220717 Kižlovka P3687 09:43:13

Zdaj že vem, da jutranja sondaža dokaj zanesljivo napove, kaj približno lahko pričakujem v Kižlovki. Če je pri tleh inverzija, sem bolj miren, da bo bolj mirno (no, v petek je bila izjema od pravila “ni pravila brez izjeme…”), ko pa je ni, grem v dolinico z več nervoze. Ker je zadnje dni kar enaka napoved, to je močan SV, V že od spodaj gor, današnja sondaža pa ima zanemarljivo kljukico nad tlemi, grem kar brez jutranjega obreda čimprej od doma, da ujamem še mir.

Ko hodim gor, je res še mir. Za Novo lokacijo in moje počutje premalo (pravosmerne) sapice, zato na Staro. Tu pa se že oglašajo redki močnejši sunki (predvsem od SV, V, torej od strani od zadaj dol). Za nameček pa še štrikci na eni strani sfedlani, kar mi vzame 15 dodatnih minut. Ko sem končno pripravljen, ob rahli sapici gor potegnem, se lepo obrnem in potisnem proti prelomu, pa pride prav eden tistih (še) redkih sunkov, ki sfedla padalo in čeprav hočem prekiniti, padalo pahne čez prelom in se skotalim za njim.

Naberem skupaj s kopico sena med štrikci (to je sedaj pokošeno-nepospravljeno-gnilo-senasto pobočje) in gor. Sedaj ni samo ena stran sfedlana s pretaknjenimi štrikci…

Naslednjih 20 minut razpletanja in odstranjevanja sena. Medtem se frekvenca sunkov močno poveča, smer zelo spreminja in situacija me že spominja na petek (le da je nervoza dosti večja…). Nekajkrat padalo posvaljka v palačinko. Nekajkrat ga ob sunkih napihnem in postavim v veter (pravokotno na pobočje). Nekajkrat se postavim v popolnoma drugo smer za odlet. In nekajkrat ga nabiram v rožo in na novo postavljam, ko mi oplakne na eno ali drugo stran.

Vmes se iz temine gozda nad mano tudi oglasi: “Bo treba danes kar peš dol, a ne ?”

/ Stara znanca – lokalni par z lovskim psom, ki je pol ure prej hodil po kolovozu v dolini mimo LCja in smo si pomahali – da ne bo kdo mislil, da se je oglasila Božja Previdnost… /

Potem čakam in dočakam rahel vetrič po griču gor v klasični smeri, ki me ni pustila na cedilu že 500 zaporednih dni. Potegnem hrbtno, po obratu me takoj vzame in lepo mirno zapelje do kolovoza.

Zoranova vsakodnevna terapija (Rook 2 ML) s Stare lokacije

Nagrada narave po cca 2h onegavljenja in nervoze…