170706 Ambroz zg.poseka P2102 15:19:00

Ker imam dopoldne zemeljske obveznosti in je napoved zelo obetavna (malo vetra, JZ, majhna možnost ploh, le sondaža je do 1400 slaba, više super) so že zgodaj vsi dogovorjeni za akcijo: Igor verjame v 10h na Voglu, razširjena jata se ve, kam gre – na Slivnico, Jean s tandemom pa na Kovk. Slak pokliče, da bodo danes Karavanke (in si je zato vzel dopust) in je tudi ob 10h že na poti (eni so baje bili že ob 9h zmenjeni pod Ambrotom). Sam bi rad padalo preizkusil še v hribih in me vleče na Krvavec.

Tako se delovni ljudje, ki ne moremo prej, dobimo ob 12.45 pod Ambrotom: pUnČkA, ki je tudi navijala za Gorenjsko in jaz. Z LCjem gor v bolj hladne predele. Med potjo se odločiva, da bo najbrž dovolj, če greva le na Zg.poseko.

Na startu se nama pridruži le še en padalec, drugače je nebo naokoli prazno. Postavimo in v luft: jaz in pUnČkA. Takoj dobim steber, ki me odpelje čez 1800, potem pa spet zabluzim sem in tja in dole in gore… pUnČkA se v začetku bolj matra, pa potem lepo nabere in se odpelje v Javorov vrh. In jaz za njo.

Ko sem pred leti zadnjič priklopil tako nizko, sem se samo še v Kokro odpeljal, danes pa se kar hitro spajsava. In potem nabereva nad Potoško in čez na Zaplato in naprej mimo Storžiča do Tolstega in Kriške. Ves čas je rodeo: ozka in močna sunkovita dviganja do 1400 (območje inverzije ?) brez splošnega vetra, više V, visoko Z. Najprej še pomislim za naprej proti Dobrči, pa me močan JV na Kriški in težavna in predvsem neprijetna pobiranja odvrnejo od tega. Ko še pUnČkA tu obrne nazaj, ni več dileme.

Nazaj je podobno. Od Zaplate proti Potoški pUnČkA zacuri in se rešuje proti Preddvoru, kjer jo že vidim pristati. Sam naberem na 1600 (više ne zmorem) v razrukanem dviganju s kloferjem (1/3 padala mi zapre…) in potem čez nad Štefanjo. Vzhodnik od Ambrota me gunca in ustavlja in le malo dviguje. Nad Stiško sem ves nizek in ko pridem nad travnike pod Ambrožem vidim, da sem prenizek za mimo Grajca, zato obrnem in nazaj do križišča za Grajcem pred Stiško.

Zoranov let

Ko pospravljam, pripelje mimo prijazen padalec, ki ponudi, da me počaka in zapelje gor po LCja.

Medtem pa pUnČkA ni pristala pri jezeru v Preddvoru ampak je z manj kot 1000 pobrala na 2200 in se zapeljala direkt čez na Krvavec pristati na svoj standarden plac pri Jezercih, da bi rešila LCja. Tako pa jaz pridem po njo in ker je še krasen dan, gor na kosilo h Gospincu. Prej sem mislil, da ima tudi novi Mentor zasluge za ta rodeo danes, v pogovoru pa je jasno, da tudi pUnČkI današnje razburkano letenje ni bilo preveč všeč in je bilo res tako, kot sem doživljal današnje letenje …

In ko sva gor na razgledni pijači in jedači, postaja vedno boljše: bazice se napihujejo, na nebu se pojavljajo padalci (ki predvidoma startujejo na Krvavcu ?), ki samo ležerno drajsajo sem in jih kar samo dviguje. Odpeljejo se proti Kalškemu, pa v višavah naprej proti Grintovcu. Čeprav se delava neprizadeta, sva jim vedno bolj nevoščljiva: vse drži in je nescurljivo! Ko se še nekdo pripelje v višavah čez 2000 daleč sredi Gorenjske doline (CTR?) od Kriške sem, imava dovolj in se odpeljeva dol…