Dopoldne smo kar nekaj časa modrovali na Zavrhu, da bi napovedan močan SV kaj spustil in bi lahko odleteli: Erzo, ki nas je sklical ob 11h na Šodru, Mega in Jean, pa Velkavrh,  Domen in jaz. Prvi je odstopil Velkavrh zaradi zemeljskih obveznosti. Potem smo se še malo vetrili na sončku pa prbijanje ni jenjalo (izmerjeno 11). Nakar odtovorimo robo nazaj do avtov in na Šodr in vsak po svoje.

Ker se dopoldanska akcija tako neuspešno izteče, se lahko popoldne civilno udejstvujem na Štajerskem. Na povratku proti LJU pa mi žilica ne da miru in blizu AC najdem tole belo piko. Naredil jo je Frenk, potrdil pa tudi že Poje, tako da sem tretji tu gori.

Krasen štart na lepi strmini (to niso neke Erzove ravnice). Malo moti le seno v vršnem delu čez katerega polagam Rooka; seveda se vneto zatika med vrvice. Alenka mi jih pomaga trebiti. Čutiti je nekaj malo V, ki se mi zliva na hrbet v to zavetrje kljub pozni uri.

Potegnem in lepo speljem in se zapeljem v dolino.

 

Bolj zunaj je že čutiti močnejši veter v hrbet, tako da moram na koncu travnika močno bremzati, da me ne odnese v koruzo. Kljub temu lepo pristanem.

Zoranov let

Pospravim ravno takrat, ko pride Alenka z LCjem po mene.

Stabilno z veliko SV je napovedano. Zjutraj kar ideje o Dobrovljah, pa Zavrh. Na koncu dopoldneva sem že skoraj čisto usklajen (z Erzom) za Slajko pozno popoldne.

In se še prej odpeljem proti Horjulu, da še kakšen kucelj naredim. Spet je prvi erzovski (=položen, nepokošen, s njivo koruze na prvem platojčku,…), tako da grem samo naprej proti Ligojni. Ko zavijem desno in se ustavim, da najdem naslednjo belo piko, obstane ob meni Uki, ki tu po obvozu (zastoji na AC) vozi domov. Malo se zaklepetava…

Ko že odpelje, se spomnim, zakaj sem tukaj, najdem najbližjo piko in pokličem Ukija za družbo. Takoj se vrne in po novi asfaltni cesti pod tale start.

Malo si ogledujeva situacijo (s poudarkom na pripravi materiala za orehovec), potem po kolovozu čez kotanjo pod vzletno pobočje. Z robo gor.

Spodaj nič vetra, na vrhu kar konkretno piha V (in meša vejevje naokoli). Postavim, zidek, potegnem in sem v luftu.

Sprva me lepo dvigne, ker pa hočem pristati na pokošenem travniku spodaj, zavijem desno v kotel in se mi samo udre. V obratu na levo sem že prenizek, tako da samo sedem na tla, namesto da bi se peljal do konca travnika (še vsaj 100m).

Zoranov let

Uki je že pri meni. Pospraviva in na križišče do njegovega avta in vsak na svojo stran.

Erzo javi, da na Slajko ne bi šel (čeprav najbrž bo…), tako da se samo še odpeljem proti LJU…

Tudi danes nestabilna napoved (fronta je šla čez in obrne na močan SV/burjo).

Spet grem na Dolenjsko, na projekte, ki naj bi bili na SV. Najprej sem na že obiskani Spodnji Slivnici, kjer je lep nizek grebenček, po vrhu raven (takrat je pihal neuporaben Z, terasasti položen start na Z pa za moja leta ni več…). Namesto SV danes piha tu bolj JV (rahlo z desne) in to kar močno (sunkovito, sunki čez 10).

Postavim in vadim hrbtno dviganje v močnem vetru na položnem pobočju. Kar nekajkrat ga dvignem in držim, naprej pa ne morem in se nikakor ne odlepim. V glavnem se konča z rikvercanjem. Po uri reinfuzo pospravim in naprej.

Na Udju piha za spoznanje manj. Spet je položno, vendar je vsaj toliko naklona, da se nekako odlepim od tal. Prvič me spusti v kotanjo. Zdi se mi, da bi moralo še malo dlje (Erzo je pripeljal še 100m naprej, dol do ceste), zato z nabranim Rookom še enkrat gor.

Drugič po dvigu ravno dobim sunek, ki me butne gor, ampak v kotanji me spet spusti po liftu dol na isto mesto kot prej.

Zoranov let

Grem še na Udje 2, pa je spet preveč položen travnik zame…

Na poti domov se spomnim še na tale start za SV.

Po dolinici prbija gor na polno in polaga drevesa naokoli (od 3 obiskov ob napovedanem SV je danes prvič prava smer).

Postavim in čakam na malo zatišja. 3x dvignem in mi ga sunek zabije nazaj. V četrto me na robu odlifta gor in grem guncajoče komaj naprej, potem pa me samo spusti na tla na sredini dolinice…

Zoranov let

Danes sem že od zjutraj odločen za projekte, saj je povsod bolj žalostno (nestabilna napoved in sonček z bazami na Gorenjski, kjer se po Jožetovih direktnih opazovanjih že vse hitro zapira…).

Nadaljujem po Dolenjski, pa me že pri odhodu iz LJU začne prati dež. Si bom pa vsaj nove starte ogledal.

Vse bolj je temno in vedno močneje uliva, tako da si starte ogledujem kar iz avta, pa še to slabo vidim skozi zaveso dežja. Počasi sklenem krog okoli Ivančne in že nameravam proti LJU, ko spet naenkrat posije sonce. Asfalt se sicer ekspresno suši, ampak v mokro travo pa tudi projektno klaso ne bi namenoma polagal.

Zapeljem pa vseeno še proti Krki (tam so v nedeljo kosili…) in res je strm travnik na desnem koncu vasi pokošen v nulo (pa tudi originalni start). Grem najprej na tegale.

Ker se mi na vrhu pokošenega zdi malo prenizko, zalomastim še gor po 2-metrski travi (začuda ni več pretirano mokra) in postavim na vrhu. Vetra skoraj nič. Potegnem in se zapeljem na ravnico, kjer pa piha rahel V.

Zoranov let

Novnovnov. Pospravim zraven LCja.

Kar od tod si ogledujem še originalen start na levi, katerega vršni del je tudi pokošen v nulo. Spodaj pa se v nepokošenem pasejo neka eksotična goveda. Vsa pot do tja pa je gaz poševno po pobočju skozi 2-metrsko travo.

Držim se roba gozdička in malo skozi njega (vsaj malo sence v 100% izparini). Tako pridem čisto na vrh strmega travnička.

Postavim v strmini, da padalo skoraj zdrsuje (no, zaradi mokrote se na srečo malo lepi na tla). Piha rahlo z desne (?) in tudi od zadaj dahne.

Počakam, da je 0 in v strmini lepo speljem. Iz poseke me celo malo dvigne, tako da kar na levo čez drevesa ob pobočju vse do travnikov, kjer sem prej pristajal. Lepo drži, tako da potegnem do konca.

Zoranov let

Lep novnov.

Dopoldne se rahlo usklajujemo kam, če sploh kam. Vreme se hitro spreminja in slabša in kuha zdaj tu, zdaj tam. Na koncu se ne nič ne dogovorimo in odpravim se na projekte.

V tem koncu še nisem bil nikoli. Čeprav (spet) položen, je start lep. Sploh danes, ko je vse pokošeno. Vročina in sopara še komaj za živet. Po napovedi naj bi bil vedno močnejši JZ, tu pa piha rahlo od zadaj po hribčku dol  (spredaj od JZ prihajajo nakuhane baze in občasno grmi, mogoče zato veter iz SV vleče v to smer).

Ko končno ujamem trenutek z 0, potegnem in me odlepi samo toliko, da sedem na tla pred koncem platojčka. Potem čakam skoraj uro, da le rahlo dahne od spredaj in zdaj speljem in se tik nad pokošenimi tlemi zapeljem do konca, do koruze.

Zoranov let

Naberem in reinfuzo gor do LCja.

Premaknem se na sosednjo (položno) lokacijo. Črnina z JZ je vedno bliže in zavesa dežja se bliža. Potem pride piš, ki polaga drevesa sem in tja, jaz pa posedam na vrhu travnika. Po 20min se delno umiri (dež pa do sem ne pride).

Grem po Rooka in postavim. Piha JV z leve in S z desne, samo spredaj od JZ ne (pod gozdom sem sicer v zavetju, padala pa ne uspem dvigniti, ker ga vedno odnese v eno smer ali tudi zrola od zadaj). Potem spet malo pojača mešanje vetra in ko enkrat le butne od spredaj, ga dvignem in me odlepi le toliko, da me odnese čez cesto in spusti za robom.

Zoranov poskus

Tu, ko ni več zavetja gozda, se vidi, da glavnina piha od zadaj. Dovolj imam (tudi tu sem bil cca 1h). Bom prišel kdaj drugič…

Se z Igorjem dogovarjava ali na Primorsko ali v Karavanke in sem najbolj za Kovk, ker imam deadline 18.30 v LJU. Pa pride vmes Jeanov poziv za Slivnica  ob 11.30. Smer nama ustreza in z LCjem gasa iz LJU proti J.

Na Uncu (pa že prej) je jasno, da je Slivnica že preveč nakuhana, zato se nama tudi Jean priklopi za Kovk. Planinšek v mimohodu (s Kejžarjem se dobita pri Anji za najverjetnejši Lijak) sam odpelje naprej. Z Vrhnike pa Iskra vozi Erza, da bosta na Uncu pobrala še Grimšiča (ki že speljuje izpod nesojene Slivnice).

Pri Anji se mi trije naložimo k Planinšku in Kejžarju (Kejžar in jaz pustiva avte tukaj), ki se demokratično odloči za Lijak (je Lijak bolj ziher kot Kovk za daljši let – in 250m izgubljene višine Lijakovega starta napram Kovku, ga tudi ob tej današnji inverziji sploh ne omehča).

Počakamo Hermana, ki mu polno naložimo kombi (še Bajtov Žiga je tu). Tako nas jata 9 začne postavljati. V resnici le Igor takoj postavi, ostali malo bolj ali manj dolgo še potaktiziramo (najdlje Erzo, ki kao drema v senci…).

Prvi v luft Igor, pa Janez, jaz in potem… ostali.

Na začetku kar malo iščem, da končno le naberem dovolj in naprej proti Zmajarski, kjer naberemo skoraj do 1700. Bogato naprej čez Čaven z nekaj popravki, potem naprej na Kovk, kjer priklopim Hubelj pod grebenom, popravim in nizek do Podrte. Tu pa raketa gor nekaj čez 1200 in naprej na Nanos. Nizek nad Plazom, pa bolj zunaj pred njim poberem nad greben in do strelišča. Ura je že 16h, zato tu vrtim in nabiram, medtem ko ostali peljejo naprej na Nanos (nekateri pa tudi navijajo še više pod bazo nad menoj).

S težkim srcem se s 1200 odpeljem počasi skoraj do Ajdovščine in nazaj na pristanek k Anji.

Zoranov let

Zoranovi komentarji leta:

Igor : Tokrat pa so zemljske obveznosti narekovale pristanek. Drugače pa se je Lijak danes “izkazal”. [11.6.2018 19:55]
Zoran Gaborovič : Ja, nepričakovano. Res škoda, da sem moral predčasno dol… [11.6.2018 21:38]
Marko Kejžar : Škoda, ker si moral it, smo fajn sodelovali do Nanosa. [11.6.2018 22:03]

Pospravim in nekaj čez 17h proti LJU.

 

Ostali pa drajsajo naprej svojim prvim 100tkam naproti, svojim prvim 100tkam letos, ali pa 100tkam kar tako…

 

Iskrin let

Iskrin Komentar leta:fino. vsaj nekaj casa v zraku [11.6.2018 17:49]

 

Planinškov let

Planinškovi komentarji leta

Zoran Gaborovič : Vsaj poskušal si ne biti drsalec  [11.6.2018 22:37]

Janez Planinšek : Ni se mi dalo nazaj, morda sem malo prekmalu zapustil Nanos, ko sem bil na tleh se je pojavil nad kamnolomom spet razvoj. [11.6.2018 22:41]

Grimšičev let

 

Igorjev let

Igorjev Komentar leta:Jutranji plan nikakor ni bil Lijak in primorska. Če bi vedel, da bo Lijak, bi gotovo šel na povabilo na Malič. Zaradi zgodnje nakuhanosti se na Uncu poslovimo od Slivice, in po hudih logističnih usklajevanjih, pridemo le na ta, “z velikim rdečim križem”, prečrtani Lijak. Ker je ura prava in piha čisto ok, se brrz taktiziranja in plitvoumljenja, spravim v luft. Potem pa malo levo malo desno, in ko je že jasno, da si bodo še velike avtoritete privoščile drsalno stotko (prve v letu ne pozabiš nikoli), si jo tudi jaz privoščim z Žigatom Bajtom. Sicer sprobava, če bi le šlo okoli Modrasovca nazaj na Lijak, ampak v zadnjem trenutku v rotorju odnehava, da lahko spraviva trimestno številko. Ni za hvaliti se, ampak lažje bo preživeti monsun, ki prihaja. Ajesplohšelstranpress!? [11.6.2018 21:42]
Milan Jenčič : Očitno je res kriza… [11.6.2018 21:52]
Marko Kejžar : So mi pravli, da si 2x vprašal, če letim z gasom na preskoku nazaj na Kovk, nisem razumel, da kdo hoče meni kaj povedat  Okrog dobre tretjine sem ga tiščal na prvem preskoku. [11.6.2018 22:06]

 

Bajtov let

Bajtov Komentar leta:Prve ne pozabiš nikoli. [11.6.2018 19:30]
Igor : Vesel sem, da sva jo “skupaj”! [11.6.2018 20:20]
Igor : Seveda čestitke. [11.6.2018 20:20]
Air Panonia : No pa je uspela. Čestitke Žiga. Še veliko takih. [11.6.2018 20:38]
Primož T : Čestitke!! [11.6.2018 21:38]
Andrej Erznožnik : Najprej triglav, pol pa 100. Pr velikih ni nic [11.6.2018 22:27]
Janez Planinšek : Čestitam [11.6.2018 22:32]
Zoran Gaborovič : Čestitke !!! [11.6.2018 22:34]

Kejžarjev let

Kejžarjev Komentar leta:Ja, že včeraj je bil plan Lijak. Zjutraj se ne pustim prepričati, da bo drugje bolje, in prav sem imel. Priključi se nam še odprava iz zakuhane Slivnice in na štartu se bolj kot ne gledamo, kdo bo potegnil prvi. Švoh je zgledalo, švoh. Pa le gremo, ker je bila v planu 100+, sem šel na Danijela po malo rezerve in si rekel, da če tole preživim, bom pa še kaj danes. In sem. Kmalu potem z Zoranom in Žanom navijemo v višave, potem pa bolj kot ne po tirnicah, le pod Kovkov sem bil precej pod grebenom in nizek. Malo me je edino skrbelo, ker je bilo na začetku precej počasno letenje. Na Nanos in nazaj je šlo super, za drugo rundo iz Nanosa pa eden najlepših prizorov ever. Cel greben pod bazicami, peljem se nad dolino na 1500, višji od baze, grem ob strani, speglan oblak od vetra, spodaj Erzo z Zenotom za drušno, in tako do Predmeje. Kaj naj rečem, lepo je biti pilot v taki družbi kot danes!! [11.6.2018 22:49]
Igor Okorn : Edn je za pir dovžn, bravo! [11.6.2018 19:17]
Franci Reven : Čestitam za prvo stotko. [11.6.2018 19:45]
Marko Kejžar : Naštrikana, pa vseeno zelo vesel, da mi je uspelo 2 tedna pred prvo obletnico prvega poleta. So bile skoraj malo solzne oči v zraku, ko je šlo prek 100  [11.6.2018 20:12]
Mojca Pišek : Bravissimo  [11.6.2018 20:18]
Simon Oblak : Brav marko hitro napreduješ. [11.6.2018 20:35]
Air Panonia : Bravo Marko. Klasa. Komplimenti. [11.6.2018 20:37]
Franek Rakun : bravo in res si se naletel [11.6.2018 21:03]
Gregor Bahč : No pa jo maš  [11.6.2018 21:07]
Damjan Čretnik : Čestitke…sedaj pa ravnica trening pred Mkd [11.6.2018 21:14]
Primož T : Čestitke! [11.6.2018 21:24]
Borut Lapajne : fuldabr !!! drug let pa ….? [11.6.2018 21:25]
Igor : Čestitke za prvo! [11.6.2018 21:26]
Zoran Gaborovič : Čestitke !!! [11.6.2018 21:37]
Jože Iskra : Kjer je volja je tudi 100, hvala za avto v Lijaku. [11.6.2018 22:18]
Andrej Erznožnik : Mi je bilo zal ko se mi je zdelo da v prvo nisi sel v predmejo, pol pa takole presenecenje. Bravo [11.6.2018 22:26]

Erzov let

Erzov Komentar leta:Me zjutraj Kejžar sprašuje če grem Lijak, pa mu odgovorim, da me me Lijak ne zanima. Mi smo za mamo Slivnico, ki pa se že 12.30 razregme firnke in povštre vse naokoli. In potem se po sili razmer znejdem tole in to brez dovolilnice. Na štartu je bogu, inverzija pa to tako, da skoraj spim in grem zadnji od naših v zrak. Na koncu naštrikam vsaj tako stu. [11.6.2018 20:20]
Mojca Pišek : Kot prvo, dovoljenja za Lijak si danes nisi dal niti sam, kaj šele, da bi ti ga dal kdo drug. Upam, da te je vsaj malo sram za tole. 100 je sicer 100, a vsi vemo kako zagoljufano je to. Za vsako 100 na Lijaku, zgubis eno 100 na ravnini 😉 [11.6.2018 20:17]
Rocco Caverići : Kljub vsej inverziji je slo na 1400 na Lijaku in se visje na Banjsicah. [11.6.2018 21:24]
Aleš Pirš : Mojca pa saj ves kaksno kilavo leto je letos in je vsaka 100 lepa  [11.6.2018 21:59]
Marko Kejžar : Čestitke za….100  [11.6.2018 22:06]
Mojca Pišek : Ales, pol pa naj prizna, da mu je to lepo  [11.6.2018 23:07]

Še vizualizacija letov.

 

Mislim, da so danajšnji dan vsi več kot zadovoljni, pa če to priznajo ali ne. Razen mene, ki sem moral predčasno dol (pa tudi jaz sem kar zadovoljen…)

Danes sem v dolini Krke povsem turistično.

Vendar se po sladoledni malici in ogledu gradu Žužemberk najde ta (Erzova) lokacija (zaradi lepega pogleda na grad Žužemberk).

Hitro v morilski vročini potegnem Rooka iz LCja in odlaufam dol po lepo pokošenem položnem travniku. Samo za nekaj trenutkov se odlepim od tal, da me spet spusti v metrsko nepokošeno travo…

Zoranov let