161109 Nanos-antena P1957 15:47:57

Zaradi dopoldanskih zemeljskih obveznosti zjutraj le na hitro pogledam: na Primorskem več sonca in burja sredi dneva obrne na J, JZ. In mi pride na misel Nanos.

Erzo je že navsezgodaj na trnih kam, Jean nekaj kasneje (in s sestanka mu po SMS samo porinem to kost). Ko se sprostim, je Erzo že določil uro: 11.30 Vrhnika in 12.00 Unc.

Ker ni na Vrhniki drugih kandidatov, na Uncu prisedeta Mega in Erzo v LCja, Jean pa mora zaradi cestnih barikad preko Postojne in kar dostavi svoj reševalni avto v Razdrto in potem še dol v Podnanos na odcep. Tu v Lcja in gor.

Snega, ki smo se ga bali je le za vzorec, cesta kopna, po drevju bolj ivje, kot sneg.  Piha idealno, se nam zdi, da že jenjuje. Po travcah nekaj napihanega snega, prava (mrzla) idila…

 

img_20161109_125640 img_20161109_125624 img_20161109_125408

Med postavljanjem pride mimo planinec, ki se izkaže za Jeanovega sošolca. Takoj ga aktiviramo za prevoz LCja v dolino (šnel kurs obvladovanja LCja…) in tako postavim zadnji, medtem, ko sta Jean in Erzo že v luftu. Mega me počaka. Je pa še dovolj vetra za moj hrbtni dvig in v luft. Takoj za mano še Mega, »šofer« odide…

Na levo ob pobočju skoraj do kota, kjer dobimo nekaj lepšega dviganja. Vrtimo in uživamo in… zmrzujemo… Prve max.višine (jaz 1600) ne izkoristimo za odhod čez, potem veter toliko ošibi, da je ne moremo moremo doseči. Prvi se odpelje okoli nosa Jean, nekaj za njim še Mega, komaj kaj nad grebenom. Jaz se odpeljem naokoli že na višini starta, medtem, ko Erzo še kar vztraja in celo kritično zacuri, predno gre naokoli na J stran.

Za robom me najprej malo zgoni (prelivanje čez vrh Nanosa), pri Hieronimu pa dobimo ekspresno dviganje (vario tu kaže J, jaz spet skoraj do 1600, Mega in Jean višje). Mega se odpelje poskusiti čez na Kras, midva z Jeanom pa visoko nad grebenom do Table. Ko v višavah že domišljavo mislim na Kovk, se tu, na Z robu nad Vipavo potopim(va) in se malo nad Plazom začnem(va) boriti za preživetje. Po dolini piha kar konkreten Z, ampak kaže, da je više zgoraj še vedno burja. Jean se hitreje pobere in gre nazaj proti Tabli in dalje, jaz pa se po reševanju do 1100 zapodim za Erzom (ki tudi pogumno v višavah porine proti Kovku).

Erzo zacuri nad Vrhpoljem (burja se zliva dol ?) in se potem lepo reši in obrne nazaj proti Tabli, sam pa se predam in odpeljem počez v smeri Kovka, z mislijo na pristanek pri Anji. Vendar nad spodnjim platojem (ko že obračam proti Anji) nekje nad lovsko kočo / tenis placem dobim počasno dviganje, ki je vedno lepše in pridem malo nad višino starta na Kovku. Po postaji slišim in proti Hublju tudi vidim Igorja kako vozi proti Podrti (se je odločil danes za Lijak in vozi na Kovk). In naredim napako dneva (?!) , ko se zapeljem proti grebenu: z -2 me splakuje dol (mi še ni jasno, da se to najbrž zliva burja čez), tako da se čez nekaj minut že 200m niže pod Podrto z Igorjem nekaj časa boriva za vsak meter, potem se predam in odpeljem do Anje.

Zoranov let

Zoranov let

Igor pa v Vipavo.

Igorjev let

Igorjev let

Erzo in Jean drajsata do Nanosa in nazaj, Mega javi, da bo pristal pri rešenem LCju v Razdrtem.

Megov let

Megov let

Jean gre na koncu k svojemu avtu,

Jeanov let

Jeanov let

Erzo pa v Vipavo za pumpo.

Erzov let

Erzov let

Še vizualizacija letov

 

Super letenje (v mrazu) in prava izbira – nekaj povsem drugačnega (sem rekel, da ne bi zamenjal za 50km letenja na Lijaku !!