220817 Buzet Zavoj P3726 13:51:52

Za zaresno letenje pa čakamo samo še na potrditev jutranjih podatkov, ker sta Jasna in Klemen že včeraj zvečer predlagala današnji Buzet (saj dopustujeta v tistih krajih). In ker tam res tudi danes ne kaže veliko JZ vetra, Erzo skliče zbor za 10.30. Čeprav sem tudi danes ves zmatran in bi šel najraje nazaj domov še oddremati preostanek dneva (izgorelost od penzije, dolgotrajni postkovid ali kaj ???) potrdim.

Na Vrhniki nas je zbranih potrjenih 7; naložim se k Ukiju še z Duletom, Andrej Potrebuješ pa v svoj kombi naloži preostale: Erza, Suševega Primoža in Pojetovega Jožeta (ostali interesenti se ne pojavijo).

Na startu zložimo robo in se počasi začnemo pripravljati, saj je veter dokaj slab in spremenljiv po jakosti (na srečo je vsaj smer J, JZ in malo tudi od Z). Rabič kmalu pripelje še Jasno in Klemna. Občasno veter le dobi nekaj sunkov. Prvi to izkoristi Erzo, potem Primož in Jasna, naslednji pa sem uspešen že jaz v prvem poskusu (pod nadzorom Ukija in Andreja za primer težav). Za mano še Poje, Klemen in Andrej.

Ker vidim, da so moji predhodniki na levi že v višavah, grem takoj na levo, vendar v občasnih butajočih sunkih generalno tonem. Najprej pod nivo proge, potem še nižje in se že vidim na prvem pristanku pod štartom. Pa bolj zunaj le najdem neko šibko dviganje, ki se više spreminja v vedno močnejše in kmalu sem že skoraj na 1300. Potrebuješev Andrej javi, da je ekspresno scuril na pristanek pod startom, ki sem ga malo prej ogledoval tudi sam.

Andrejev sploh prvi let na Buzetu

V zraku vidim pobirati tudi Klemna, ko sam izgubim dviganje, zacurim in potonem tudi z -5. Kmalu najdem naslednji močan steber do 1200 in se odpeljem ven nad Buzet z namenom nadaljevati pod baze v tisto smer proti JZ, J. Pa po postaji pove Dule, da je treščil na tla malo pod progo blizu starta kmalu po štartu. Vztrajno pa ponavlja, da je vse OK…

Zavijem nazaj proti pobočju in ob njem proti startu in res prvi zagledam njegovo padalo, ki visi v strmini škarpe pod progo. Opišem lokacijo ostalim po postaji. Tudi Suša pripelje mimo, Andrej pa spodaj na travniku pusti svojo robo, kjer je pristal in že hodi proti Duletu. Uki sprva še čaka na startu potem pospravi in se tudi sam zapelje dol do najbližje točke ob progo in peš naprej proti njemu.

Sam med tem spet zacurim pod progo in najprej hočem pristati, pa spet dobim zunaj pri Percih dviganje in dobim dovolj višine, da se zapeljem daleč ven do glavne ceste v SLO (nad Štrped) in v širokem loku do Buzeta in na uradni pristanek tik ob cesti za na start.

Zoranov let

Malo više od mene pristane Jože.

Jožetov let

Erzo se javlja s pristanka v bližini Motovuna, od koder je že dobil prevoz do Buzeta.

Erzov let

Komentar leta: Bila je grda zgodba, raje pa vam povem lepo zgodbo: ko grem pristat pri Montoni in pristanem, se na cesti ustavi voznik, izstopi pride ob avta še 100 m peš po hudi vročini in vpraša: Ali ste Vi Oliver? Jaz denem njemu: Ali je moje padalo videt tako izstrošeno? Predstaviva se Olja – Erzo in odide, ker gre v nasprotno smer, Umag. Kličem Oliverja: Olja je bil tu in me ni peljal! Oliver kliče Oljo, mu ukaže in Olja pride nazaj da me bo peljal v nasprotno smer, Buzet. In tako peidem v Buzet. [17.8.2022 15:56] Sergej Bukovnik : Ti je pa kr všeč ratu Buzet😁 [17.8.2022 15:16] Rabič Jožef : Nemu je ušeč od zmetej. Lp [17.8.2022 15:49] Rabič Jožef : Zmerej! Lp [17.8.2022 15:50] Matej Peljhan : Ti Erzo si poln zgodb. 👏👏👏 Jst bom zčnu s tabo letet zaradi dogodivščin… kej maste kšno whatsup grupo da se zmenite za te izlete? [17.8.2022 20:51]

Koordiniramo se, kako čimprej in čimbolje pomagati (Andrej in Uki sta že pri njem in sprva razmišljajo le o reševanju padala in opreme, za kar bi prav prišlo še več ljudi, nakar se izkaže, da Dule vseeno čuti bolečine in da še zdaleč ni vse OK…). Mimo mene po cesti pripelje gasilski avto, potem policijski in še reševalci, saj je nekdo (nihče od nas) očitno sprožil akcijo…

Ko končno pospravim, malo pod mano pristane tudi Klemen.

Klemnov let

Jože pripešači mimo do Klemna in naprej po Jasnin in Klemnov avto na avtobusno, sam pa grem do Klemna, ki pospravlja.

Jože se vrne z Erzom, ki počaka pri Klemnu, midva z Jožetom pa gor. Jože odide po progi v pomoč na mesto nesreče, sam pa grem pobrati Primoža, ki je na travniku pod startom pristal tudi sam in pospravil svojo in Andrejevo opremo. Še z njim gor do proge (kjer je rešilec in policijski avto), da odide na pomoč v reševanju opreme tudi on. Duleta medtem spravijo sem do rešilca (reševalka mi pove, da jo je dobro odnesel, da je izven življenske nevarnosti, da pa je kar nekaj poškodb, ki pa jih morajo potrditi v bolnici…) in odpeljejo na Reko. Sam pa posredujem policaju želene podatke in informacije, kolikor morem, počakam, da končno pride letalski inšpektor, da še on odide na kraj nesreče ter popiše in dokumentira območje nesreče (med tem časom niso naši smeli reševati Duletove opreme), preložim del naših padal v Ukijev avto in grem dol do Klemna in Erza. Vsi do avtobusne, kjer že čaka Jasna po štopu iz Pazina.

Končno naši lahko pospravijo opremo. Potem pa se vsi (razen Andreja in Jožeta, ki se mu mudi domov v Brezovico v službo…) dobimo v bližnji piceriji, kjer se nam pridružijo še lokalni padalci (Rabič,…) na analizo današnjega dogajanja…

Še vizualizacija nekaterih letov