220606 Zavrh P3629 15:59:42

Glede na pogoje, se za zaresno letenje usklajujemo za kasnejši Zavrh (ko naj bi se veter postopoma umiril in termika stabilizirala).

Malo pred 14.30 sem pri Škorpijonu čez Ig in Jezero (spet je AC zabasana iz J in Z smeri skoraj do Vrhnike…). Na pristanku je kar nekaj vetra, ki piha lepo od SV v pobočje. Pride še Dušan, nekaj kasneje pripelje Berto še Mega s Šodra in na koncu še Milan.

S transporterjem nas Dušan spravi gor in potem po žgočem soncu na start, kjer sprva piha še kar lepo gor (4/7 SV), ko začnemo postavljati pa vedno manj. Občasno sicer spet pihne gor, vidimo pa da n V robu migota drevje kar močno (kar je v skladu z obračanjem v bolj JV, V smeri). Ker sem prvi (ob asistenci ostalih, sploh ker so bile gurtne zavrtene in se moram vmes odpenjati in spet pripenjati) postavim z vetrčkom v zidek, po prvem neuspešnem hrbtnem dvigu (ko veter popolnoma ugasne in padalo kar uplakne nad mano) pa v drugo ujamem dovolj vetra, da odletim.

Ampak ena gurtna kokona je prevržena preko kokpita (!?), tako da me špona in komaj na silo stlačim noge v kokon (ki ostane tako na pol odprt) in predno se naštimam (še dobro, da takrat še ne vidim, da je vrvica za gas speljana skozi ročko rezerve, kar ugotovim šele na pristanku…), me V, JV veter že odnese na Trebelnik, kjer malo podrajsam na V pobočju še v kotlu in vzdržujem višino. Gurtna in kokon me šponata, ampak to ni izgovor, da se odpeljem za rob, kjer pa me brez dviganja na skoraj nulci s 50+ odnese ob pobočju naprej. Tudi naslednje pobočje ne da nič in ko se na naslednjem za Škorpijonom obrnem nazaj v veter z več kot -2 odcurim proti pristanku. Nad njim dobim še neko sunkovito dviganje na močnem vetru (ki sedaj piha iz doline ven – čisti JV), vendar le za 3 obrate, potem pa odcurim v zanosu na pristanek.

Zoranov let

Malo za mano pristane Dušan.

Dušanov let

Nekaj za njim še Berto.

Bertov let

Mega je pred startom lepo pobral v višave in se vozi visoko nad nami daleč ven nad Barje in nazaj (baje je zunaj samo zaugalo gor brez vrtenja in se je moral prav umikati iz dviganj…). Na koncu ze zapelje še nekaj mimo Verda proti Šodru.

Megov let

Milče pa se po brezveternem čakanju na startu bori, kolikor lahko in prizemlji na travnike od Bistre nazaj.

Milanov let

Še preden sem začel pospravljati, sta Mojca in Gabor ob Duletovi podpori že odpeljana na Zavrh, spodaj pa se zbirajo Tina in Primož in Tom in Urša in zapeljejo gor.

Ko pospravimo, Berto odpelje Dušana gor po avto, jaz pa po Milana in nazaj do njegove avta.

Mojca pristane blizu Bistre.

Mojčin let

Gabor odleti do Verda.

Gaborov let

Tom in Primož še dolgo jadrata v višavah.

Tomov let

Tina in Urša pa pristaneta že dosti prej.