Danes podobno kot včeraj (SV, V…), z nekaj več termike in malo manj napovedanega generalnega vetra. Zato spet vidim(o) Zavrh… Damo si nekaj časa za premislek (Mojca, Milanče), medtem Erzo razpiše Slivnico, ki jo malo kasneje spremeni v Grmado, ko veter na Slivnici naraste čez 10 V.

Ob 14.00 pripeljem čez Barje pod Krimom (na AC enourni zastoji…) do Škorpijona, kjer že čakajo: Mojca, Dušan, Delux z Nikolino, Gabor in Uki. Zbašemo se v Dušanov kombi in gor. Nikolina bo za šoferja in gre z nami na start, da bo pomagala.

Piha zmerno gor, zato takoj začnemo postavljati (hvala Mojca). Mojca odleti prva, pa Delux in jaz in potem še ostali. Do Trebelnika me že dvigne nad rob in potem samo še iščem in vrtim in nabiram (nikjer naokoli ni nakuhano, zato sem v sebi nekako prepričan, da bi šel z vetrom proti JZ, če bo le dovolj višine…). Kmalu vrtiva sama z Deluxom (ostali so nizki in vozijo standardno po grebenu. Delux je hitro nad mano in nabira, meni malo pod 1800 zmanjka, malo zgubim in iščem ponovno naokoli, medtem ko se Delux v zanosu kar odpelje v smeri Planinskega polja.

Končno spet najdem nekaj dviganja, da popravim malo čez 1800 in se zapeljem za njim. Vidim ga, ko nabira ob Grmadi, medtem ko sem jaz nad Lazami že nevarno nizek. Kljub temu najdem neko razbutano dviganje nad Jakovico, da pririnem pod Grmado in se potem kar nekaj časa rešujem ob in nad njo.

Končno naberem dovolj nad start, da si upam zapeljati nazaj. Malo nad Petričem do Strmce in naprej ob Lipovcu in Špilniku nekje na višini vrhov (okoli 1000). Ob Lovrencu še držim višino in že razmišljam, kam bom šel pristati, pa se naslonim bolj na pobočje in dobim sprva slabo, potem pa vedno boljše dviganje. Vztrajam, saj lepo nabiram, pod mano pa se mi pridruži še Gabor (!? in Mojca ???). Nekje na 1500 se odpeljem ven nad ravnino v smeri Razdrtega direkt z vetrom v hrbet. Še kar dviguje in nad Predjamo sem nekaj čez 1800. Potem v počasnem spuščanju pridem zunaj, stran od Nanosa do Razdrtega na 1250.

Malo cincam: prepozen sem za nasloniti se na Nanos, saj sem že krepko mimo, dol v Vipavsko me ne mika in kar z vetrom grem še malo nad Primorsko AC. Zdi se mi, da bi do Dolenje vasi lahko prišel (imam +50 km/h), ampak nisem 100% prepričan in raje obrnem nazaj v veter in se v počasnem spuščanju v vedno močnejši kontra veter in na koncu po liftu dol (šoba na Razdrtem) spustim na travnik.

Zoranov let

Andrej Erznožnik : Bravo, sam da ste prišli nazaj [31.8.2024 22:29]

Malo za mano pristane ob meni še Gabor.

Gaborov let

Andrej Erznožnik : Bravo [31.8.2024 22:29]

Mojca je bila nekaj za nama in pristane blizu Hrašč.

Mojčin let

Janez Kocjan – JanKo. : Ooooopa! Korajžno! 😜 [31.8.2024 16:42] Damjan Čretnik : Ohoho [31.8.2024 0:45] Stane Bajt : Toooo, bravo Mojca.   [31.8.2024 22:07] Andrej Erznožnik : Bravo, na poti stare slave [31.8.2024 22:30]

Med pospravljanjem razmišljam o logistiki in kličem bližnje potencialne padalske rešitelje (ki so najbližje že na tleh) in potem Deluxa (ki je še visoko v zraku na Krasu pri Braniku), ko se nenadoma ustavi Deluxov Elektrik z Nikolino, ki nam sledi na LiveTrackingu 🙂 .

Mojca se s svoje lokacije odloči za štop proti Postojni in naprej, midva z Gaborom se spraviva v Elektrika in na Vipavsko AC proti Lijaku, saj Delux že navija na tamkašnjih pobočjih. Pa pri Kasarni pobere na 1900 (ko mi že čakamo na stari cesti spodaj) in se odpelje nazaj proti Tolminu. “Sledimo” mu naprej čez Novo Gorico in ob Soči do njegovega pristanka malo pred Tolminom.

Borisov let

Komentar leta: Sveže, lastovica je pokazala pred Krasom. [31.8.2024 22:26] Andrej Erznožnik : drugi ever z Zavrha v Tmin. Ti si edini živ. [31.8.2024 18:57] Urban Jernejčič : Bravo! [31.8.2024 20:54] Primož Kante : Sm te gledu k si šou mimo Vipave. [31.8.2024 21:30]

Malo zatem, ko pospravi, smo že pri njem in Boris prevzame krmilo in čez Idrijo in Logatec do Škorpijona, kjer se v temi poslovimo.

Uki je jadral okoli Zavrha, nabrav v višave in se zapeljal v popolnoma kontra smer, kot ostali… in pristal pri svoji zemeljski podpori v Črni vasi.

Ukijev let

Dušan pa se je držal bolj Zavrha z vmesnim skokom na ogled Rakitne in nazaj…

Dušanov let

Še vizualizacija nekaterih naših letov TUKAJ

Danes je še manj vetra napovedano, kot včeraj, vendar več termike. Ker je veter seveda še vedno V smeri je spet naša večinska izbira … Zavrh. Milanče bi hitro, ker lahko potem nakuha, jaz kasneje, da se stabilizira… Ker bi tudi Gabor čimprej (kot lahko po zemeljskih obveznostih), skliče Milče zbor ob 14.30 pri Škorpijonu (Gabor, Milče in Zoran, pa še Potrebuješev Andrej se prijavi). Se pa formira še druga skupina za ob 15.30 (Poje, Mojca, Bergant, pa še Delux, Štusejev Luka H&F,…).

Prva ekipa nekaj čez 14.30 posede k Andreju in gor. Po ubijalski soparni vročini na start, kjer ravno postavlja Kurnikova Ana (Hike, zdaj bo pa Fly 🙂 ). Le občasno malo pihne gor (1,7/4 S). Malo čakamo in se pripravljamo, vetra komaj kdaj dovolj za start. Potem se le pripravi Andrej in ob sapici potegne in odleti.

V isti sapici potegnem še sam, pa po obratu komaj začutim (ali pa tudi ne) padalo in se vržem čez rob in … komaj speljem z drajsanjem po šavju (moj definitivno najbolj grozen start na Zavrhu … brrrr. Lahko pa v delno opravičilo povem, da nekaj kasneje opazim, da je vrvica stabilizatorja zataknjena za gas in naredi kar čudno asimetrijo na levi strani, kar rešim šele, ko to ugotovim … kar nekaj kasneje…).

Za nameček me v kotlu še spušča in nizek pridem v guncanju okoli Trebelnika. Vidim da Andrej ves nizek rine naprej in že slutim, da bomo tudi danes samo še scurili. Andrej pa dobi pri ovinku proti Dolu ob pobočju dviganje, ki ga ekspresno dviguje. Sam sem kar nekaj nižji in sigurno ne pridem do tja, zato se zapeljem ven, v upanju da sploh pridem do Škorpijona.

Pa zunaj, v kotlu pod Trebelnikom in Lazami, samo še 60m nad tlemi, zapiska … in zavrtim… in dobim steber, ki me reši do 1000. Vmes se mi pridruži Ana in vrtiva skupaj, potem ona vrti naprej, jaz pa zapeljem ven v ravni črti, saj kar še močno dviguje (še čez 1200, jaz pa ne bi rad kršil tam nekje nad Barjem). Daleč zunaj nad Barjem vozim proti Vrhniki in samo drži in generalno le malo zgubljam. Malo pred ribniki obrnem na 900 (ker se spomnim, kako za las je šlo predvčerajšnjim nazaj). Danes vse samo drži daleč pred pobočjem. Ko sem blizu Škorpijona, iz višav vidim, da Andrej pristaja na uradnem.

Andrejev let

Vidim pa še kar nekaj raztegnjenih padal na startu (za mano, Ano ter Milčetom je v brezveterju odletel čez nekaj časa le še Dušan, Gabor pa je še dolgo čakal in dočakal še drugo skupino, da so skupno potem še čakali na vsaj za silo uporaben veter… ).

Spet enakomerno dviguje in s 1100 se zapeljem čez Borovnico že nad višino Planince. Dviganje je vedno močnejše, postane pa tudi bolj razmetano (V, rotorji), zato spet obrnem in 3-tjo stranico potegnem kar ob Planinci in na Barje in naprej v smeri Podlipske … dokler gre.

Zoranov let

Ko pospravim, pokliče Slavka, da je prišla na pozno letenje in me lahko mimogrede z Vrhnike (kjer ravno vozi) pobere 🙂 . Še predno se dobro postavim na cesto, je že pri meni v Podlipski.

Zapeljeva se do Škorpijona, kjer pospravlja Ana (ki jo je Pavlinov Tomo pripeljal iz Logatca).

Anin let

Ana Senegačnik Kurnik : Končno mi je uspelo z Zavrha domov! [30.8.2024 19:39]

Ker je Andrej že na pešačenju gor za rešiti svoj avto, se sama zapeljeva gor v vas. Slavka gre na start (kjer jo počaka Andrej, ki pripešači gor malo pred njo), jaz pa odpeljem Slavkin avto dol (saj ima za rešitev še vedno Andreja).

Ko pridem dol, ravno pospravlja Dušan široko nasmejan 🙂 .

Dušanov let

Tudi Nikolina tu čaka v hladu Elektrika, da nekaj kasneje pristane še Delux.

Borisov let

Poslovim se in LCja odpeljem proti zastojem v smeri LJU, medtem ko ostali še jadrajo ali pristajajo tu in tam…

Mojčin let

Gaborov let

Lukov let

Primožev let

Primož Bergant : Čista poezija. Luštno! [30.8.2024 18:50]

Milanov let

Milan Velkavrh : Sem mislil najprej k Mojci na štrudl, pa sem pogledal live xc in vidu da še leti pa sem šel naprej 😁. Startal pri kravah, pristal pri tigrih. To je bil pa res dolg let😂. [30.8.2024 18:40]

Jožetov let

Slavkin let

Še vedno je V napovedan. Pa dosti manj vetra kot včeraj. Pa inverzija na 700. Ampak mi smo odločeni še za en Zavrh.

Ob 13.30 pri Škorpijonu Mojca, Delux in Milče v LCja in gor. V vasi ravno skriva motorinček Dušan. Na poti proti startu rahlo pihlja V. Na startu rahlo pihlja gor 3,5/4.6. Počasi postavimo ob občasnem brezveterju. Dušanu se zdi, da okoli že preveč nakuhava.

Prvi odleti Delux, se bolj zunaj zapelje nizek okoli Trebelnika in … scuri.

Borisov let

Sky Rider : Filmčka ne bo. [29.8.2024 14:30]

Medtem odletim jaz bolj po kotlu, da me zgunca (ampak dosti manj kot včeraj 🙂 ), zapeljem okoli Trebelnika in … scurim.

Zoranov let

Kot tretji pricuri Milanče.

Milanov let

Mojca niti ne poskuša proti pristanku.

Mojčin let

Po videnem se Dušan odloči, da sploh ne bo odpiral rukzaka…

Z Milanom počakava na pristanku, saj prihaja Pojetova Slavka za 2.rundo z Gaborjem, ki medtem ravno odpove prihod. Delux pa gre po Mojco proti Dražici.

Ko Slavka pride, se naloživa z Milanom k njej kot šoferja in gor. Milan odpelje takoj Slavkin avto dol (ker se mu blaznoooo mudi v službo…), jaz pa počakam, da Slavka pride na start; pride hkrati z Ano, ki je pripešačila iz doline. Sporoči, da bo odletela in se lahko odpeljem z LCjem dol.

Dol in do Bistre, kjer sta se ustavila Mojca in Boris na zaključnem druženju.

Slavka odleti in kot kamen scuri v podnožje Zavrha (kot tudi Ana).

Slavkin let

Slavka Poje : Kamen… [29.8.2024 16:07]

Odpešači do Škorpijona po svoj avto in se nam čez nekaj časa pridruži v Bistri, kjer dopolnimo zaključno druženje še z vrhniškimi štruklji…

Po nekaj pirih (in radlerjih) in predvsem štrukljih, pride Delux na idejo, da gremo še na Ulovko po tolažbo. Le dvakrat mora reči in se spokamo in vsak s svojim avtom do odcepa na Ulovko, kjer se preložimo v Elektrika in ekspresno gor. Parkiramo na odcepu kolovoza in jaz s palicami in srednjo opremo (Rook2 + tangice) gor.

Piha nič z občasno tendenco z leve ali celo kdaj rahlo gor. Delux mi pripravi Rooka (hvala Boris 🙂 ), še preden sem v tangicah.

Prvi rikverc dvig ni uspešen (premalo sape zame), v drugo speljem naprej. Potem za mano Mojca, Slavka in kot zadnji Delux.

Takoj desno ob pobočje Planine in rinem, rinem v curaži dokler gre.

Ko začnem pospravljati, čez mene prileti Delux.

Borisov let

Sky Rider : Desant [29.8.2024 19:04]

Mojca je obrnila gor v Podlipsko.

Mojčin let

Zoran Gaborovič : Opa, zmagovalka Ulovke  [29.8.2024 21:03]

Slavka pa pririnila do križišča med Podlipo in Trčkovim gričem.

Slavkin let

Zoran Gaborovič : Čestitke za tvoj novnov 🙂 [29.8.2024 21:49]

Mojca na svoji lokaciji takoj dobi štop. Potem poberejo Slavko in mene z dostavo do avtov, Delux pa kakšno minutko kasneje pripešači…

Ker je vreme še vedno podobno, je spet na sporedu Zavrh. Ampak zaradi napovedanega nekaj manj vetra (pa še inverzija je zjutraj do 800), je dopoldne panika, da bo vetra premalo in je treba čimprej (tudi postaja kaže dopoldne malo vetra sunki pod 6, včeraj ob takem času +10). Ideja je celo ob 13h, jaz pa ne bi pred 15h (moja teorija je, da se veter pač ne zbudi, dokler ne bo prebilo inverzije, potem pa ga bo dovolj, zgodnja ura pa bo gotovo pomenila razmetavanje, kasneje pa bo gotovo bolj umirjeno – res pa je, da so napovedane možne lokalne nevihte na Primorskem in v Alpah, včeraj pa nič).

Dilemo reši Poje, ki skliče zbor na Vrhniki za 13.30 uro in … začnemo potrjevati.

Na Šodru parkiram LCja in k Mojci, da pri Škorpijonu pobereva še Milančeta. Delux naloži Erza in Pojeta. Štus nas čaka zgoraj. Ker v LCju pozabim pohodne palice, z dvema koloma štorkljam na start, kjer piha kar lepo gor, čeprav na momente prbije (postaja večinoma pravi sever). Malo modrujemo in se začnemo pripravljati. Vmes kdaj butne tudi čez 8 (6,8/8,7), kdaj je pa tudi manj. Dejstvo je (kasneje potrjeno), da smo v daleč najbolj vetrovni uri današnjega dneva…

Prvi starta Poje, ki poskuša desno, potem ves nizek zapelje okoli Trebelnika, kjer ga nabije v višave. Drugi je Erzo, ki pa desno pred startom dvigne in se nad višino starta odpelje okoli Trebelnika, kjer ga nabije v višave. Potem starta Delux, ki ga kar dviguje in je v višavah že pred Trebelnikom.

Potem sem pa že jaz, ki sicer odletim v zmernem obdobju vetra, pa me v kotlu začne odnašati v desno in guncati, da komaj lovim “uzde”. Še spusti me v kotlu, da potem v grozljivem razmetavanju (mislim, groza je mene, kasneje pa so rekli, da tudi gledati s starta ni bilo ugodno…) pririnem bolj zunaj okoli Trebelnika, kjer pa me ne nabije v višave, kot predhodnike, ampak moram malo podrajsati, da pridem nekje pod 1000. Potem pa samo naprej proti Javorču v rahlem dviganju in še čez Verd daleč zunaj, dokler me ne začne spuščati. Peljem do AC nad ribniki, kjer obrnem, pa me samo še tlači dol, da pridem nazaj pod Javorč samo še 100m nad tlemi. Pa le najdem neko zgonjeno dviganje, da me zbuta okoli Javorča nazaj v višave.

Potem pa se samo še (zbutano) peljem bolj spredaj do Borovnice, kjer obrnem zunaj pred startom, se naslonim nazaj na pobočje (kjer grem spet v močnejše dviganje) in drugič nad Javorč (z višino okoli 900) ter naprej čez Vrhniko in BJ skoraj do Hribov. Malo cincam ali porinem naprej v Podlipsko (imam višino še malo čez 600 = 300 AGL), pa se raje odločim, da obrnem nazaj delno v veter in poskušam priti do LCja.

Sprva kaže, da ne bo šlo, potem pa vendar nekajkrat butne malo gor, da z obilico višine pristanem v Janezovi vasi na standardnem travniku.

Zoranov let

Ko stopim na tla, pokliče Slavka, če je smiselno, da pride na popoldanski Zavrh. Glede na svoje subjektivno občutenje današnjega leta in objektivno rastočo gmoto za Ljubljanskim vrhom, ki raste in pokriva nebo na vse strani, ji to odsvetujem…

Nekaj za mano ob meni pristane Dušan.

Dušanov let

Erzo je potegnil do konca Podlipske.

Erzov let

Komentar leta: Gre ta to, da bi s tremi in ne konzervativno štirimi stranicami na grebenu odletel več kot s štirimi. Ne gre. [28.8.2024 16:10] Matej Belčič : Ne moreš, ker bo vedno še četrta, čeprav mala. Poskusi dodat sem: https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Nere%C5%A1eni_matemati%C4%8Dni_problemi [28.8.2024 17:26]

Boris pa na začetek Podlipske in je tudi danes pridno snemal.

Borisov let

Komentar leta: Prelepo strašilno nakovalo zadaj. [28.8.2024 16:23] Andrej Erznožnik : Danes so zmagale marjetice [28.8.2024 17:02]

Milan, Mojca in Jože pa so na tleh v bližini Hribov.

Milanov let

Mojčin let

Jožetov let

Komentar leta: Skoraj zmaga s tremi stranicami. Kam bi šele odletel, če bi bilo pet stranic! [28.8.2024 17:11] Andrej Erznožnik : Danes so zmagale marjetice [28.8.2024 17:03]

Erzo je med najinim pospravljanjem že prištopal na Šodr, Dušan med mojim zaključevanjem pospravljanja odpešači tja in z avtoma gresta po ostale in jih dostavita k BJ, kamor pridemo skoraj hkrati na zaključno druženje.

Potem pa jaz zapeljem šoferje do Škorpijona, da jih Milče spravi na vrh (Mojca, Delux, Dušan), jaz pa proti Podpeči in v zastoj na Ižanko ?!..

Današnji dan se ne more primerjati z včerajšnjim tudi pod razno…

Podobno kot včeraj (SV, V), z nekaj več vetra (na Zavrhu tudi sunki do 12 še ob 15h). Kljub temu Delux (in ostali) predvidevamo, da bo veter z dnevom upadel in Delux skliče zbor ob 16.30 pri Škorpijonu (1 šolsko uro prej, kot včeraj 🙂 ). Začuda pridem točno, saj so današnji zastoji pred Črno vasjo manjši kot včeraj (enosmerni promet zaradi del v križišču danes usmerjan ročno in zastoja praktično ni 🙂 ), variante čez Kozarje pa sploh ne omenjam…

Mojca je tudi ob uri na zboru, Milanče zamuja 15min, tako da skoraj ni opaziti, da je Slavka prišla le malo za njim. Spet z udobjem LCja gor.

Na poti na start piha občasno z desne V, na startu pa idealno gor po bregu … da seveda takoj začnemo postavljati (čeprav smo predvidevali čakanje). Ob našem prihodu je veter namreč drastično upadel (z >10 na 3,5/7,3) in Delux hitro odleti, malo za njim jaz, ostali pa imajo vedno manj vetra in posledično vedno več zastoja pri startu (kasneje veter spet pojača…).

V zraku milina, kot že dolgo ne. Delux jadra visoko nad startom, sam pa spet že v kotlu dobim dviganje, da se naslonim na V pobočje Trebelnika v dviganju in samo še pobiram. Čeprav ni nič podarjenega in lahko hitro padeš iz dviganj, pa z nekaj pozornosti samo nabiraš višino – čutiti je V, z višino nekaj več. Z Mojco (ki se mi kmalu pridruži okoli Trebelnika) vrtiva skupaj, včasih bolj zunaj, nad dolino, drugič spet bolj nad vrhom… na 1000… na 1100… na 1200…

Milanče gre samo na km in scuri na Verdu ob poskusu povratka.

Milanov let

Delux jadra sem in tja in nabira in zgublja in nabira in nas lepo spremlja iz višav s kamero…

Tudi Slavka se dokaj nizka reši in potem zajadra sem in tja. Ko spet pridem čez 1200 se mi zdi, da moram izkoristiti višino in se zapeljem do Javorča (tu sem na 850) in preko Vrhnike v smeri Ligojne (tudi 50+). Upanje, da bom tudi zunaj še dobil kaj dviganja se ni uresničilo in v glajdu (manjša in močnejša izgubljanja) se pred Malo Ligojno zaustavim v S veter (samo še 25 naprej), kar mi hitro zbije višino, da moram pristati na travnikih pod vasjo.

Zoranov let

Mojca je potegnila do Verda.

Mojčin let

Slavka še kar nekaj časa jadra, preden pristane na uradnem.

Slavkin let

Janez Kocjan – JanKo. : vidm, da ti Zavrh “leži”! 😜 [27.8.2024 18:52] Slavka Poje : Mal za spremembo 😉 [27.8.2024 20:41]

Delux pa se ji pridruži kot zadnji na tleh.

Borisov let

Komentar leta: Čarobno lepo [27.8.2024 19:05] Zoran Gaborovič : 👍👍 [27.8.2024 19:16]

Mojca hitro dobi štop do Škorpijona, Slavka z Deluxom reši LCja, Mojca pa mene s Šodra, do kamor sem takoj dobil štop.

Poezija letenja, kot res že dolgo ne in vesel sem kot radio 🙂 🙂 .