180923 Brest P2351 16:29:28

Danes dopoldan v LJU še mrzlo z rahlim pršenjem. Istra mi daje vsaj malo upanja na nekaj boljšega za popoldne, čeprav je napovedan naraščajoč JZ, zato  predlagam Buzet. Erzo navija bolj za Lijak, da bi vsaj nekaj odletel (v Vipavski sam ne vidim upanja…). Še Mega je za (karkoli, pa četudi samo izlet…).

Ob 13h v rosenju na Vrhniki in z Erzom do Unca. Tu k Megu in v rosenju, nerosenju in tudi dežju do Razdrtega (kjer je jasno tudi po radarski, da z Lijakom in Vipavsko ne bo nič). Na levo do Črnega Kala in naprej od zadaj čez Movraž na Buzet (še v Movražu rosi).

Na Zavoju piha čisto z leve vzdolž grebena kar močan in neuporaben JV. Na startu nas pričaka Rabičeva oranžna mačka, ki jo je Jožef pooblastil za pobiranje štartnine v svoji odsotnosti (sporoči po telefonu). Obupa pa nas reši Jožef s predlogom , da gremo pogledat na Brest, ki je bolj primeren za močan JV. Čeprav to pomeni še dodatnih 25km, pa je v tisto smer že sonce in takoj speljemo…

Na platoju pred vasjo Brest že vse v soncu in bazah (Učka je sicer še popolnoma zabasana že malo nad srednjim delom. Mega parkira ob cesti pred vasjo in čez travnat plato do roba. Piha idealno gor, močno (že blizu meje – raje ne merim).

Štart je lokacijsko prelep, pa žal nepokošen in v visokih tečnih rožah (dobro znanih s Slivnice pred akcijo). Nekaj jih populimo in takoj postavimo. Prvi poskusni dvigi ne dajo uspeha, ker je vedno med štrikci nekaj šavja. Mega nabere padalo in se prestavi med drevesi malo više na raven pokošen travnik. Malo ga sicer mečka, ko dviguje, vendar na kocu zbalansira in spelje med drevesi.

Ko ob dvigu položim padalo na drevo zadaj, tudi sam naberem in se prestavim gor, kjer je tudi že Erzo. Ker sva precej za robom na vodoravnem, je malo vetra in je kar težavno ujeti pravi moment za dvig. Erzo je enkrat tudi že v zraku, pa mora spet stopiti na tla. Jaz pa medtem spet (skoraj) obesim Mentorja na eno od dreves, med katerima je treba speljati (na srečo ga uspem potegniti dol, preden se dokončno zaplete).

Potem le uspe Erzu do roba in ga tu takoj odlifta. In tudi jaz ga ob močnem sunku lepo dvignem in zbalansiram in v močnem vetru med krošnjama na klousiča odpeljem nad sabo do roba (nisem verjel, da to znam narediti…) in še pred robom stopim v zrak.

Lepo dviguje in ker je zame to povsem nov teren (novnov !!), sem zelo rezerviran. Zdi se mi da je kar veliko vetra (z višino pa naj bi po napovedi še močneje naraščalo). Zato se najprej zapeljem po robu malo v levo do vogala proti Učki in nazaj desno mimo starta do konca skal platoja. Ker sem le malo nad robom, si naprej ne upam tako nizek (v smeri Lupoglava in Buzeta), zato obrnem in spet proti startu in bolj ven, kjer vidim Mega (Erzo mi je že malo po startu izginil). Ko Mega zunaj začne zgubljati višino, obrne in ekspresno pripelje tik nad plato in se zapelje do ceste po platoju in obrne in toplanda.

Megov let

Sam pa še kar rinem ven direkt proti vetru nad Boljunsko polje (zakaj že ??). Ko sem že na 500m, obrnem nazaj proti Brestu in se le počasi spajsam spet nad start. In naredim še drugo generalno napako. Namesto, da bi sedaj nabiral, dokler gre in se odpeljal z (močnim) vetrom proti Lupoglavu, spet zarinem ven v veter (????) in počasi pristanem pri vasi Vranja…

Zoranov let

Za otroke sem atrakcija, skoraj dokler ne pride Mega. Potem pa še po Erza.

Erzov let

Erzo naju čaka v Buzetu, kamor ga je dostavil mimovozeči in pobirajoči ga Tom Pavlič !

Mi pa malo za Buzetom naložimo še mlad nemški par, ki je za 40€ vseh stroškov preživel svoj dopust v Puli…

 

Še vizualizacija letov: