140905 Žirovski vrh P1344 16:16:51

Ta SV je že malo dolgočasen. In ista slika na Aladinu vsak dan. Torej grem spet na Žirovsko (kjer naj bi bilo manj vetra).

Mimo Horjula in do Planine piha in šumijo gozdovi. Pri Lučnah tudi (ogled novih možnosti ni preveč spodbuden). V Gorenji vasi polaga koruzo (torej, kot bi seštel včerajšnji in predvčerajšnji dan 🙁 ). Erza zanima, kje se gibljem in ko povem, da nažiga, je pomirjen in lahko naprej dela v službi. Grem pa naprej vsaj na oglede…

V Trebijo in gor na Staro Oselico in na še svež start na razkošnem travniku (Erzo&Uki). Piha 5-6/8,5 (kar ni tako kritično, ampak drevesa na robu pa polaga in divje šumijo).

Grem naprej gor na Ermanovec do kapelce. Fantastični razgledi in 7-8/11,5. Govorim še s Pojetom, ki odhaja na Slajko (z obvozom domov po Delta2, ker bo potrebno bolj prodorno padalo…) in pove, da spodaj v Trebiji tudi “kar piha”.

Po ogledu lokacij grem preko Stare Oselice kar direkt na Slajko, kjer že Damjan Bogataj poležuje na klopi in čaka na upad vetra (6-7/10,5). Malo modrujeva, da pride še Poje (Erzo preverja občasno o situaciji 🙂 ). Gremo še na ogled starta na vrhu, Poje vmes pridno meri veter (je sunkovito). Ko se od Starega vrha vse zabaše in počrni in radarska slika pokaže, da se približuje rdeče jedro imamo dovolj. Predlagam, da gremo pogledati na Žirovski vrh, kjer se bo oglasil tudi Franci Reven (na poti na Slajko 🙂 ).

V Gorenji vasi pusti Jožef avto in z mano gor, Bogataj pa s svojim. Na ravnici Žirovskega vrha (sv.Urbana) že čaka Franci z močnim vetrom (5-6/9). Malo modrujemo kaj bo, nevihta potuje mimo Slajke, nad nami nastaja nova črnina in hitro potuje za naše hrbte proti Žirem. Jožef pa začne kar postavljati. In se nam zdi, da veter malo popušča (črnina ne vleče več gor – raje ne merim več 🙂 ). Jožef odleti in se z lepo višino odpelje v levo proti Gorenji vasi. Pokliče Erzo in povem, da je Jožef odletel -> Erzo takoj skoči v avto in prihajaaaaa !!

Veter obrne bolj na V in z Bogatajem postaviva še midva. Ker je cilj zelo daleč in je do tja veliko gmajne, vzamem raje A klaso. Bogataj odleti in ker ni prepričan, da bo prišel čez, pristane spodaj, na dnu travnika.

Hrbtno dvignem še jaz (ravno prav močno) in stopim čez cesto v zrak. Najprej malo kritično spušča (direkt proti vetru ven), potem pa zavijem malo v levo in me za drevesnim robom dvigne. Spodaj vidim potencialne zasilne pristanke in se odpeljem v smeri Gorenje vasi. Bogataj sprašuje, kako mi gre in spodbudim ga, da bom skoraj gotovo prišel do varnih travnikov v ravnici. Mogoče vozim malo preveč zunaj in zato bolj zgubljam, kot bi bilo treba  (počutim se bolj varno, kot nizko nad gmajno ob pobočju) in pripeljem do Dolenje Dobrave.

Zoranov let

Zoranov let

Ko pospravljam se bolj ob pobočju že pripelje Bogataj, ki potegne do novih blokov Gorenje vasi. Jožef javi, da je pristal pod Slajko !

Pojetov let

Pojetov let

In že me preleti tudi Erzo, ki nadaljuje do Hotavelj (je že kapljalo na startu, pove kasneje) !

Erzov let

Erzov let

Franci Reven pa je šofer in nas z Erzovim avtom vse po vrsti pobere (in se tolče po glavi, zakaj ni tudi on odletel 🙂 ).