240614 Slivnica P4094 13:50:55

Končno spet napovedan letalni dan po 4 bolj ali manj deževnih dnevih. Napovedan zmeren JZ in mrčasta pokritost. V bližnji okolici vidim že včeraj letalno Slivnico, lahko tudi Vipavska ali še kam dlje (pa me ne vleče)…

Erzo skliče zbor ob 11.15 na Vrhniki (10-11h na Vrhniki zapora zaradi kolesarjev po SLO). Ko vozim proti Kozarjam že dolg zastoj za izvoz Vič, še huje na Brezovici in Vrhniki, tako da samo podaljšam proti Uncu (in skenslam svoj prihod na Vrhniko).

Na Pumpi se Dušan že baše s češnjami (divjimi), Jean pride malce za mano. K meni v LCja in gor na start (kjer je precej hladno, kljub lepemu sončku). Piha lepo gor, čeprav že po malem obrača na Z in narašča, na belkasto modrem nebu se že delajo prve bazice. Takoj začnem(o) postavljati, ko pride še Ana.

Ker ostali trije čakajo na sondo, prvi odletim (iz prve). Pred startom takoj dobim lep steber do 1300, medtem startajo tudi ostali. Ana in Jean vrtita malo bolj spredaj od koče naprej in pridružim se jima v stebru do 1900 (više je vedno lepše dviganje). Jean in Ana se že prej odpeljeta naprej po grebenu proti vetru, jaz pa za njima. Vedno počasneje mi gre in vmes poskušam popravljati (više je občutno več vetra, ali pa že veter narašča…). Oba predhodnika vedno bolj curita (vedno močnejši Z ju vedno bolj ustavlja), sam pa obrnem na koncu grebena nad Cerknico in nazaj nad start, kjer so tudi že ostali v zraku (Erzo, Milanče, Poje, Koc in Suša).

In potem jadram(o) sem in tja in pobiramo in se vedno počasneje vlečemo proti vetru (razen Erza, Jožeta in Koca, ki so samo pobrali v višave in se z vetrom odpeljali proti Blokam…). Ana in Jean sta se nizka vrnila in spet spajsala nad greben (in zdi se mi, da je Suša pristal nekje proti Jezeru).

Po napolnjeni uri se odpravim proti Pumpi, kjer pristaja Dušan.

Dušanov let

Dušan Štusej : Zame preveč vetrovno. [14.6.2024 13:34]

Pa dobim bolj zunaj spet neko zelo zanešeno dviganje (takrat enkrat je bilo na startu že okoli 13m/s) in malo zavrtim in spet nekaj naberem. Nekaj kasneje Ana pristane na drugi strani Cerknice pri pokopališču.

Tudi sam grem ven nad dolino, kjer vidim Milančeta v višavah. Počasi curiva v močnem vetru nad polji za Cerknico (niže se mi zdi še več vetra) in po slabi 1 1/2h pristanem v res močnem vetru na uradnem zraven Dušana.

Zoranov let

Milanče pa je obrnil in s ful brzino z vetrom odpeljal, dokler ga je neslo – v močvirnate pristanke, s katerih se ob čofotanju oglasi za prevoz.

Milanov let

Milan Velkavrh : Vetrovno. Se mi ni zdelo preveč užitno, da bi se odpeljal nazaj, čeprav bi bilo mogoče celo bolje🤨. Tukaj sunki tudi čez 12m/s. [14.6.2024 14:16]

Dušan mi dela družbo pri pospravljanju, ko ob nama pristane še Jean.

Jeanov let

Na Pumpo in z Dušanom po Milančeta in iz Grahovega gor po avte.

Oni 3je pa dokler je z vetrom šlo…

Jožetov let

Kocov let

Koc (K. Andrej) : Zanimivo, visoka oblačnost, spodaj pa baze, na trenutke celo hkrati na različnih višinah. Ko sem priletel v dolino Krke so se baze proti Trebnjem in naprej posušile in je ostala samo visoka oblačnost. Sklepal sem, da je to to od dneva in šel v smeri enostavnejše logistike. [14.6.2024 20:47]

Erzov let

Komentar leta: Še na tleh koprene brez baz, pa v času štarta še baze. Kmalu po odletu že vse oblaćno z zabrisanimi bazami, ki imajo kratek čas življenja. Pojeta prehitim na Primožu, Koca ni nikjer. Oba sta danes s sekundarnimi padali, saj kardinalne obešata po drevesih. Enega s pogledom iščem po Orlaki, kjer naj bi še zmeraj bil. Čeprav nisem zlo visok, ga ne vidim.Od Dobrepolja baz ni več, Poje se zad uleže. Počutim se kot vcasih, sam nad Dolenjsko. V Hrastovem dolu vztrajam v oblačnem, brez baz, visim na pšeničnih poljih in dočakam sonce, a zmanjka še. Ko sem na tleh pogledam nazaj in vse je spet v bazah [14.6.2024 21:19] Boštjan Zagorc : Opazen iz avtoceste. Bic. 👌 [14.6.2024 22:22] Turčin – Alojz Turk : 1) Padala nisi videl, ker si letel 3 km stran. Kaj pa geodet ve, kje je Orlaka. 2) Lepo si poslikal hrastuško lužo. 3) V takih pogojih ste kar daleč priplužili. 4) Turčin, hvala za pobiranje. 😠😣🤣 [15.6.2024 08:34]