210806 Brestovica P3196 17:15:25

Potem pa usklajevanje kam na zaresno letenje, saj je danes zmeren JZ in ne preveč termike. Le plohe in nevihte so lahko ovira… Manca in Milan navijata za zgodnjo Slivnico, pa je po PP predvidena močna ploha ali nevihta. In že zgodaj vse nakuhava. Vipavska ima napovedanega še najmanj dežja, malo pogledujem tudi proti Vremščici. Erzo se dogovori za Lijak. Milan odstopi od Slivnice, Manca pa tudi od kakršnegakoli drugega cilja.

Ko se že peljem proti Vrhniki na zborno mesto ob 11 h se mi zdi še najbolj obetaven Kovk, saj se tudi Kraševci zaradi največje sigurnosti odločijo za Brestovico. Mega gre zraven kamorkoli. Na Vrhniki sva z Milanom sama in sva si še enkrat enotna, da na Lijak ne greva.

In sicer iz več razlogov: Lijak je dosti precenjen za poletno sezono, ko je treba iskati druge cilje in ga je torej treba čuvati za kratke zimske dneve. Nekateri smo ga že pošteno naveličani in se nam zdi res dolga vožnja do tja, če je videti le lokalno jadranje po standardiziranih špurah (za kaj eksotičnega pa še ne vemo, ne znamo ali si ne upamo – sploh če tudi vreme ni napovedano ravno najboljše) – s tega vidika je Kovk dosti bližje. Zame pa je v tem trenutku pomemben še dodaten faktor: na Kovk, Vremščico, Slivnico, Slavnik, ipd. se pripeljem(o) z avtom in če zame ni pogojev, se lahko tudi odpeljem(o). Na Lijak pa gremo s kombi prevozom, kar meni, v primeru neugodnih pogojev, lahko pomeni kar velik logističen problem…

Z LCjem pobereva Mega na Podkraju in od zadaj na Kovk. Na start robo sicer odnesemo, pa se vse naokoli že tako zapira in nakuhava, da nikogar ne mika v zrak (veter je sicer še sprejemljiv). Pogledamo plezanje na OI (predvsem Garenbretovo Janjo) in modrujemo in čakamo na morebitno izboljšanje. Čez nekaj časa pride še Škobernetov Tomaž. Kmalu ugotovimo, da izboljšanja ni za pričakovati in se odločimo za Brestovico, proti kateri je videti sonce in modrino. Pa še Kraševci sporočajo, da kaže zelo obetavno, saj so že skoraj tam.

Ko speljemo s starta, začne deževati in skozi Ajdovščino vozimo v močnem nalivu. Tomaž gre po svoji varianti, mi z LCjem pa do izvoza Lijak in potem … precej naokoli. Vmes pa spremljamo po radiu Janjo, ko si potrdi (sploh prvo kadarkoli podeljeno) olimpijsko zlato medaljo v plezalni kombinaciji še z najboljšim rezultatom težavnostnega plezanja.

Ko se končno ustavimo na startu, so vsi že v luftu, le Tomaž se še pripravlja. Piha idealno, povsod okoli modrina (in sonce). Takoj postavimo in v luft: Škoberne, Zoran, Milan in Mega.

Termike je toliko, da drži tudi brez vrtenja. Je pa na začetku ozka in mehurčkasta, da je dokaj živahno. Postopoma se stabilizira (ali pa se tudi mi privadimo) in jadramo vedno višje in tudi lepo vrtimo. Po 1,5 ure imam dovolj in grem na pristanek.

Zoranov let

Nekaj minut kasneje pristane ob meni Tomaž.

Mega toplanda in reši LCja.

Megov let

Milan je šel na koncu predaleč proti V in mu zmanjka višine za povratek, kar ga stane nekaj potrganih štrikcev.

Milanov let

Breščak Dušan : Ja a nisi reku da greš na Kovk ker je Lijak predaleč? 🤣 [6.8.2021 19:04]Milan Velkavrh : Ja kje maš pa ti let iz Lijaka, a si šel sam gledat če dol glih tako moker dež pada kot v Ligojni🤣🤣🤣 [6.8.2021 19:45]Alenka Mausar : Kdaj bota povabla na Brestovico? 🤪 [6.8.2021 19:55]

Tudi Bojan toplanda in reši njihov avto

Bojanov let

Gorazd zapelje skoraj do OMV pumpe.

Gorazdov let

Rajko pristane kot zadnji pri meni, ko sem že skoraj pospravil.

Rajkov let

Je pa posnel lep filmček današnjega dogajanja