190730 Kovk P2593 18:32:41

Po deževnem vikendu in včerajšnjem neuspešnem tavanju po projektih, je danes dan, na Primorskem z manj napovedanimi padavinami, malo JZ vetra in nad inverzijo pri 900m še kar dober gradient. Milan bi šel delat 100tko na Lijak, Dule z njim, Erzo na Slivnico. Tudi jaz bi danes rad malo več sigurnega letenja in se pridružim Milanu. Še Manca se naroči na sprotne info dogajanja, saj bi rada nekje v miru testirala potencialno novo padalo.

Ob 11h odpelje Milan z Vrhnike naju z Duletom. Med potjo so že zelo nakuhane baze nad Krasom in za Vipavsko proti S. Kovk že tudi precej pokrit.

Pod Lijakom čakamo, saj razen treh neznanih, ki letajo sem in tja okoli starta, nikjer nobenega. Pa tudi kombija (Hermana?) za prevoz ni. Ker je že povsod naokoli precej nakuhano, po kakšni uri mencanja (obdelujemo opciji: Brestovica, kjer je ravno speljal in lepo pobral Gorazd in najbrž tudi Nevidni in Socerb) se odločimo nazaj proti Anji, saj v tisto smer, od Čavna naprej, zgleda vedno bolj prijazno.

Pri Anji še malo pomodrujemo ob obveznih (2×1) kavicah, potem pa se Dule javi za šoferja in logistika je rešena in se odpeljemo gor. Malo pred nami v luftu 1xValič in 1xCegi (? – ki ravno ob našem prihodu poskuša nekajkrat neuspešno toplandati, potem se odpelje na Nanos), na startu pa piha termika gor (pre)močno, tako da zopet malo počijemo.

Veter se občasno celo toliko unese, da bi si upal startati, ampak zadaj se temni in občasno zleze nakuhano celo malo pred start nad dolino in tako samo sedimo naprej. Sploh ko začne zadaj pošteno grmeti in radarska slika pokaže rdeče fleke od Idrije do Postojne.

Vse skupaj prihaja vedno bliže, ko prideta na start Valičev Urban in Klemenčičev Matjaž in raztegneta svoje stroje in v luft. Najprej vnebovzetje, potem se odpeljeta daleč ven nad dolino. Pride pa Cegi (?), zbija z ušesi in spiralami in po nekaj ponovnih poizkusih le toplanda. Zelo že razmišljamo o odhodu, ko se zadaj siva zavesa le malo odmakne proti S, grmeti neha in Milan bi malo goudhandlal… Jaz pa letel…

Postavim, Milan pa tudi pozabi na groundhandlanje.  Ko je malo manj vetra (itak da ni), potegnem in v luft, Milan tik za mano. Proti Kuclju in do Otliškega okna (v zraku je lepše, kot je zgledalo s tal), tu obrneva in z lepo višino spet na start. Milan še eno rundo proti Kuclju, jaz pa naberem nekaj nad 1100 in čez.

Lepo drži in pridem nad Plaz z 900. Nabrati ne morem nič konkretnega (ne znam?) vendar drži tik nad grebenom do Table. Potem pa zlezem pod rob in nobenega piskanja več. Pod Lovsko se mi dokončno vdre in odcurim nazaj proti Podnanosu. Malo nad tlemi pa je spet čutiti nekaj močnejši Z veter (dolinc), vendar kljub poskušanju zaključim po 1:00 ure pri Podnanosu.

Zoranov let

Milan se po drugi rundi pripelje do rondoja pri Vipavi.

Milanov let

Dule naju pobere in gasa proti LJU.