130605 Križem kražem po Slo

Napoved neviht že kmalu čez dan. Torej, če kaj bo, bo dopoldne. Mega in Erzo danes pavza. Ob 11h odidem nekam. Na obvoznici zavijem desno proti Gorenjski.

Tik pred Vodicami pozvoni Erzo, da Ščuka kliče, da bi mogoče bil Slavnik. Erzo bi najbrž šel, če bi tudi jaz. Obrnem in gasa proti Vrhniki. 

Tik pred Vrhniko Erzo skensla: V Vipavski ploha, na Kozini ploha, vse kuha…

Vseeno grem na izvoz Vrhnika. Desno zadaj nad Ulovko črnina in povsod karfijole. Odvijem v levo proti Borovnici. Ko pridem v Borovnico piha pri Škorpijonu močno notri v dolino, ampak nad Zavrhom že ogromna črna gmota. Gledam Krim in tudi tam se že zapira, pa še čez Barje polaga šavje, postaja na Krimu pa ne dela.

Na misel mi pride kakšen projekt. Polhograjska Grmada bi lahko bila, če je tale SV, V. Pokličem Damjana, ker mi tablica noče prklopiti signala. Damjan preveri jedra na radarski sliki in se mu zdi, da bi bilo tam okoli Polhovega Gradca še brez dežja. Zapeljem čez Vnanje gorice proti avtocesti, pa na Brezovici rahlo  kaplja, zadaj pa že vse črno in nakuhano.

Potegnem skozi predor na Gorenjsko. Krvavec zavit v črno, Gorenjska v soncu (in bazicah). Pod Gozdom čudovito. Postaja na Gozdu javlja 3,5/6,5 J, oblake pa nese od zadaj čez Kriško goro naprej nad dolino. Na startu sem sam in hitro postavim. Tisti moment zapiha od zadaj in nad Kriško in Storžičem črnina (spredaj pa sonček). Pade nekaj debelih kapelj in nabrano padalo skrijem pod Juretovo streho. Kmalu neha kapljati in se malce razsvetli. Spet sonček na startu, veter enkrat gor, enkrat od zadaj, enkrat z V… Nad Kranjem ploha, desno v smeri Krope druga siva zavesa dežja. Malo počakam  in že hočem ponovno postaviti, ko zadaj zagrmi, sonček spet zgine, kaplje…

Ko se spet pojavi sonček, čakam, da se malo posuši, obe plohi spredaj sta se v glavnem izlili in upam, da bo vsaj za dol se vreči.  Pa se spet stemni od zadaj in začne kapljati. Hitro raztegnem in zložim padalo in pod streho, ko se ulije kot iz škafa. Vedrim kakšne pol ure, ko pride Jure Kurnik in potem eno uro modrujeva o njegovi zdravstveni situaciji in opazujeva dež pred seboj.

Po kavici dež malo poneha in to izkoristim za pobeg do avta in adijo. Stik s padalom pa sem imelel :-). Vso pod do LJ uliva…