150725 Srbsko-makedonski mejni prehod

25.07.2015 1.49 ponoči. Stojimo v dolgi koloni avtomobilov (večinoma turistov, ki odhaja proti Makedoniji in morda naprej v Grčijo) cca 200 m pred izhodno mejno kontrolo iz Srbije v Makedonijo nekaj pred Kumanovim. Čakamo že pol ure in vsaj še enkrat toliko bomo, saj se kolona pomika zelo počasi. Srbska obmejna policija vsak potni list poskenira, kot ga je tudi 6 ur prej, ko smo (tranzitno) vstopali v Srbijo iz Hrvaške. Baje da je treba imeti natančen nadzor nad pretokom na meji: da vsak (turist), ki je bil pri vstopu v Srbijo evidentiran, državo tudi evidentirano zapusti. Sicer se zgodi kaj ??

Ko čakamo, na desni ob cesti v smeri mejnih objektov opazim verigo lučk, ki brezskrbno poplesavajo v temi. Še ostali pogledajo v to smer in vidimo, da se cesti s travnika ob njej približuje kolona ljudi… nekateri imajo majhen nahrbtnik, drugi boršo, nekateri nič. Najprej se nam zdi, kot da so to neki pohodniki – verjetno kakšen spominski pohod… Ob 2h ponoči ??!

Potem vidimo, da koloni ni konca, to je neskončna kača, ki se vije iz teme iz makedonske strani in prihaja v soj cestne razsvetljave ob mejnem prehodu. 200 m od oboroženih srbskih policajev, carinikov, vsega varnostnega obmejnega sistema !!! Prvi stopijo čez obcestno ograjo in nekaj jih s telefoni nazaj poslika prihajajočo kolono. Gledamo in nam nič ni jasno. Sopotnica v angleščini vpraša, kdo so, od kod prihajajo. »Iz Sirije«, je odgovor, »Bežimo pred vojno. A smo že čez makedonsko mejo?«…  Potrdimo, da so že čez in ne moremo verjeti, kar vidimo. Hitro potegnemo še svoje telefone in posnamemo tole:

 

   https://www.youtube.com/watch?v=IbqL6F4Fq8Q

 

Od zadaj pa še kar prihajajo novi in novi. Na grobo se nam zdi, da mora biti vsaj 300-400 ljudi. Nekateri nadaljujejo naprej v Srbijo kar po glavni cesti, nekateri še v koloni ob njej. Zdi se nam, da sanjamo. Pa se avtomobilska kolona pomakne rahlo naprej in spet smo v »našem svetu« v nadaljevanju igrice.

Ko policist pol ure kasneje pomembno skenira naše potne liste in jih natančno pregleduje (mogoče smo iskani teroristi ?), tudi pogleda ne, ali so v avtu isti ljudje, kot na slikah v dokumentih. Sploh ne dvigne glave, kaj šele da bi se ozrl in pogledal na kolono, ki je 200m stran od njega prišla iz teme in v njej spet izginja (no lučke še vedno brezskrbno utripajo). Pa najbrž niti ni razloga, da bi dvignil glavo, saj ta kolona ne namerava ostati v Srbiji, ampak hoče naprej, tja nekam v obljubljeno deželo EU….

Važno je, da on odigra svojo igrico…

 

Zapisal Zoran

P.S.: kakšen dan kasneje nam Mile na startu pove, da imajo vsi ti begunci možnost prostega prehoda čez makedonsko ozemlje, vendar ga morajo zapustiti v največ 48 urah. Pa da so ti begunci skoraj brez izjeme izobraženci, intelektualci,… revni ostajajo v vojni… Vendar makedonski državljani beguncem ne smejo ustavljati ali jih kakorkoli prevažati, sicer jim grozi zaporna kazen ?!  (Tudi padalci smo opazili, da s štopom za vračilo v bazo ni več lahko) !?

Pa še to: Mile pravi, da ljudem (v Makedoniji, mogoče je mislil tudi širše…) ni povsem jasno, ali so to res begunci, ali gre za načrtno islamizacijo Evrope (EU ?) ….!!!!!!!!!!