130201 Ambrož zg.poseka P914 13:26:39

Zjutraj na videz lepo vreme, vendar kamere pokažejo drugače. Primorska v megli in nizki oblačnosti (Slivnica JV, Kovk SV (?) ), Gorenjska pa najprej v soncu, potem pa v visoki oblačnosti, skozi katero občasno, pa vedno redkeje, posije sonce. Mirko si je vzel dopust in že zgodaj dopoldne sprašuje kam, meni se tudi zdi, da je treba čim prej izkoristiti, kar se da, ker prihaja poslabšanje.

Erzu danes ni treba (računa na neko fešto), Mega mogoče kasneje.

Odločam se za Krvavec, kjer piha na Ambrotovi postaji rahel JZ, kar nekako ustreza generalni napovedi (ki kaže J, ki z višino močno narašča in vse bo čez dan še jačalo…). Na vrhu Krvavca javlja elektronika sicer V 8/15 km, vendar pokličem Simeona (ki je včeraj napovedoval obisk teh predelov), ki pove, da je na Zvohu “idealno” saj že piha Z (“no, mogoče že malo SZ…”).

Z Miretom se dobiva na pristanku ob 12h, kjer je vse mirno. Ker Ambro že javlja zmeren Z (?!), na vrhu pa močnejši SZ (18/30 km), se odločiva za Zgornjo poseko. Za Grajcem piha rahlo z Z smeri, na Ambrožarju popolnoma z desne (Z) cca 3m, na poseki mirno z občasnim pihljanjem po eni ali drugi strani gor (rotorčki).

Obema ni preveč všeč (že dolgo nisva bila tukaj gor; včasih sploh ne bi niti za trenutek pomišljali, tako smo imeli ta Ambrož natreniran…), saj pričakujeva Z takoj iz poseke. Mire postavi pred mano in v trenutku rahlega pihanja gor potegne in odleti. Pri izhodu nič posebnega, izgine v desno.

Potegnem še jaz (tangice +cota za to sneg-plundra kombinacijo) in odletim. Zunaj gre sicer dol, vendar počasi in čutiti je vedno močneje veter z desne. Poskušam v smeri Adergaza, pa me skoraj zaustavi, potem pa bočno nad Grajca, kjer celo malo piskne in občasno močneje zruka. Pričakujem, da bo držalo na Z robu Grajca, pa je samo precej razrukano, brez dviganja, tako da se odpeljem ven nad pristanek, kjer počasi v močnem Z pristanem ob Mirku, ki je že pospravil. Tik nad tlemi veter čisto pojenja.

Zoranov let

Zoranov let

Greva gor po moj avto in razmišljava, kako izkoristiti preostanek dopustniškega dneva. Še enkrat tu, ali celo na Krvavec (kjer očitno res piha že močan SZ, ki se kaže že za Grajcem), naju ne mika.