200102 Učka-Vojak P2755 14:47:29

Danes napovedano malo vetra in ker smo bili pred kratkim v teh prelepih krajih okoli Učke, ker sem pred nekaj leti ob takem času že stal tukaj na vrhu s padalom v popolni megli in ker je planiran za letošnji konec novoletnih praznikov kratek izlet v Istro, sva danes tukaj.

Na osončenem vrhu ogromno ljudi, ki se pasejo v šajbasti modrini (ne)zimskega dneva po prekrasnih razgledih po Kvarnerskem zalivu in otokih vse do Osorščice na Malem Lošinju in še naprej (in večina teh obiskovalcev je Slovencev, zlasti tistih, ki so priplaninarili na vrh).

Čez sleme in greben piha od V. Ne sicer močno (cca 2-3m), pa dovolj, da na Z (meni) ni možno odleteti. Zato naprej na ogled po slemenu mimo razglednega stolpa na Vojaku do J raza, kjer se vzpenjajo planinci v četicah. Tu pihne tudi močneje, je pa možno postaviti padalo proti J, JV in ga v strmini dvigniti poševno v veter in potem speljati dol po bregu. Kar nekaj časa tako razmišljam in modrujem, medtem ko Alenka fotka. Na koncu se odločim vsaj za poskus in grem nazaj na parking v LCja po lahko opremo (M24 + tangice).

Počasi postavim v strmini čimbolj proti JV in preverjam štrikce in čakam (ne vem na kaj, saj piha dokaj konstantno V z leve, občasno celo malo od zadaj dol SV v hrbet…).

Hrbtni poskus dviga s takšnim stransko-od zadaj vetrom, mi tudi pod razno ne uspe, zato mi Alenka pomaga še enkrat raztegniti. Potem pa potegnem naprej in po nekaj korakih po strmini dol M24 zagrabi in … speljem!

Samo malo naprej, potem pa desno čez sedlo na Z stran Učke. Na vrhu sem mislil, da ne bom prišel čez spodnji plato (planiral sem, da me Alenka pobere z LCjem nekje na Mali Učki, ali okoli starta Šušnjevica, potem pa tonem tako lepo enakomerno, da z veliko višino v uživaškem glajdu pridem čez plato ven nad dolino in čez vso Čepić polje do glavne ceste tik pred vasico Polje Čepić.

Zoranov let

Vesel kot radio, saj se mi je dolgoletna želja končno uresničila. Kar nekaj časa čakam, da Alenka pride z LCjem z vrha vse naokoli do mene.

Še kratek filmček tega vikend dogajanja tukaj