180204 Veliki Zvoh P2205 14:13:33

Zjutraj je v naravi slabše, kot je bilo napovedano (je pa zatišje po obilici sneženja). Erzo zjutraj lobira za Primorsko, pa se mi ne zdi obetavna (kasneje se izkaže, da je bila več kot odlična…) in se raje odločim(va) za nekaj hoje v novozapadli sneg v višavah. Zvoh je globoko pod oblačnostjo in nad dolinsko meglo in občasno na Krvavec tudi posije sonce.

Na poti pod Jenkovo pa je megla vse gostejša in pod Grajcem sega čisto do tal. Z gondolo gor (iz baze šele na polovici višine), pa s šestsedo na vrh Krvavca in po idealno steptanem snegu smučišča (ratrak) na vrh Zvoha z lahko opremo. Že na poti gor se vrh občasno zavije v meglo, ki prihaja iz kamniške smeri. Vetra skoraj nič, občasno pihne rahlo od zadaj. Najprej ogled Z starta, kjer pa se po dveh, na videz dobrih korakih, udreš v sneg do riti (in potem s težavo spraviš ven…). Se pa vidi lepo v osončeno Kokro, medtem ko je proti Ambrožu vse zabasano, Grajc pa že globoko v bazi (še vedno do tal??).

Zato se vrneva na smučišče. Alenka mi pomaga postaviti padalo. Rahlo sneži iz megle. Ko se meglice odprejo proti Plaži, zalaufam, pa mi M24 (čeprav lepo nad mano) sploh nič ne prime (veter rahlo v hrbet) in ko se še spotaknem na snežnem kuclju, samo še zaružim po snegu.

Ko razpleteva štrikce, postaviva v drugo kar tam (sva že skoraj pod vršnimi meglicami, vendar pa sedaj že resno sneži).

Potegnem v drugo in laufam po smučišču kar nekaj časa, preden se končno odlepim (sedaj se na srečo ne spotaknem 🙂 ). Čez smučišča v smeri Možjance po slemenu nad Kokro (Štefanja, kot potencialni pristanek, je že skrita pod spodnjimi oblaki) .

Čeprav najprej verjamem, da bom prišel do Preddvora, se oblaki popolnoma zgostijo na koncu Kokre pred Preddvorom, zato obrnem nazaj s 50km dolinca in se zapeljem do zasneženih travnikov ob glavni cesti pod Javorovim vrhom.

Zoranov let

Po štopu, nekaj hoje in drugem štopu, izstopim pod Jenkovo, ravno ko iz baze (ki je sedaj nekje na sredi Grajca) pripelje Pojetov Jože, ki pristane tik ob Jenkovi.

Pojetov let

Jožetovi komentarji leta:
Panonia Air : Z Zvoha direktno →pod Jenkovo Lipo za šank…( >: °)˛ [4.2.2018 15:19]
Jože Poje : Samo pir me še gor drži. Termika pa nič, ker je tako mraz kot sred’ najhujše zime! [4.2.2018 15:52]
Simeon Klokočovnik : Jože, tale današnja snežna pravljica je bila unikatna, take ni bilo 10 let in je tudi še nekaj časa ne bo, vse v snegu, vse belo, pa meglice in kljub temu dober gradient, če bi ob 12 uri vzletel, pa bi se že takrat obdržal, seveda mraz, a četudi bi bil le panoramski let, a kot unikaten, zagotovo odtehta vse razdalje napram ustaljenim vsakodnevnim letalnim trasam. Danes je spet narava zmagala in mi smo bili tam . [4.2.2018 19:17]

 

Z Jožetom malo pokramljava (z Albertom sta prišla kakšno 1 uro za nama in tudi njima je bila baza tu spodaj še do tal… in ko je odletel z Zvoha, ni vedel, da se je baza tu spodaj že dvignila od tal…) in počakava da pride Alenka z busom. Dostaviva Jožeta do Albertovega avta (Albert na koncu ni odletel), potem pa se ob prehranjevanju še malo podružimo pod Jenkovo .