo na odlet in se vrnemo. Mega 4x poskuša, pa mu ne znese. Vmes odleti Janko … in scuri.

Jankov let

Potem uspe odleteti Boštjanu in z brezkompromisnim laufanjem naprej še Jožetu.

Pod startom tudi tu že obirajo neuspešne. Ostali raztegnjeni še čakamo, dokler se mešanje vetra na startu ne spremeni na konstanten S, SV z leve od zadaj. Potem se Urban, Mega, Andrej, Stojan in jaz prestavimo na J start kjer občasno lepo pihne gor, pa tudi pomeša od tod in tam. Ker je sedaj tu že nekaj drugih, kot prvi od naših malo počakam.

Ko pridem na vrsto, pa hrbtno potegnem, vendar padala ne začutim v redu do roba. Za prekiniti je prepozno in neuspešno se zabrišem čez rob in sedem v šavje pod previsom.

Zoranov skok čez rob

Ostali so takoj pri meni in me naženejo gor, sami pa v nekaj minutah snamejo padalo. Zgoraj ga preverimo in se spet pripravim (ne vem, če je vmes kdo od preostalih uspel štartati).

Kar nekaj časa čakamo, pa praktično ne pihne več gor. Ko začne konstantno pihati dol S, pospravimo vsi. V hotel prevzeti sobe, potem pa najprej po Boštjana.

Boštjanov let

Nato pa še po bolj oddaljenega Vidmarjevega Jožeta.

Jožetov let
Vidmarjev Komentar leta: garanje, So bili bolj optimistični pogoji napovedani. Pa še sam dva sva ostala od skupine naprej od jezera tako da se ni dalo kaj več izvleč [14.8.2019 17:05]Branko Črnigoj : Bravo. Super letiš. [14.8.2019 22:48]

Še vizualizacija naših treh:

In potem na zasluženo večerjo.

Najboljši let pa je danes odletela Mojca.

Mojčin let
Mojčin komentar leta:Moj prvi obisk Bolgarije. Inverzija na 1200. Imamo plavo nebo. Na srartu se zberemo tekmovalci in ostala druscina. Dobimo 1 obratno tocko. Do nje mi zmanjka 95 km 😉 [14.8.2019 16:17]
Damjan Čretnik : Škoda za ta dodatni drobiž. BRAVO VSEENO [14.8.2019 16:29]
Vasil Dimov : Wow! You beat everybody today. [14.8.2019 17:35]
Jože Poje : Oho. Prvi let v Bolgariji pa je že sto! A jutri pa dvesto? [14.8.2019 17:53]
Andrej Erznožnik : Res mi je všeč, da ne bom več poslušal da je treba v Sopot… in še… odpadel, izgubil se je Pišek, prihaja kaj novega na Č?? Nabila pa dnes prav vse!!! [14.8.2019 18:07]
Jože Poje : Verjetno ji ni nobeden povedal, da se v takih slabih pogojih ne da odletet več kot 50. Pri nas se pa z vetrom tepemo. Na Primorskem že dva dni ptiči peš hodijo… [14.8.2019 18:12]
Urban Purkat : Bravo Mojca. Žal mi nismo mogli štartati. [14.8.2019 19:47]
Simeon Klokočovnik :  [14.8.2019 22:56]
Stane Bajt : Carica.😃 [14.8.2019 23:05]
Borut Lapajne : čist divja si ! [14.8.2019 23:09]

Erzo je bil na tleh že precej prej…

Erzov let
Erzov Komentar leta:Ta moment je Mojca pred vsemi na 90 km. Le dva jo lahko preletita [14.8.2019 15:49]Jože Vidmar : Vidim da sva blizu.. [14.8.2019 16:01]Andrej Erznožnik : Jaz ležim v hotelu [14.8.2019 16:03]Jože Vidmar : Jaz pa ob cesti, nobenga avta mimo mene.. jeba [14.8.2019 16:12]Wanted Dule : Nekaj časa si bil prvi.! ! [14.8.2019 17:12]

Še vizualizacija naših dveh tekmovalcev:

Ker je še vedno veliko vetra imamo za cilj ogled kakšnih okoliških nižjih startov, pod večer pa še klif v parku v centru mesta. Iz našega hotela J od centra Burgasa najprej v center na zajtrk ob rivi.

Potem na S na ravnico, iz katere se dviguje nekaj kucljev. Vetra za izvoz. V vasici Kableškovo z glavne ceste (praktično za vse asfaltne ceste je potrebna E-vinjeta) na lokalne. Malo se lovimo skozi vasico in vedno slabše vozne površine. Na koncu vozimo že po kolovozih tipa rally Pariz-Dakar in se končno vzpenjamo na vrh griča. Štart na koncu najdemo in je soliden, vendar se veter ne pusti (10-12/ 15,4). Je pa vsaj lep razgled. 

Potem nazaj v civilizacijo proti naslednji bližnji beli piki sredi mondenega turističnega središča Sunčev Brijag (Sunny Beach) verjetno spet klif na obali. Malo motovilimo, saj nam je že kmalu jasno, da je ta pika fake rezultat od nekega nepopolnega leta. Nekateri še na ogled mondene plaže.

Ko se izkopljemo izmed modernih betenskih hotelov, predlagam bližnjo piko na hriboviti obali S od zaliva, kjer je objavljenih več letov, ki obetajo klifsko letenje. Malo čez hribe in dol na V do obale, pa po kolovozih do obsežnega področja divjega kampiranja plaže Irakli.

Jaz kar z lahko robo na bližnji start, ki je malo bolj goli travniček z odprtino in pogledom na divje peneče valove spodaj. Ostali še brez, saj je vetra res še veliko (7-8/9,9), vendar je lep laminaren in na klifih tako očitno mora biti, sicer se ne leti.

Večina je za malo kopanja, zato dol na obalo 30m niže in malo namakanja v divjih valovih. Osveženi nazaj gor in po robo.

Postavimo in v luft: prvi Boštjan, pa jaz, Mega, …

In potem, uživancija dokler se je komu dalo. Ko me tangice začnejo že neudobno stiskati, pristanem spodaj na plaži in z nabranim M-om gor.

Zoranov let

Potem pristane kar na startu Mega.

Megov let

In počasi do mraka so pristajali še ostali bolj ali manj zataknjeni v trničasto šavje na startu… Nekateri so rinili prav do konca rta pri svetilniku in potem upali, da bodo prišli (v močan veter) nazaj.

Jožetov let
Vidmarjev Komentar leta: fantazija dneva, skoki v razpenjene valove, letenje nad klifom zdaj pa še bolgarska kuhinja… [13.8.2019 19:15]Tom Pavlič : Bi kar verjel… [13.8.2019 18:56]
Jankov let
Boštjanov let
Stojanov let
Silver Surfer : Klifi na Črnem morju [18.8.2019 22:22]
Andrejev let
Urbanov let

Še vizualizacija našega klifčkanja:

Potem pa v bližnjo podeželsko restavracijo na bolgarske dobrote in čez hrib nazaj v naš hotel pri Burgasu…