171218 Lijak P2172 15:20:12

Dolgo, predolgo se je vleklo to slabo vreme. 14 dni je mimo, kar sem bil v luftu in danes grem… kamorkoli. Napovedan lep dan s šibkim S vetrom in močno inverzijo med 800 in 1100. Ker sem željan letenja, je jasno kam: na Lijak, saj Kovk ne pade v sunkih pod 8, dostop na Čaven pa je itak zasnežen. Igor je za, drugih kandidatov ni.

Ob 10.45 se preložim pri njegovem Hoferju in gasa. Pod Lijakom padalcev že več kot za drugi Hermanov kombi (prvega je ravno odpeljal gor). Igor pokliče Sama in med čakanjem si še naštela zic. Tudi Samov kombi je skoraj poln, ko pride čez 15min.

Na startu piha malo gor, še več pa z JV strani. Je precej blatno od zadnjih dni in čeprav pazim, kje tacam, je kmalu usran rukzak, sedež, koncertina in padalo (da o čevljih ne govorim). Postavimo in kar čakamo, da bi začelo bolje pihati (eni že scurijo, nekaj redkih pa se pošteno matra, da speljejo nad greben).

Potem potegne Igor in hkrati z njim tudi jaz. Rinem na V rob, kjer se najprej skoraj brezupno matram, potem mi le gre počasi po m gor. Igor se že zdi zgubljen v podnu, pa le pride ves nizek bliže k meni na V rob in se počasi reši. Vedno bolje mi gre in ko naberem na 1300 se odpeljem za Igorjem proti Zmajarski. Tu je on že pošteno višji in potegne naprej, jaz pa spet počasi naberem na 1300 in naprej v kotanjo pred Skretom, kjer pa najdem krasno dviganje in gre gor, gor… do 1800 (še nikoli tako visoko tukaj naokoli). Više je SZ in dosti bolj umirjeno kot na začetku nad Lijakom.

Zapeljem naprej čez Čaven in Kucelj do Modrasovca in vsake toliko pod bazo zavrtim in naberem še nekaj več. Fantastični pogledi na osvetljene in zasneženih Julijce in Kamniške Alpe. Nad Modrasovcem pa je ena večja baza, kjer zvrtim kar na 2100 (skoraj pod bazo). Igor gre zadaj čez hoste nazaj, jaz pa iz teh višav gledam še dve bazi naprej nad Ajdovščino in si rečem: kdaj, če ne danes… S SZ v hrbet peljem kar ven nad dolino pod tisti bazi, pa mi kar uhajata. Ko pridem pod prvo, sem že skoraj nad Planino na 1600. Komaj popiska in nič dviganja.

Ko rinem naprej ekspresno zgubim še 300m. Sedaj pa že čutim kontra veter, vzhodnik od Nanosa sem, ki me začne vedno bolj ustavljati. Najprej verjamem, da bom pristal v Podnanosu, … no vsaj pri strelišču, pa grem samo dol in vedno počasneje naprej. Ko vidim, da mi moj standardni pristanek ni usojen, obrnem v levo proti Anji in z nekaj več hitrosti prilezem čez AC, potem pa sem skoraj ustavim. Za moment mi vario pokaže tudi -8km/h (!). Po liftu dol v SV veter na uradni pristanek pri Anji, kjer na tleh pošteno vleče burja.

Zoranov let

Hitro zmečem robo skupaj (Kovk javlja 6/8,8 SV), dobim štop do Fame (Anja ob ponedeljkih zaprta), kjer se malo ogrejem s kuhančkom, dokler ne pride Igor.

Igorjev let

Še vizualizacija najinih letov: