140123 Vnajnarje P1128 16:06:03

Danes pa je cela Slo bolj ali manj v megli. Z, višje močnejši, niže šibkejši čez vso SLO. Ponekod rosi, drugje dežuje, megle pa v višavah in dolinah in po gričih.

Med posameznimi usklajevanji z Erzom  se situacija ne spremeni. Erzo bi se zaradi raznoraznih obveznosti omejil na bližnjo okolico Vrhnike. Končno se uskladiva, da sega ta bližnja okolica tudi do Janč (mu že skozi nabijam, da imam tu nekaj ogledanih lokacij 🙂 ). Ko se je treba odločiti, me hoče poslati kar samega na (ponovne) oglede, pa ga izjavim, da ga nepreklicno počakam.

Ob 15 h pred Hoferjem Fužine in gasa do Besnice in gor proti vasi Vnajnarje. Začne rositi… Prva lokacija kljub lepemu travniku ni preveč privlačna, saj je pristanek v Besnici daleč,daleč… Pa hvalabogu piha od V dol po hribu. Nadaljujeva na vrh gričevja Vnajnarje in se kar zaparkirava pred kmetijo na koti 628m (tu sem si že tudi ogledoval).

Presenečeni gazdarici in sinu poveva, da bi se malo razgledala… Moja ogledana lokacija ima seveda napačen veter (če bi res pihal Z bi bilo OK, razen nekaj kritičnih jablan in šavja niže). Pa se postaviva na drugo stran proti JV nad škarpo dovozne ceste od koder piha danes nenapovedani veter in Erzo je v momentu na obratih. Ker je treba čez sadovnjak v grapo proti JV in si potem nad gmajno-gmajno, je idealen pristanek daleč, daleč, daleč naokoli (argumentiram jaz). Pa pravi Erzo, da boljšega vetra tu ne bo nikoli in da je rositi tudi nehalo (menda ?) in gre v Atlas SLO preverit višinsko razliko. Odčita 300vm razlike do Besnice. Jaz še vedno nisem prepričan in bi še kar preverjal po atlasu, če res gledava pravo pozicijo (v bistvu dvomim v izjavo prisotne uradne osebe z licenco… 🙂 ).

Erzo pa kar ven iz LCja in zagrabi taboljšo robo in v sadovnjak. Zbira se vsa družina z dotičnega posestva. Erzo jih seznani, da bo kot prvi na svetu odletel z njihovega grička in jim naloži, naj mu raztegnejo padalo. Gazda sploh ne ugovarja in se s sinom loti posla. Tudi gazdarica malo pomaga. Še jaz hitro odidem po robo (v tej situaciji je treba vzeti Rooka) in skoraj zamudim Erzov start.

Lepo hrbtno dvigne in malo handla, ampak vetra je malo premalo, da bi Mantra kar lebdela gori (zato mu omahne nazaj in popivna travnik). Potegne še enkrat in malo pojamra, ker bi si želel več vetra in … odleti. Malo potone, ampak nad sadovnjakom ga rahlo dvigne, preleti kritične smreke in potem kar leti in leti in kar ostaja na isti višini. Končno počasi začne zgubljati višino daleč na desni, nad najinim pristankom.

Erzov let

Erzov let

Še meni hitro raztegnejo padalo (zdaj so že usklajeni in vedo kako in kaj 🙂 ). Veter je še malo upadel in štrikci se kar nekaj fecljajo in zapletajo v travo, ko vpenjam tangice. Vmes se zmenim z gazdo za dostavo LCja v dolino. Končno se mi zdi, da je OK, padalo hrbtno malo naravnam, potem pa potegnem naprej. Lepo gre nad mene, pa vidim, da nekaj vleče v desno. Desna komanda je zafecljana okoli gurten. Z dvignjenim padalom z desno roko kar popravim komando (še sam ne morem verjeti 🙂 ), ga lepo pripeljem na rob in se vržem skozi šavje mimo jablane. Malo bolj me požre kot Erza, pa nad spodnjim sadovnjakom le zadržim višino in levo od kritičnih smrek preletim gozdni rob. Potem pa že začnem zavijati v desno z vetrom in me lepo drži, tako da se pripeljem do najinega predvidenega velikega pristanka brez problema (pa tudi že prej bi se dalo lepo pristati). Le na koncu me nepričakovano požre, tako da nimam več dovolj višine za obrat v veter in pristanem z vetrom v rit (=zaružim po blatnem travniku).

Zoranov let

Zoranov let

Erzo je že pospravil. Ko začnem še jaz, že pride gazda s sinom z LCjem dol (to je moral polagati ovinke po strmini dol…). Erzo ju odpelje gor in pride nazaj ravno, ko pospravim.

Pred temo še na Janče na ogled preostalih lokacij, pa je taka megla, da ne vidiva ničesar, zato vesela ko radio nazaj v LJU k Hoferju. Prvenstveni 🙂 !!

 

Erzov komentar leta: PRVENSTVEN – SEM PRIPRAVLJEN TUDI NA PLJUVANJE: V informacijo – ta let je toliko kršitev kot vaš s pristankom pod Ambrožem (Jenkova) ali let iz Zapodja, da o Šmarni ne govorimo