170301 Kovk P2038 17:15:07

Vso noč deževalo in tudi snežilo (sploh nad 500m) in zjutraj še vse sluzasto. Napoved pa pravi, da močna burja (zjutraj) obrne na Z (popoldne) in da se bo zjasnilo.

Erzo zjutraj bolj informativno sprašuje kako in kaj in ni preveč prepričan. Takoj ko v Vipavski posije sonce z modrega neba, že se usklajujeva z Jeanom. Zaradi prevelikega tveganja z Vipavsko se najprej odločiva za Strmco (mogoče pa naprej…). Mega takoj potrdi. Erzo pa odpove.

Ko pa med vožnjo (13.00h na Železniški) z Jeanom spremeniva cilj v Kovk (ki je že obrnil na Z, pa sondaža je danes kar lepa), se tudi Erzo pusti prepričati (ga je treba vedno vsaj 2x poklicati, kadar je rahlo neoodločen…) in me naloži na Vrhniki. Na Kalcah prestopiva k Megu in Jeanu in od zadaj na Kovk.

Nekaj svežega snega, krasen sonček in lepe bazice. V luftu Cimerman in SLO Poljak Kristof, ki ravno pristaja (pravi, da je v luftu zelo zrotirano in je prišel malo dol na počitek…), ko mi okoli 14.30 odletavamo: Jean, Erzo, jaz in Mega.

Ozka in močna dviganja, generalnega vetra še malo, termike veliko, zunaj baze, ki pa delajo na redko in ozko. Na desno na Podrti že nekaj naberem, do Hublja zgubim globoko pod skale (700), pa za vogalom spet naberem na 1100 in se odpeljem še malo naprej s 40 od zadaj (?). Erzo že pelje okoli Čavna, Jean pa se neuspešno od pobočja Čavna vrača ves nizek na Kovk, tudi Mega je čisto v podnu proti Lokavcu. Jean se ob grebenu spet reši lepo nad Hubelj in odpelje kar čez dolino še enkrat proti Čavnu. Tudi sam naberem na 1200 in za njim.

Nekaj čez polovico doline ga začne ekspresno požirati, zato takoj obrnem in nazaj. On pa tudi. Lepo drži, tako da se kar zunaj, pred grebenom,  na okoli 1000 zapeljeva na Podrto, tu še nabereva in čez na Plaz. Jean malo bolj levo zgubi več, jaz bolj nad Vipavo priklopim visoko nad Plazom pobočje pod vrhom grebena. Naberem nad greben, do Table in naprej (tu je spet bolj termično). Jean na Hieronimu nabere in se odpelje do Antene, jaz pa pri Hieronimu obrnem, ker mi je že preveč vetra in tu ne znam nabrati.

Vendar gre nazaj lepo, brez pretiranega matranja. Pri Tabli se nad mano pripelje Erzo, ki se vrača s Čavna preko Kovka, jaz pa nekaj naberem, potem pa poskušam dodatno nabrati še nad Plazom. Pa se pripelje mimo Jean kar zunaj na 1100 usmerjen direkt na Podrto in grem za njim… in vse drži in naju celo rahlo dviguje…

Medtem Mega toplanda

Megov “Čmrljev let” (Nikolaj Rimsky Korsakov)

Komentarji (1) 1.Jean Caffou : www.youtube.com/watch?v=aYAJopwEYv8 [01.03.2017 20:33]

in naju pofotka, ko pripeljeva na Kovk.

Ob grebenu na startu obliva zelo močan Z (5-10 naprej, pa tudi malo rikvercne), naprej je že bolje in se kar peljeva zunaj do Hublja. Tu zapeljeva direkt na Čaven, Jean malo bolj desno in ga požira, jaz bolj levo in me kar dviguje do 1200 (naprej 15-20). Sem rahlo v bazi, grem na levi rob in čez meglice spodaj proti Lokavcu. Vidim, da mora biti tu spodaj res močan Z, saj dime spodaj kar polaga po tleh. Zato ne rinem več naprej v Čaven, ampak zavijem v levo nad dolino do AC, si ogledam Vipavski križ od zgoraj in v loku v levo s 60 do Planine in čez AC do Anje, kjer že čaka Mega.

Zoranov let

Jean je popravil smer in višino in šel za mano proti Lokavcu, potem pa obrnil, ko ga je Z čisto ustavil. in se odpelje nazaj na Kovk in še enkrat na Nanos in potem do Anje.

Jeanov let

Erzo se je z Nanosa vrnil na Kovk do Predmeje, in potem odpeljal še enkrat na Nanos in v Hruševje, kjer ga v globoki temi snamemo kakšno uro kasneje v kraljestvu mlečnih izdelkov (ponujeni pršut pa nespametno zavrne…)

Erzov let z inšpekcijo na največji mlečni farmi v SLO

 

Erzov Komentar leta: Kako lep dan se je naredil… najprej so se v soncu lesketale luže in polni grabni vode. Po izletu v Čaven se prav nizko poberem s pomočjo kanj, kakor je zgleda videl tudi Bolko. Ko se peljem v Nanos se naredijo tamastne baze, ki so ponavadi enostavne za pobirat in po obratu Hieronima, jih skušam pobrat na edinem soncu na Lozicah, da bi morebiti probal proti Senožečam z vetrom, pa ne gre, zato se potrt vrnem na traso. Vetra se zdi še posebej na Kovku veliko, pa je vse le zaug v oblake. Ko grem v drugo proti Vipavi se baze klasično ponižajo in se začnejo delat nižje, sonce je prav nizko nad Tržaškim zalivom, na vzhodu pa so tamastne prav vijolčne, v odsotnosti svetlobe in mladega Kafola tiši scat. Kot že dostikrat pristajam pri Hruševju, kjer me obišče petetni Jan, kot že poleti enkrat. Ker pozabim telefon v avtu, mali pa predlaga naj grem z njim, da me pokaže mami, v smislu kdo je bil lani – grem saj moram prit do telefona, da pokličem Jato. Še malco dobim na največji slovenski farmi: 300 krav, 160 molznic, 2800 l mleka dnevno, 7 zaposlenih med drugim en žvinar…

Komentarji (3)
  • 1.Robert Bolko : Čestitke! Ampak, če ne bi bilo tistih dveh kanj, bi pristal blizu Gorenj. lp Robert [01.03.2017 20:53]
  • 2.Sergej Bukovnik : A po tem takem so ga Kanje držale pr grebenu.sam je mogl pa fajn bit. [01.03.2017 21:00]
  • 3.Frenk Lokovšek : Ave zmagovalec Erzo! [01.03.2017 21:09]

Še vizualizacija letov:

 

 

Dosti več, kot smo pričakovali.