190726 Dobrovlje-V P2591 11:30:03

Sem se kar nekaj časa dogovarjal za test run&fly Dudek padala in se končno uspel dogovoriti za testiranje danes na Dobrovljah. Ker je napovedan Z (in na Trojanah tudi zares piha JZ 3,5/5,6, na Maliču pa celo SZ), sem malo skeptičen, kako bova zadevo izvedla. V resnici se niti ne sekiram preveč, saj sem si v sebi bolj želel potrditi, da takšen tip padala (tipa single skin, 18m2,…) ni za mene, čeprav bi impresivna teža manj kot 1kg zelo dobro dela mojim kolenom…

Ko se ob 11h dobiva z Dušanom na pristanku, spodaj nobenega vetra. Na startu pa piha rahlo gor (očitno je termika iz obsijane doline le premagala generalni veter).  

Dušan malo demonstrira padalo, ki se, kljub šibkemu vetrcu gor, takoj postavlja in ustavlja nad pilotom. Z malo nervoze ga vpnem tudi sam in iščem komande in sumičavo gledam pajkasto tanke štrikce. In ko ga malo pohendlam, kar ne morem verjeti, kako je odziven in poslušen. Še vedno sem skeptičen, kako bo startati (kako me bo teh 18m2 v tem šibkem vetru dvignilo v luft in potem držalo).

In ko se pri enem od dvigov obrnem, samo stopim dva tri korake naprej (veter še vedno rahlo gor) in me vzame…

Ves napet se prepustim letu naravnost ven, kjer pa me celo malo dviguje. Čutiti je večjo hitrost, kot sem jo vajen (tudi z M24), občasno malo zašumi, vendar je padalo odzivno in lepo reagira na komande in imam občutek izredne stabilnosti, ki je gotovo tudi posledica hitrosti. Sem že precej bolj sproščen.

Še zavoj ali dva in dol proti pristanku, kjer skoraj v brezveterju po nekaj hitrih korakih zaključim (pre)kratek a zelo informativen let.

Zoranov testni let