141016 Planina Zgornja Konjšca P1397 16:59:12

Sedaj pa na glavni cilj.

Z enoprostorcem gor do LCja nad Pavšlom, pustiva enoprostorca spodaj na križišču in okoli-naokoli do planine Spodnja Konjščica. Malo gledava za prevoz naprej, pa raje odpešačiva.

Slabe pol ure rabiva do Zgornje Konjščice. Moj idealni start (ki ga je tudi zemljevid Erzu potrdila) se izkaže na zelo neidealen. Ena ali dve visoki smreki na dnu kažeta, da ne bo izvedljivo…

Erzo rine dalje, saj upa, da je prava jasa še naprej. Ko prideva na strmo skalo Bele peči, nama je jasno, da je tista jasa prej to, kar pač je. Erzo nekaj fantazira o startu na Beli peči (če bi bil primeren, dovolj močen veter), meni pa še na strmi rob ni za stopiti …

Nazaj po kolovozu na inkriminirano jaso. Erzo bi kar šel nazaj v avto, jaz pa bi si le še malo ogledal zadevo. In gledam in si dajem poguma in se mi zdi, da bi šlo. Ko začne rahlo pihati gor, sem (že skoraj) odločen. Erzo predlaga, da poskusiva malo dvigovati padalo (vedno uporabi to frazo, ko je zadeva zelo na meji…). Jaz sem že odločen in začnem postavljati. Erzo pa tudi.

Precej štimava in preverjava štrikce (in si malo kupujeva čas…). Brezpogojno hočem odleteti prvi. Ko potegnem prvič, me Erzo ustavi, ker imam neke vejice v štrikcih. On dvakrat podre in zatakne v korenine. Veter piha močneje in prinaša po jasi gor vedno bolj goste meglice. Na trenutke se že ne vidi več dol, potem pa se spet delno odpre.

Potegnem drugič in mi takoj zagrabi, tako da res kar stopim v zrak… in me začne kar dvigovati: smreke niso sploh več kritične, saj sem vedno više nad njimi, zato pa me dviguje v meglice-bazo (cca 60m naberem). Ob tem pa komaj lezem naprej. Počasi le prilezem ven iz grabna in nekaj tudi že vidim dol pod seboj. Obrnem proti Tržiču, malo zgubim in sem pod bazo. Veter je močnejši kot prej in me drži in dviguje. Spet nad Pavšla, proti Soteski in nazaj. Kar noče dol in jadram sem in tja… Po pol ure pristanem na standardnem pristanku v napačni smeri (z vetrom, saj je v spodnjih plasteh že dol zlivajoči se V 🙁 ).

Zoranov let

Zoranov let

 

Tudi Erzu je na koncu uspelo odleteti in pristane malo za mano.

Erzov let

Erzov let

Pri prvi kmetiji nafehtam prevoz gor do rampe. Moj prvi zaresen novnovnov !! Vesel kot radio 🙂 !!