180528 Smuk P2258 15:40:22

Nestabilno vreme se nadaljuje in danes najprej razmišljam o projektih. Ker imam zjutraj zemeljske obveznosti, še vremena ne uspem pogledati, ko mi že pozvoni Uki, da gre na Smuk in povabi zraven. Brez razmišljanja in vedenja o situaciji na terenu potrdim in si vzamem čas do 10.30.

Pa me že ob 10.15 pokličeta z Erzom, da sta že na Brezovici. Malo morata počakati, da pri Rutarju prisedem v Ukijev avto in gasa dol.

Ko se peljemo med goricami na start, veter polaga veje navzdol po hribu (kot da se zliva dol SZ)?! Na startu enako: vsi trakci in klobasa kažejo veter v hrbet. Damo se v ler in posedemo pod lipco. Čez nekaj časa pripelje še Igor, ki je po različnih kombinacijah in planiranih ciljih na koncu pristal na Smuku…

Še malo modrujemo, ko le začne občasno obračati trakce na gor. Igor je prepričan, da je vse to (pihanje dol) le lokalna fora. Ko so intervali gor bolj pogosti, začnemo počasi postavljati in končno v luft: Igor, Zoran, Erzo in na koncu še Uki.

Pred startom dobimo steber do cca 1000, više pa ne gre. Ko Igor kmalu doseže plafon se kar odpelje nazaj. Preostali trije pa kar drajsamo sem in tja po grebenu in tonemo in spet pobiramo. Erzo se odpelje desno proti Kočevju, Uroš sem in tja po grebenu in se na koncu zapelje nad ravnino, jaz pa trikrat nabiram od starta v višino do 1000, da v četrto le naberem do 1200 in se zapeljem nazaj proti Dolenjskim. To sporočim po postaji in s tem »povzročim«, da Uki pade iz krasnega stebra +4 nad ravnico in se zapelje v pristanek pri Kočevju.

Urošev let

Erzo ga pozdravi iz višav in se zapelje naprej proti JZ. Mene čez Rožni dol še lepo drži, nad Travnim dolom pa prvič konkretno popravim čez 1300. O Igorju ne duha ne sluha (res pa je bil tukaj vsaj uro pred mano). Nekaj pred Dolenjskimi še enkrat popravim in kasneje se izkaže, da je tu nekje Igor sedel na tla.

Igorjev let

Igorjev Komentar leta:Že včeraj napovem Smuk, Lisco ali Ravno goro in sicer ob čim bolj zgodnji uri zaradi neviht. Zjutraj Aladin zamuja. Drugi modeli kažejo dež povsod, že ob 13. uri. So pa zadnje čase bolj nenatančni kar zadeva padavine. Odločitev in dogovor za Štajersko. Ko se pripeljem skozi Trojane, dajo novega Aladina gor. Okoli Maribora že prve kaplje-modrozelen radar (še nebo nad Mariborom joka zaradi včerjašnje tekme v Domžalah). Najboljša napoved za popoldan v liniji Smuk-osrednja Slovenija. Ustavim na Vranskem in pokličem Damjana, ki mu vnema tudi pada. Na kamerah jasno v Vipavski, na Buzetu, na Dolenjskem. Odpovem štajersko, obrnem in po poti preverim družbo za primorsko. Telefon zvoni v prazno. Ostane le še Smuk. Ko se pripeljem gor, so eni nekaj časa že gor. Piha kao dol, čeprav osebno verjamem, da ni generalni veter, ampak steber od spredaj, saj so vrhovi dreves pri miru (trakci in klobasa pa dol, z občasno spremembo navzgor). Tudi ptiči vrtijo od spredaj in nabirajo. Po nekaj posedanja, brez šahiranja in taktiziranja, postavim in potegnem prvi. Brez nepotrebnih ur in sončenja padala na grebenu, naberem na 1100 in se odpeljem nazaj. Zadaj se prvič uspešno rešim, drugič le delno in tretjič pač ne. Trije štopi in pol urce peš do avta in domov. Veliko zemljskih za malo luft kilometrov. Vendar zelo koristen dan, poln koristnih informacij. Lahko bi ga poimenoval Revelation day. Take imam zelo rad. Tudi meteorologi so zadeli v nulo  [28.5.2018 18:54]
Andrej Erznožnik : Za razumevanje zgodbe je potrebno povedati, da so tisti eni na štartu  Zoran, Uki in jaz, ki pa smo se za Smuk odločili zjutraj brez globokoumnih študij, s hitrim ošvrkom starega aladina [28.5.2018 20:41]

S 1200 se zapeljem preveč levo od Straškega hriba nad Sotesko (nisem vedel, da je to napaka!) in se s 600 naslonim na pobočje Plešivice. Veliko vetra in močno dviganje, ki pa me spravi le nad greben, više pa ne morem pobrati, tako da me samo odplakne naprej ob Krki v glajdu do Sadinje vasi. Pristanem na travniku pred Kocovo hišo.

Zoranov let

Zoranovi komentarji leta 
Tom Pavlič : En proti jugu, en proti severu  [28.5.2018 16:15]  
Aleš Pirš : Klasicna spura gre dlje. Super. [28.5.2018 16:54]
Igor : Čestitke zmagovalec Smuka! [28.5.2018 18:45]

Erzo je na tleh blizu Vinice.

Erzov let

Erzov Komentar leta:Zgodba: 12h štart piha z desne odzad 4-5 m/s. Tega nisem videl že 22 let. Čakamo in se nekaj zrihta, ampak v območju grebena ne gre niti 1200
Danes mi ni treba nazaj, mi je bilo v takih pogojih – višinah šenkano že včeraj! [28.5.2018 17:29]
Damjan Čretnik : No vidiš, prva stranica trikotnika ti je že ratala,no če dobro premislim ti to vedno [28.5.2018 16:41]
Andrej Erznožnik : Haha [28.5.2018 17:02]
Stane Bajt : Damjan,  🙂 🙂 🙂  [28.5.2018 17:04]
Še vizualizacija

 

Pospravim in do Kocovih. Andrej že pol leta živi v LJU, prijazni starši pa me odpeljejo v Žužemberk, kjer ob radlerju in sladoledu uživam v zgodovinskih znamenitostih mestnega jedra.

Dokler me ne pobereta Uki in Erzo…