Proti večeru bo danes poslabšanje z močnimi nalivi ponoči in naprej. Po 12h pa naj bi obrnilo na zmeren JZ (in lepa termika). Pa je čez dan na obroke totalno pokrito in oblačno in potem krasen sonček. Še najbolj varno se mi zdi po 13h iti na Strmco, pa Erzo seveda vrže kost za Slivnico (saj ga razumem…). In kar nekaj jih je za, tako da pride moja Strmca v drugi plan.

Ob 13.45 za Petrolom na Vrhniki Mojca, Milče, Zoran, Delux in Erzo. Stlačimo se v Elektrika in gasa proti Cerknici. Ker so tam na Pumpi že Mega, Emil in Dušan, mi kar gor od zadaj, oni pa za nami.

Na startu še sonček, z bazicami v postopnem pokrivanju od JZ. Vetra občasno kar nekaj, že z Z in celo SZ tendencami. Ostali modrujemo, le Erzo se takoj pripravi. Kmalu odleti in ostane nekje na višini starta desno okoli koče.

Počasi se pripravljamo še ostali, saj se pokritost od JZ redči in vidimo tudi že sončne lise po dolini. Čez nekaj časa zagledamo Erza, ki nizek vozi stran od hriba nad Martinjak, da bi tam pobral. Ko je Delux v odletni fazi, pa Erzo dokončno scuri.

Erzov let

Za Deluxom odletim jaz, pa Mojca, Dušan, Emil, Milče in kot zadnji še Mega.

V začetku lepo drži in lahko v miru iščem dviganja, ki so občasno kar močna. Dvignem do 1300, medtem ko je Delux dosti višje že v zanosu proti Blokam. Občasno vrtim z Mojco, Milanom, pa tudi Megom in Dušanom. Kaj dosti pobrati se ne trudim, saj je nad Javorniki grda in temna oblačne gmota, proti Snežniku pa vidim celo sive zavese (dež ?) in nimam nobene želje nabirati v višave…

Po debele 1/2 ure imam počasi zadosti in se zapeljem daleč naprej nad Cerknico in potem čez Pumpo nazaj in na uradni pristanek.

Zoranov let

Medtem je seveda Erzo organiziral Saša za akcijo in se odpeljal z njim gor na popravca.

Kmalu pristaneta blizu Dušan in Mojca.

Dušanov let

Mojčin let

Potem še Mega prav zraven mene.

Megov let

Milče je v borbi za km na tleh pri Martinjaku.

Milanov let

Emil pa bolj zunaj na polju.

Emilov let

Ker rabimo 4 šoferje (za rešiti 3 avte zgoraj – o tem nas sproti seznanja Erzo iz lufta) gremo Mojca, Mega in jaz gor z Dušanom, Emil pa pobere Milana, da gresta reševati njegov avto, ki ga je včeraj pustil na Kaliču…

Na vrhu se poslovimo (Dušan in Mega), midva z Mojco pa se dobiva doli na Pumpi, kjer le malo počakava, saj si Erzo že naroči prevoz zase in Saša iz Grahovega.

Erzov popravc

Sašov let

Delux zaključi let v Žužemberku (!!!) in ga bo rešila Nikolina.

Borisov let

Komentar leta: Konvergenca [11.9.2024 17:06] Andrej Erznožnik : Evo pa na pravem štartu sem bil.. [11.9.2024 17:27] Andrej Erznožnik : Ljubezen ne izbira źrtev! [11.9.2024 17:46] Janez Kocjan – JanKo. : Fenomenalno, glede na to, kaj je zjutraj kazalo! 😜 [11.9.2024 17:56]

Tako se na koncu preostali zberemo na Pumpi, poslovimo od Emila in Saša, da nas z Elektrikom Mojca dostavi do Vrhnike.

Glede na napoved vidim Zavrh ali Grmado. Ker je Zavrh praktično brez vetra, Grmada pa že ves dopoldan kaže enakomeren V (2-3/4-6), predlagam Grmado.

Ob 12.15 se na Vrhniki dobimo: Hlišev Andrej, Gracarjev Jože in kot zadnji pripelje Erzo, zato ga določimo za šoferja. Hliš cinca, da bi šel raje na Čelo goro, zato presede v svoj avto in se osamosvoji. Midva z Jožetom pa k Erzu in proti Uncu. Erzo ves čas provocira, če bo Grmada res prava izbira, saj Slivnica že ves čas kaže JV, J. Moj kontraargument je, da dobro vemo že ves čas, da ob takih info s postaje, to najverjetneje pomeni, da piha čez start SV, S, ali celo SZ (res pa tudi sam ne dam roke v ogenj za Grmado, saj je generalna napoved izrazit S…).

Na izvozu Unec se Erzo dokončno “demokratično” odloči (ker ima volan svojega avta v rokah 🙂 ), da bo obrnil proti Cerknici. Preusmerimo Mega in se na Pumpi zbašemo v njegovo Toyotico in gor.

Na startu lep sonček in prve bazice … in res piha gor. Dokler ne začnemo postavljati… potem pa spet standardno: od zadaj dol, pa z levega roba, pa malo sem, malo tja (vendar je vetra malo)…

Erzo je (kot običajno) prvi pripravljen. Potegne in po obratu kar malo laufa preden spelje…

Potem pa ga kar noče dvigniti in tlači dol, dol, močno dol… dokler nad robom ne zagledamo, kako mu sesuje padalo (zadel je v smreko z zicem in odlomil dobršen kos smreke). Padalo obvisi na smreki, Erzo pa v zicu cca 3-4m nad tlemi…

Erzov “let”

Mega je hitro pri njem, spleza na drevo in ga za silo fiksira (da ne visi dol, saj se itak ne more spraviti iz zica).

In potem steče reševalna akcija: Mega pokliče sestrično, da z Unca pripelje alpinistično opremo.

Sam medtem štorkljam po štartu in se počutim kot “starejši občan, ki je poleg tega še gibalno oviran ” popolnoma nekoristen (ko poskušam dol k njim, se že na začetku strmine ustavim, saj nimam s seboj palic in vem, da nazaj gor zame ne bi bilo enostavno…).

Pride sestrična s partnerjem in dostavita opremo dol Megu in Gracarju.

Malo za njima pa že pride ekipa gasilcev (Mega jih je pozabil obvestiti, naj ne hodijo… dobili pa so baje več obvestil o padlem padalcu na Slivnici…), ki se pridruži dogajanju spodaj.

Sam se zgoraj na platoju še naprej smilim sam sebi zaradi svoje nekoristnosti in začnem počasi pospravljati opremo. Moja lastna je hitro pospravljena, ko pa pospravljam Megovo in Gracarjevo, pa vidim, kako ima vsak svoj stil pospravljanja, da ne najdem vreč … in da zadeve ne morem povsem dokončati, ne da jima morebiti celo zagrenil rezultate svojega dobrega namena…

Končno pridejo gasilci veseli gor in se poslovijo. Potem pa še Erzo, Mega in Gracar. Na platojčku potem družno očistimo Erzovo padalo odvečnega šavja, razpletemo štrikce in preverimo, da je (skoraj novo) padalo intaktno.

Potem bi pa Erzo kar poskušal odleteti. Pošljemo ga u p.m. … saj od nas treh, po vsem dogajanju zadnji 2 uri, nihče nima več veselja za start (veter pa še vedno meša iz vseh smeri). Erzo sam pa na srečo ugotovi, da je okoli rezerve potrgana vrvica, kar dokončno ustavi tudi njega.

Potem pa nas Erzo povabi na zaključno druženje ob pijači in sladoledu v Cerknico 🙂 .

Za danes je napovedano poslabšanje čez dan z močnim vetrom in spremembami. Zjutraj pa kaže na bolj umirjeno situacijo in Erzo hitro vrže kost za Strmco. Mene kar ne mika in cincam – še dobro, saj so potem tam množice obiskovalcev, tudi takih, ki jih sicer nikoli ni tu naokoli (še dobro, da nisem šel).

Tako dan mine v cincanju (mogoče zvečer na Koreno, če ne bo dežja…) in ko je ura že kritična , se spravim v KIžlovko na tolažilni skokec.

Vlažno in soparno, ko lezem gor kar povprek čez pobočje. Hladen (no ja,…) zrak se zliva od zadaj dol ravno toliko, da ga je čutiti v vrat, saj mi je jasno, da rikverc ne bom spravil coto gor.

Nekaj časa čakam in potem zalaufam in čutim, da cota zaostaja in jo pred prelomom le spravim nad sebe, da se vržem čez … in se zapeljem prav do kolovoza (z rahlo sapico v hrbet).

Zoranova sekundarna terapija (Rook 2 ML) s Stare lokacije

Zadnji dober dan pred poslabšanjem. Napovedan zmeren JZ in termika do cca 1500 in višje plitve baze (nič hudobne = neplohaste in nenevihtaste 🙂 ). Že zvečer ima Milanče željo po današnjem Buzetu ipd. (v višinah naj bi veter konkretno pojačal), jutranji podatki pa so obetavni tudi še malo višje.

In ko Erzo povpraša na Telegramu za ideje, hitro izpljunem Buzet, Goljak, Slavnik, event. tudi Slivnica. In smo tudi hitro zmenjeni za Slavnik (že več kot leto nismo bili tam, eni še več…): ob 11h Vrhnika. Tudi Kraševci gredo in logistika je rešena.

Zaradi zastojev imam rahlo zamudo 5 min: Milanče, Mojca, Gabor in Dušan že čakajo, pride še Erzo z Lučko, ki bo naša zemeljska podpora. V LCja se zbašejo Mojca, Lučka in Erzo in na Unc še po Mega. Preostali trije počakajo, da se skozi zastoje prebijeta do Vrhnike še Turčin in Secondo in se vsi naložijo k Dušanu in po lokalnih cestah za nami. Ker imamo logistiko rešeno že sami (=Lučka), sicer pa jo zagotavljajo Kraševci, se zapeljemo iz Kozine direkt gor in pod kočo še na sam start.

Piha lepo (5/7,5-8) in takoj začnemo postavljati, saj so (plitve) bazice že kar razmnožene po nebu. Mega še odpelje LCja na normalen makadam pod kočo, Mojca pa mi 1-2-3 raztegne Maestra2, ko se pripravljam.

V luft Erzo, ki ga samo lifta nad start

Malo za njim še Mojca in potem že jaz, kot zadnji iz naše 1.grupe pa še Mega.

Za razliko od Erza in Mojce, ki ju lepo dvigne in sta že visoko nad startom (in nad mano), sam v neki senci curim in šele ko odpeljem desno na Grmado, dobim dviganje … do 1500. Sploh ne razmišljam in v zanosu peljem čez Slavnik nazaj v smeri Hrpelj. Potem pa kar zgubljam, da sem pred glavno cesto že pod 1000. Pa po dolgem matranju le najdem spet dviganje do 1500, kjer pa ga zgubim in vse iskanje in motoviljenje sem in tja in teoretiziranje, kje bi lahko kaj zagrabilo, je zaman. Na ves glas preklinjam (sploh ker opazim visoko nad mano Mega, ki veselo pobira in se pelje naprej proti Vremščici), pa tudi to ne pomaga, tako da žalostno odcurim v razbutan pristanek na travnikih pod Slopami.

Zoranov let

Javim lokacijo Lučki in začnem pospravljati, medtem pa nedaleč stran ob glavni cesti pristane Mojca.

Mojčin let

Zraven nje še Milče.

Milanov let

In malo kasneje še Gabor.

Gaborov let

Mega se odpelje domov.

Megov let

Komentar leta: Ti štosi niso več zame. Me je že takoj desno od štarta zgonilo, da sem krilo lovil povsod okoli sebe. Ni mi ga sicer nič sklofalo ampak, ko je nad padalom zemlja namesto nebo se zame luštno neha. Ok, si rečem, pejt stran pa bo. Saj ni veliko vetra in baze tudi niso karfiolaste. Do Košane je bilo vredu, tam sem pa frontalca fasal in sam za trenutek mislil, da bom v celice vgriznil. Potem sem pa samo še domov hotel. [7.9.2024 16:47] Andrej Erznožnik : 30 let nazaj so tastari piloti, zdaj smo itak vsi stari, tipa ala Marley sanjali kako bi iz Slavnika letel v Lj. Ker iz Smuka so že. [7.9.2024 15:24] Andrej Erznožnik : ….. in so šli na Slavnik, scurili in se z avtom odpeljal in se nikoli vrnili. Danes toliko desetletij kasneje, je Mega miźe, po tleh odletu dobro polovica vsega. [7.9.2024 16:06] Stane Bajt : Erzo,Marley ni nič starejš od mene. Je pa res, da je znal prej letet, sploh pa bolje. [7.9.2024 16:06] Borut Lapajne : Lepo se here… [7.9.2024 16:36] Pavel Kante : Vse si povedu !😀👏👏👏 Bomo dobri še za kej druzga.😉🤣🤣🤣 [7.9.2024 17:07] Jože Poje : Če je zemlja nad padalom, je prav hitro lahko tudi nad pilotom! [7.9.2024 17:21] Zoran Gaborovič : Jože, tale je pa res globoka     [7.9.2024 19:12]

Erzo pa preko Buzeta v Ilirsko Bistrico  in vmes je ves čas fotkal tukaj (originali)

Erzov let

Še vizualizacija nekaterih naših letov tukaj

Lučka naloži najprej mene, potem pa se kmalu zbašejo v LCja še Mojca, Gabor in Milče. Najprej malo kombiniramo, kako z logistiko, potem pa se odpeljemo proti Ilirski po Erza, saj kmalu toplanda Turčin in s tem reši Štusov kombi.

Turčinov let

Komentar leta: Milan je začel po postaji nekaj razlagati o logistiki. Pol nisem slisal, pol pa ne razumel. Nisem bil ziher, da veter ne bo pojačal, zato sem izkoristil priliko za pristanek, ko se je kar sama ponudila. [7.9.2024 16:13] Robert Blatnik : Bravo tastar! Jaz si nisem upal, Dan je rešen! [7.9.2024 17:08]

In posledično reši preostanek 2.grupe, ki medtem še kar nekaj časa jadrata.

Dušanov let

Secondov let

Robert Blatnik : Kar živahen, precej spihan dan v sicer lepih koncih. [7.9.2024 16:22]

Tudi Rajko & Co. še dolgo časa veselo jadrajo po grebenu sem in tja.

Rajkov let

Bojanov let

Za danes napovedujejo kilavo vreme z občasnimi plohami in nevihtami skozi ves dan in sploh ne razmišljam o padalski akciji. Pa se po moji primarni terapiji slišiva z Milančetom, da bi pa mogoče bilo najti vmes kakšno luknjo in da bo ravno objavil zbor za 12.30 pri ŠPH, da bom imel še dovolj časa da pridem, tudi če bodo zastoji (hvala Milče 🙂 ). Pri taki organizaciji seveda ne morem odkloniti udeležbe …

Malo pred uro na parkingu kaplja, ko sedim v LCju. Prisede Milče, pa nekaj kasneje pride še Mojca (ki “pride pogledat” 🙂 ) in kot zadnji Lin, ki ga to stane vožnjo gor. Mojca nima opreme (je v bolniški zaradi preveč oziranja za nevihtami predvčerajšnjim, ko smo bežali s Slivnice 😉 ) in bo šofer…

Ko pridemo gor, pa seveda gre z nami na start in mi takoj razvleče Rook2, ko se še bašem v tangice. Piha rahlo gor, občasno s strani ali nič. Rikverc se vpnem in potegnem, ko sta Milanče in Lin še sredi priprav.

V začetku me spusti, ko grem čez drevesni rob pa dvigne in kar malo drži, ko peljem na levo pod Slevico. Potem pa v širokem loku ven, da me spet rahlo dvigne na prednjih joškah in še zavrtim… in se odpeljem na pristanek.

Zoranov let

Milanče seveda gre na km, čeprav zato ne uspe priti do pristanka.

Milanov let

Flight note: King je Kralj. [6.9.2024 13:10] Jurij Kurnik : 😇 [6.9.2024 13:18] Andrej Mikelj : Premokro za kodico? 😉 [6.9.2024 15:34]

Lin pristane zraven mene, ko pospravljam.

Mojca pripelje Linov avto in se poslovi, jaz pa med kapljanjem grem po Milčeta in ga dostavim do ŠPH . Ko se peljem proti domu pa so kaplje vedno večje in bolj na gosto…