Danes je napovedane malo manj JZ kot včeraj in z Jeanom se dogovoriva za ponovitev včerajšnjih ogledov (pa seveda mojih ogledov že od Malega Javornika naprej, pa Jeanovih od mladosti naprej…).

Dobiva se nad AC pod Pečno rebrijo pri predvidenem pristanku, ki si ga najprej še enkrat ogledava. Robo rinfuzo k njemu in psički in gor.

Na startu piha podobno kot včeraj. Tolaživa se, da malo manj (tako pravi napoved) in res izmeriva sunke največ 8. Takoj postaviva in potem jaz (ki se javim za prvega) cincam ker vsakokrat prbije, ko sem že skoraj (ne)odločen. Čakava in cincam(va) in se v sebi že predam (ob tem vetru me skrbi predvsem majhen pristanek spodaj in pričakovano nekontrolirano odnašanje nad drevesa…).  

Potem Jean testno nekajkrat dvigne (obesi svoje padalo tudi na trnje) in se enkrat odloči in spelje in ga dvigne in pred cesto spusti, da prekine in sede na jasico spodaj.

Veter spet nabija in odnesem nabrano robo v Jeanov avto. On pa še vztraja in ko spet malo popusti, potegne in spelje in nizko nad šavjem v lep polet.

Potem pa drajsa sem in tja na pobočju in tudi malo nabere. Končno ga malo spusti, da zapelje dol proti pristanku.

Jeanova prvenstvena Pečna reber

Ko pridem po njega morava še malo povezati štrikce, ki jih je potrgal pri pristajanju.

In še enkrat gor, sedaj odločen da grem. Pa na startu spet nabija, tako da spet stisnem rep med noge in dol. Jean mi ponudi da greva še na Sovič pogledat.

In se zapeljeva še tja. Vzamem M24 (v resnici mi ga vzame Jean) in na vrh. Tu sedaj piha manj kot včeraj, ampak še vedno močno. Jean mi razgrne M-a (prostora je malo), pomaga mi pri poskusih hrbtnega dviga, ampak na koncu ga potegneva bolj nazaj na zadnji konec za opazovalnico bunkerja.

V drugem poskusu ga brez zatikanja dvignem in po obratu me Jean še malo potisne, da laže gre naprej čez rob.

V zraku je čutiti precej vetra. Malo zajadram sem in tja in pristanem na velikem travniku spodaj.

Zoranov Sovič

Jean me pobere z LCjem na parkirišču Postojnske jame in pod Pečno reber po njegov avto. Pa kar nadaljujeva naprej, saj hočem še enkrat pogledati gor na vrh na start. Jean potrpežjivo z mano in na Pečni sedaj res piha malo manj.

Rooka iz LCja in Jean mi ga naštima. Potegnem in lepo speljem in kar lepo drži do jasice pod cesto, tu pa me zaustavi močnejši veter skoraj na mestu. Malo sem in tja in prebijem in potem se zapeljem samo dol na pristanek.

Zoranova Pečna reber

Še vedno veliko JZ in edina smiselna jadralna izbira kaže na na Brestovico. Pa ni bilo pravega zanimanja na LJU koncu (čeprav so Kraševci in Primorci potem seveda šli tja in nekaj tudi nadrajsali…).

Zato se odločim za projekte in danes me Jean pelje na ogled Soviča – kjer izmeriva sunke tudi čez 13, večina pa med 8 in 11 (najbolj primernega J vetra).

Greva dol in pred Šolski center na Špico, kjer tudi še konkretno prbija. Ko razgrnem Rooka in ga hrbtno dvignem, me nekajkrat odnese nazaj, pa tudi ko ga stabiliziram, ne morem poriniti v veter.

Dokler me Jean ne porine od zadaj, da prebijem in potem me nabije gor in se zapeljem proti dnu (položnega) travnika.

Rekord starta pravi Jean (po višini in dolžini) 🙂 !!

Potem greva še malo na oglede na potencialne lokacije in se posloviva.

 2 Comments

Jean Caffou

Rekord štarta 
5 hours ago

Boris Kočevar

Kje je kak štart ob gozdu kostanjevih dreves? Bom jaz peljal.. 🙂
4 hours ago

Ker imam še nekaj časa, grem na poti nazaj na Ženček, da še malo udomačim Dudeka.

Na startu je kar nekaj znanih (Andrej,…) in neznanih obrazov, ki pridno handlajo padala.

Največ problemov imam sploh razgrniti padalček, saj se v močnem vetru zatikajo nevidni štrikci v tečne rože, ki so, po res enostavnih dvigih v močnem vetru, še vedno zapletene med štrikce, da jih moram ves čas obirati z njih.

Dva skokca naredim,

Zoran in Dudek na Ženčku

potem imam dovolj tega iztikanja šavja in čiščenja štrikcev in pospravim.

Optimistično grem še na (n-ti) ogled originalne Velike Ligojne zgoraj na vrhu pobočja, pa močno piha SZ od zadaj po pobočju dol !! Jo bo pa vedno težje odleteti, saj drevesa rastejo, žleda pa ni, da bi jih polomil ali pa vsaj telefonski drot odtrgal, da bi lahko potegnil više na pobočju…

Tolažilno grem še na tole krtino za Malo Ligojno, saj vendar piha močno iz Z smeri.

Tu pa mi šibko diha za ovratnik nek SV. Postavim in z močnim laufanjem speljem in se zapeljem na spodnji travnik.

Zoranov skokec

Sem danes zaradi zemeljskih razlogov v primorskih koncih. In ker dežuje vse do Črnega kala, je tukajle prva možnost za nezemeljsko pavzo. Na temle hribčku smo nekoč že bili z Erzom in Megom (ko je pihalo neuporabno v hrbet).

Danes pa je napovedan močan JZ in tule na vrhu piha idealno po pobočju gor. Postavim in sem ves posran, saj je pobočje sestavljeno iz ozkih terasic in strmih vmesnih škarp (kot velikanovo stopnišče), na katerih se bom gotovo zataknil…

Potegnem in mi v prvo Rook na mestu obstane nad glavo v vetru in čudim, da me drži, tako da samo stopim v zrak.

In se zapeljem bogato nad progo in šavjem spodaj na travnik v dolinici.

Zoranov let

Vesel kot radio za tale novnovnov.

Danes napoved malo več JZ kot včeraj in lepo vreme in … Primorska. Milan si želi spet na Lijak, jaz bi raje na Kovk.

Ob 10.45 na Železniški še Dule in Jože. Jože malo cinca, ko pa vidi na postaji dejanski JZ na Kovku, mu to prevaga za Lijak (»okoli Čavna je v takem tvegano…«). In s tem odpade še potencialni Jean, ki ga Lijak res ne mika…

Zadaj čez Logatec na Col in dol (AC med Postojno in Razdrtim zastoji za +47min) v Ajdovšno (postanek v Lidlu…) in naprej po AC. Vipavska pošteno pokrita z nizkimi bazami (kar ni bilo v toliki meri napovedano).

Z Alešem gor na start. Kar nekaj jih že čaka, da posije malo sončka in bolj zapiha. Začnemo postavljati in v luft: Zoran, Jože kasneje pa še Milan in Dule.

Najprej se kar matram da poberem, potem pa brez pravega cilja (in s tem motivacije). Z višino ven pred Danijela in nad dolino pod bazami proti Gorici. Ko začnem zgubljati, nazaj na pobočje Škabrijela in v reševanju nazaj na Danijela, kjer spet bogato naberem in naprej do Zmajarske, kjer vrtiva skupaj z Milanom. Ker so baze nizke, me ne mika naprej in grem ven na odprto (nekdo tam pobira pod temno bazo), kjer najprej poberem, medtem ko Milan nižji za mano zacuri.

Milanov let

Nazaj na pobočje in proti Lijaku z namenom, da pristanem. Dule javlja, da je že na pristanku.

Duletov let
Wanted Dule : Tudi to je padalstvo. [17.10.2019 14:52]
Milan Velkavrh : Ne Dule, to je jadralno padalstvo, tukaj je mišljeno da greš tudi nad štart. [17.10.2019 17:25]
Brane Rozman : Od začetka je blo kr delovno, mogoče bi lahko res kako kilo na sami opremi dol vrgu, ti bo lažje pobirat., [17.10.2019 20:24]

Sam pa na Lijaku spet naberem, na Danijelu še bolj in še enkrat proti Skretu, saj lepo vzdržujem višino s popravki. Pri Skretu pa naberem na 1200 in se stran od pobočja peljem naprej, z namenom, dokler bo šlo…

Pa kar gre in brez enega samega vrtenja mimo Modrasovca na Hubelj, pred Podrto čez na Tablo in daleč zunaj, stran od pokritega grebena (na katerem je baza in kar vleče gor) kot po putru naprej še mimo Hieronima (ki je že skrit v bazi skupaj z vršnim delom  Nanosa).

Obrnem nad dolino in nazaj do Table, tam pa direkt proti Anji na pristanek. Pa me spet samo drži na isti višini še nad Anjo, zato peljem naprej nad Ajdovšno in ker še vedno drži, še mimo Hublja proti Predmeji, dokler mi števec ne preskoči 70km.

Potem pa nazaj in z ušesi dol v večerni mrak na pristanek k Anji. Takega letenja=lebdenja brez dela (in vrtenja) od Skreta do Nanosa in nazaj, pa stran od grebena in nad dolino pa še ne!!

Zoranov let

Jože je pristal pod Lijakom z neobičajnim izletom v Goriška Brda.

Jožetov let
Jožetov Komentar leta: Preveč ženske poslušam. Sem vprašal Mojco, kam v tem oblačnem vremenu? “V Italijo… ” In sem zapravil stotko na Lijaku… [17.10.2019 16:33]
Franek Rakun : Poseben let iz lijaka [17.10.2019 16:30]
Aleš Pirš : Lepo zapravljena stotka! [17.10.2019 17:04]
Matej Peljhan : Ku dobro [17.10.2019 17:16]
Mojca : Jože, ti si za oženit, malo je takih, ki poslušajo zenske, drugace pa res zelo lepo zapravljena stotka! [17.10.2019 20:23]
Jože Poje : Ja, ampak tam v Ljubljani niso za to… [17.10.2019 20:33]
Peter Kukovič : Mojco za papeža! [17.10.2019 20:48]
Miran Turk : Taki leti meni pomenijo precej več kot stotka po grebenu. TOP! [17.10.2019 21:52]

Ko se pridružim ostalim pri Anji pa še smeha (prisotni že vemo zakaj…), da nam vsem solze tečejo. In tako se nadaljuje vse do LJU.

Pa še vizualizacija:

Danes napovedan zmeren JZ in izboljšanje čez dan (po nočnem dežju). Ker imam zemeljske obveznosti skoraj do 14h, so ostali že v akciji, ko se odpeljem iz LJU.

Torej nekam čim bližje. Dan je res lep, samo vetra je več, kot je napovedano.  Najprej razmišljam o Slivnici, pa se cerkniška ekipa zaradi vetra 10+ preusmeri na Racno, Jean pa je na Strmci. Torej Strmca.

Ko pridem na pristanek, se pripelje tudi Jean z vrha, kjer je toplandal in poroča o (pre)močnem vetru za uživanje. Kljub temu greva gor, kjer malo cincava in na koncu ugotoviva, da je treba drugam. Rajko in Bojan sta ravno scurila pod Vremščico, Gorazd pa je še kar v višavah nad Krasom.

In gasa z LCjem dol na letališče, kjer naloživa še Bojana in Rajka in gor.

Vetra je še dovolj, zato takoj postavimo in v luft: Jean (ki nam pokaže, da se še da nekaj pobrati), pa Rajko, Bojan in še jaz.

Jean je vmes tudi pristal in ponovno štartal malo više, ko je bil prenizek, Bojan in Rajko pa se po borbi odpeljeta na pristanek.

Bojanov let
Rajkov let

Menu pa je kar uspelo zvrteti nad start. Ko po slabe ½ ure začnem le zgubljati, se zapeljem toplandati za start.

Zoranov let

Pospravim zaresno robo in vzamem Run&Fly, ko pride tudi Jean na start do LCja. Malo modrujeva o padalčku in postavljava pajčevine.

Ko se mi le zdi, da je vse OK, potegnem. Padalček spet skoči gor, vendar moram (za razliko od prejšnjič) pošteno laufati, da me vzame  (kasneje tudi Jean pove, da je moral tudi on pošteno zalaufati ?!).

Gre tudi precej bolj dol (cca -2), kot zadnjič, tako da sem na koncu kar malo nervozen, če bom prišel čez zadnje borovce. Pa se zapeljem vsaj še 200m po travniku, preden stopim na tla.

Zoranov let

Bojan in Rajko pobereta najprej mene (še malo si ogledujemo padalček in modrujemo o njem), potem pa še po Jeana in gor rešit avte…