Fly Safari se končuje!

Sveže novičke iz Afrike se glasijo nekako takole:
– Maretovi sporocili za javnost (kratko nedokoncano)
 
PRVO: Zivjo. 18.  ze potujemo domov. Zadnja dva dni ne vem ali smo jih zajebal ali nista bila ok. Zdajle gremo najbrz na zadnji poizkus. Zacel je delat zelo pozno okol 12/13ure…

{gallery}preleti/2007/afrikapost4read{/gallery}

DRUGO: Še dva dneva sta se obrnila. Oba sta se izkazala za odlična, le delati je vse skupaj začelo prepozno. Včeraj še nekako. Danes pa ne. Včeraj sva se s Sušico po izredno počasnih 50 km v zraku dobila, dan je začel delati, višince do 4000m, veter ugoden, edino ura je bila že 13. Petstotka je bila adijo, napovedan cilj 403km pa je bil še vedno realno dosegljiv, vendar iz 3500 m po skoraj 30 km glajda, razporejena v strelice (500m narazen) do tal ne dobiva nič in vzvratno nič kaj prijetno pristaneva.   Tlele ja Sušco mal zamedl, pa je kr poslou. Malo pred Deaarjem. Ca. 190km. Ura je 15,45. Najboljsi dan do sedaj.

Za danes je napoved ugodna, Vanwiksvlei spet vabi. Pero se prvi zazene, nula. Zamenjamo pozicijo starta na letaliscu, ker ja smer vetra neugodna. Potegne Primoz, nula. Jaz menjam release sistem. Susa v drugo ostane gor, visince pa nikakve. Ura je ze 12,30. Poslepam se samo toliko, da odplaniram do nase baze na pisti in kar pospravim.
Primož  mal jadra in fotka, Pero pobere in po podnu odleti 50km.
Kasneje se zrihta in malince, ki pridejo na vrsto, na plastik bagih odnese tja do 140km.
Dodajam se en dan. Lepo. Na start se odpeljemo na rob fronte. Lepo popnemo, vse super dela, ampak cisto nic ne piha. Cez kaksno urico namerno pristanemo in se gremo namakat. Alfredo in Walter pa drgneta do vecera in skupaj spravita okoli 190km. Kasneje se vreme zakuha – daz, veter, skratka nevihte.
Pa se en dan. Danes imamo oblacno, no zdaj se spet rihta, pa mal dezka, baze so 500m nad tlemi, piha, dan za prelenarit. Peter je hotel sprobat ta novega xc 2, sam ni blo pogojev.
Jutri je nas zadnji dan. Napoved je baje kar obetavna, uooooh, Pero The generator pa je ze cist na speedu.

Na žalost se je letos v Afriki pokazalo, kako nepredvidljivo je vreme. Če sedaj pogledam nazaj, se mi zdi, da je naša lansko letna ekspedicija imela na tem področju precej več sreče. Naš problem je bil bolj v tem, da smo še raziskovali teren in imeli HQ v De Aaru, kjer doseganje 400+ km ni realna opcija. Če pa primerjam vreme, lahko rečem da smo lansko leto dosegali redno višine do 5000 m, pa tudi termični pogoji so se mi zdeli kar spodobni. O tem bo po vrnitvi lahko malo več povedal Suša.
Zgleda da se vreme ravna po nekih večletnih ciklih (po mojih opažanjih cca. na vsaka 3 leta dobimo oreng pošiljko lepih dni). Malo za šalo, malo za res, lansko leto je bil na delu El Nino, ki pa letos spi.

Upam, da se prav v tem trenutku moja opažanja ne uresničujejo in da fantje motajo tam proti 5000 m višine in šibajo proti 400+ km. Pa srečno vrnitev domov.

{gallery}preleti/2007/afrikapost4{/gallery}

Leave a Reply