181008 Griško polje P2364 13:33:54

Danes burja in bolj ali manj sluzasto po SLO. Na Primorskem nekaj sonca in ceste so bolj suhe.

In ker sem se včeraj teoretično usposabljal za obvladovanje padala v močnem vetru (= gledal YouTube filmčke na to temo) se odločim, da grem praktično preizkušat teoretično pridobljeno znanje prav tja.

Tole Griško polje (planotica, polje za veliko vetrnico proti Z z nizkimi in položnimi grički okoli) je fantastično; sočna trava, vse pokošeno kot za golfplac in sploh ne deluje kraško (brez skal, kamenja in pikastega šavja…). Kar ne morem verjeti razgledu, ko se peljem čez.

Najprej si izberem razkošno širok pravokoten travnik, ki se položno dviguje v grič (originalen Erzov start). Ker burja kar močno piha (6-8/12), se postavim ca 50m pod rob gozda (da me ne bo takoj obesilo na drevje) in pahljačasto razgrnem padalo. Rooka postavim lepo v zidek, ki ga ob močnih sunkih obvladujem z D-linijami (kot na filmu). Vmes dvigujem, stabiliziram hrbtno, pa obrati,… Ko mi ga zvrne s celicami navzdol, poskušam obračati, kot je bilo pokazano. Žal pa vse ne gre kot na filmu, kjer je bil prekrasen laminaren avstralski veter, saj imam(o) tu burjo in zadeva je bistveno bolj razgibana…

Vmes po obratu tudi potisnem naprej, da me dvigne in me butne v luft in se odpeljem 100m dol, da me potem močnejši sunek ustavi in rikvercne in sem spet na tleh.

Zoranovo poskakovanje

Skoraj dve uri tako groundhandlam, potem pa se mi zdi, da je burja vedno močnejša in samo še treniram zidek in moram na koncu povaditi tudi polaganje padala z vetrom (z eno komando), da me ne odšlepa iz koridorja na okoliška drevesa…