171225 Buzet Zavoj P2177 13:49:57

Danes malo manj močnoslaba inverzija z meglo po kotlinah in vse močnejšim JZ v višave. Včeraj so vsi napovedovali današnji super Kovk, pa je zjutraj v Vipavski vse v megli. Uki da idejo za Buzet (kjer naj bi bilo malo manj mlečno). Mega brez pomišljanja potrdi to idejo, tako da nimam kaj za reči (kasneje Mega prizna, da ga je Uki dobil še napol zbujenega in je samo suvereno potrdil predlagano…).

No, kakorkoli: ob 10.15 k Ukiju na Železniški, na Uncu vskoči Mega in gasa dol. V Razdrtem baze po tleh kipijo iz Vipavske. Vremščica se sluti skozi prosojne meglice, ko pa zapeljemo iz predora Kastelec vse v redkem mleku na Koprsko stran. Kljub vsemu vztrajamo dalje in od zadaj pripeljemo na Zavoj.

Na startu piha lepo gor, v dno doline se pa komaj kaj vidi skozi razredčeno mlečno ozračje. Malo modrujemo za startom (je pa kar hladno) in se po kakšne pol ure zdevamo spet na start. J piha rahlo močneje idealno gor po startu (“mogoče pa ne bomo scurili”, pravi Mega) in se začnemo pripravljati. Prvi v luft Uroš, pa jaz in potem Mega še kar nekaj časa čaka, da spet toliko pihne, da odleti še on.

Tik ob grebenu vozim za Ukijem, ki je kar malo nad grebenom, jaz pa se guncam točno na robu preloma. Počasi (večinoma 14-18) proti vetru, ki piha skoraj paralelno z grebenom, torej JV. Končno se prguncam do Raspadalice, kjer skozi mlečno ozračje posije nekaj sončka. Uki je porinil še malo naprej, jaz dobim dviganje in nekaj naberem. Mega pride tudi do sem in zavrti in je že 50m nad mano in poskuša še malo naprej za Ukijem.

Sam še malo vrtim, ne naberem več in še nekaj zgubim, zato potem za Ukijem nazaj proti Zavoju z bistveno večjo hitrostjo (tudi 50). Ves čas sem lepo nad grebenom. Uki podaljša mimo starta in železnice do skalnatega pomola nad Perci (Jačemica 466m) in nazaj na start, kjer poskuša toplandati (in tudi uspe).

Ukijev let

Midva z Megom pa še eno rundo do Raspadalice, sedaj elegantno s cca 30 km/h lepo nad robom (veter obrnil za 45st na J !). Še nazaj brez problemov in potem naprej okoli roba proti Kviriku/SLO. Ves čas gre počasi dol, tako da pristaneva na Kvirikovem pristanku pod našim mejnim prehodom.

Zoranov let

Megov let

Še vizualizacija letov

 

Uki pride po naju in gasa.

Pa nas malo spodbudi še Vremščica, kamor gremo samo na oglede. Na spodnjem startu piha »na meji«, do zgornjega pa se ne prikopljemo po snegu pod vrhom. Še najbolj je za stvar Uki, ki pa ga mraz, veter »na meji« (zgornji), predvsem pa razredčeno mlečno ozračje, dokončno vrneta v toploto lastnega avta.

Več kot zadovoljni z izkupičkom !