191001 Mali Javornik P2664 13:17:06

Danes napovedanega še veliko JZ (dopoldne celo bolj nek JV in J) in že iščem projekte, kamor bi šel (ali pa mogoče na Vremščico ali Brestovico).

Pa zagledam na LiveTracku Pojetovega Jožeta okoli Malega Javornika! Prav tam, kamor so naše oči uprte že dolga leta, ko se vračamo proti Postojni in gledamo velik travnik pod vrhom. In sem na max obratih…

Takoj sem v LCju in gasa proti Postojni. Pokličem Erza, pa ne more. Tudi Mega (še) ne more. Jože pristane na travnikih J pred Postojno in ga kličem, pa ima ves čas zasedeno. Pokličem Jeana, pa me preklopi na konferenčno z Jožetom, ki išče pomoč le za reševanje avta! Ja pa ja da – gremo še mi to odleteti!

In je tudi Jean že v avtu, ko sem mimo Loma in potem me pričakata na parkingu v PO nasproti avtobusne. Prideta v LCja in gor. Jože podrobno opiše, kako je bilo: ravno prav J vetra na startu – cca 4m, niže burjica, ki ga je odnesla stran, tako da je brez problema prišel čez PO in pristal blizu AC uvoza.

Jožetov let
Jožetov komentar leta: Mali Javornik. Zelo prijeten polet, malo jadranja in nato v dolino. [1.10.2019 11:12]Zoran Gaborovič : To si pa kar veliko ljudem zagrenil življenje… 😜😛 [1.10.2019 10:57]Jože Poje : Kaj pa vem, če ni Erzo tod že odletel. Če drugega ne, je to prvi objavljeni polet. [1.10.2019 11:15]Andrej Erznožnik : Nisem in me niti ne prizadene. Je pa en Postojnc 20 let nazaj in šel v gmajno. [1.10.2019 11:37]Jože Poje : Tisto prvo prav nič ne verjamem. To drugo pa! [1.10.2019 13:27]Stane Bajt : No tale je pa še mene malo privzdignil.  Kar jaz vem, je tu odletel do sedaj le eden in zagnezdil. Veliko pred OLC-štetjem. [1.10.2019 14:30]Andrej Erznožnik : Pa kar verjemi, mene prizadene če odletiš nekaj kar sem imel v prveem planu [1.10.2019 14:47]Edo Govekar :  [1.10.2019 17:48]

Na razcepu za Javornike mimo Jožetovega parkiranega avta, saj gre z nama še malo, potem pa izstopi z robo, saj namerava še na »ogled« bližnjega Volčjega vrha, ki si ga je malo prej ogledoval iz zraka.

Midva pa naprej gor po ovinkih pod travnato poljano, ki se sveti strmo nad cesto, kjer parkirava. Do zadnjega nisem odločen, kaj vzeti – na koncu mi Jean prevzame vrečo z Mentorjem3 (hvala Jean za pomoč!), jaz pa skoraj brez teže (tangice + instrumenti + rezerva + čelada) s palicami gor v morilsko strmino za njim. Hitro sva na travniku, potem pa še po nekaj blažji strmini do vrhnjega roba pod gozdom (malo pod vrhom na 1195m).

Piha kar močno (pa vse je pokrito z bazami na okoli 1500 in že prav diši po dežju. Okoli sama gmajna, pristankov ni videti (na začetku travnika se je videlo, da so pristanki šele v PO, pred tem pa 3 jase v smeri Počka pod Jelovico na cca 700m).  Izmerim 4-8/11 in se odločim zase, da ne.

Jean še malo cinca in ker nekaj časa ni več sunka nad 9, se odloči in postavi v divjo travo z obilico tečnih rož. Pomagam mu in v drugem poskusu odleti brez pretiranega šavja med štriki. Lepo ga drži in tudi zavrti in se odpelje na desno za rob proti PO.

Že hočem dol, ko me pokliče po telefonu, da mu gre brez gasa okoli 30 in da je v zraku ful mirno. Takoj se začnem štimati (»danes ali nikoli« je Erzov priljubljen rek…).

Takrat enkrat pristane Jože drugič v PO s štarta 200m nižjega od tega !!!

Jožetov Volčji vrh
Jožetov komentar leta: Volčji vrh.
Moram odletet še en tak štart, da se otresem zasledovalcev in konkurence. Dovolj je, da sem dva spravil na obrate. Tretji sicer pravi, da ga ne prizadene, a ker vem za njegovo diagnozo, mu prav nič ne verjamem. [1.10.2019 13:22]
Stane Bajt : No, od tu pa gotovo ni še nihče letel, pa mislim, da tudi pomislil ni, da bi. Jaz sem ga imel v mislih zgolj kot možni pristanek z Malega Javornika. Tole pa je nekaj bolj ubrisanega, kot pa Mali Javornik. [1.10.2019 17:14]Zoran Gaborovič : Sem potem šel še na tale start. Za tole pa res vse spoštovanje !! [1.10.2019 18:11]
Andrej Erznožnik : pristal pred bolnico: škoda ker postojnska bolnica ni umobolnica, bi te lahkio takoj prevzeli v oskrbo [2.10.2019 02:10]

Potegnem hrbtno na mestu in imam Mentorja3 v prvo lepo stabiliziranega nad glavo in samo stopim v zrak.

Najprej skoraj stojim na mestu v dvigovanju, potem le počasi spelje naprej (tudi do 15) in ko zavijem na desno ob pobočju v smeri PO (proti Z), končno pridem na 20-25. Lepo drži, vendar generalno gre počasi dol. Odločam se, ali v to smer naprej in če ne bo šlo čez proti PO, pristanek na Pečni rebri (750), kjer je, kot vidim, mogoče pristati.

Pa se zdim prenizek in obrnem za 90st proti J, saj sem blizu pristankov pod Jelovico. Sedaj pa mi gre naprej le še 5-10 in počasi dol, tako da stopim na tla na najbolj oddaljenem travniku pod Jelovico.

Zoranov let
Jože Poje : Zdaj pa zastopim enega padalca, ki prijavlja nove lete šele naslednje leto.
A vseeno, čestitke! [1.10.2019 13:25] [1.10.2019 15:20]

Jean je na prejšnjem travniku za mano (tudi ni tvegal čez Jelovico proti PO).

Jeanov let
Jean Caffou photos.app.goo.gl/o2GV7eNjMt8zC2a875 hours ago
Boris Kočevar Izgleda,da tvoja Ančka ni nč huda k po drugi babi hodiš…🙂5 hours ago
Jean CaffouV bistvu je tole Mali Javornik. Baba je en hrib bolj južno :)5 hours ago
Conrado Buhrer aha! I see even you still get these4 hours ago
Boris Kočevar Za to je treba met jajca.Bem.3 hours ago
Jean Caffou Je kr strašljivo ker ni pristankov. Jože je pa itak ubrisan in je štartal še 200m nižje. Ampak ko si enkrat v zraku, vidiš, da se da, brez problema. Almost no landings, only forest, I have been looking at this takeoff for a long time, then I saw my friend Jože on live tracking and I just had to go.3 hours ago

Jože je že nameraval po naju z Jeanovim avtom, pa se izkaže, da so ključi pri lastniku… Zato si najde še en cilj.

Še Jožetov Sovič
Jože Poje : Ob čakanju na avto mi ni preostalo drugega, kot da še tu odletim. [1.10.2019 14:10]

Jeana in mene pa pobere Jeanov oče, ki naju zapelje gor po oba avtomobila.

Ko sem v LCju, še kar nekaj časa rešujem tehnične težave s povezavo z upgradeanim Naviterjem…

Ko končno rešim zadevo, pa se zapeljem še na Jožetov novi prvenstveni start Volčji vrh. Vsa čast Jožetu za ta odlet !!

Še vizualizacije