240707 Strmca in Vremščica

Po včerajšnji dolgi dostopni poti in kratkem letenju, si danes želim obratnega sorazmerja. Po enih napovedih in urbanih legendah bo danes veliko vetra po vsej Z SLO, sam pa ne vidim stvari tako črnogledo. Ker bi AMojca še en dan rada posvetila nezemeljskim stvarem (preden se spet vrne v vsakdanjo tlako), predlagam zgodnjo Strmco (potem mogoče Slivnico ali Vremščico in tako naprej…).

Ob 9.30 jo poberem doma in gasa (skoraj nobenih zastojev na standardnih zastojnih točkah) do Unca. Ven in na Strmco. Veter idealen (glede na jutranjih 5-6/8 trenutno pihlja 3/5,5), mogoče malo z leve J smer in AMojca se takoj pripravi, lepo rikverc vpne, potegne in odleti. In čeprav jo sprva lepo drži, po nekaj zavojih (ob vpitju, da ima zataknjen gas…) odpelje na pristanek

Mojčin let

Mojca Adam Derganc : Škoda, da se mi je po vzletu zataknil gas v podplat gojzerja 🙁 [7.7.2024 14:46].

Z LCjem sem hitro na pristanku in jo rinfuzo naložim in nazaj gor. Veter je podoben, mogoče občasno kakšen močnejši sunek in mogoče občasno še malo bolj z leve. Hitro je spet pripravljena in po nekaj naštimavanja v zidek spet lepo hrbtno štarta. Kljub temu, da se pogumno bori, je vetra premalo, da bi lahko kaj dosti pobrala.

Mojčin drugi let

Spet sem še pred pristankom z LCjem že spet spodaj. Rinfuzo v LCja in gor.

Sedaj pa so sunki že močnejši in kuha se nekaj temnih baz desno od Lipovca in zadaj. Malo parawaitinga, da bi se temne gmote odstranile. Pa se kar nočejo, vetra pa vedno več. Glavnina Jate medtem operira na Slivnici, v smeri katere pa je res vse pošteno nakuhano in temačno…

Skoraj uro se sončiva na startu, dokler se temni oblaki res ne spucajo … ampak po zaslugi vetra, ki prbija vedno močneje. Ko preseže 10, se spokava v LCja in zapeljeva proti Vremščici.

Na zgornjem startu veter ni pretiran, je pa precej z leve (J, JV), vendar so spet temne gmote naokoli, ki AMojco odvračajo od tega, da se požene po startu. Nekaj časa se sončiva/senčiva na startu, ko postane sonce spet premočno, pa tudi sunki postanejo bolj divji. Da prekineva agonijo čakanja, se odpeljeva v Divačo na malico v upanju, da se bo po 14h vetrovna situacija stabilizirala.

Ko sva spet zgoraj na startu pa naju pričaka nenaden napad vetra s sunki skoraj 15 m/s (piš proti nevihtni celici za Nanosom ??). Špica se sicer hitro umiri, zato pa karfijole naokoli rastejo.

Spet steče nekaj vode po naših rekah, da se se nebesne zadeve umirijo (razgledi pa so prečudoviti…) in se AMojca le začne spet pripravljati. Ko je padalo že skoraj pripravljeno in zaprti zic zamenjan z odprtim, pa se zasliši grmenje iz smeri Kozine/Sežane (temnordeča radarska celica na Obali !) in to je znak za pospravljanje, čeprav se je veter dokaj umiril (še vedno pa J delno z leve). Vmes pa kar nekaj velikih posameznih kapelj dežja iz lokalno skoraj jasnega neba (in visoke karfijole, ki se počasi pomika z Obale proti notranjosti).