120930 Po Pivškem

Vreme danes enako kot včeraj, čeprav je napoved slabša. Samo veter se je obrnil za 180 st. in tako danes piha SV. Zjutraj začnem mobilizirati jato za posebne podvige/projekte z malo uspeha. Erzo ne bi nič, ker je zmatran od včeraj, Manca mogoče kasneje, ker v takem gnilem vremenu nima smisla. Mega je za po 12h, Delux se prilagodi za kamorkoli.

Z Borisom pobereva Mega na Uncu in gremo najprej z Unca direkt mimo Rakovega Škocjana do razbitin restavracije pod Kaličem, kjer je potencialni pristanek. Meglice so tik nad nami in veter kar nažiga (sicer približno iz prave smeri). Po ogledu ostankov restavracije nas po mreži gozdnih cest Javornika Mega suvereno pripelje na vrh Kaliča. Na vrhu smučišča, kjer je potencialni start, ugotovimo, da je preveč megleno, predvsem pa dosti preveč piha (prvi potencialni start – ništa).

Čez Javornik proti vojaškemu poligonu Poček za Babo in Kameno goro. Ko pridemo na odprto, na pobočja vrh poligona, zapeljemo offroad na bližnji vrhec Veliki vrh in se razgledamo. Razgled je čudovit, hodimo po ostankih železja razstreljenih granat in ugotovimo, da bi bil super start z Babe, Kamene gore in tudi od tod, kjer smo zdaj, če bi bihal primeren veter (od JV do JZ). Za Veliki vrh, na katerem stojimo, bi bil dober tudi SV, če ne bi tako nažigal, kot danes. Če bi pihalo zmerno, bi lahko startali in pristali v dolinici ob cesti cca 100m niže. Tako pa nič, razen da nabere Boris nekaj marel za gobjo večerjo (drugi potencialni start-ništa, pravzaprav ogled vsaj treh potencialnih startov).

Nadaljujemo z ogledom vojaškega poligona (in vmesnim iskanjem gob) in naprej v smeri proti Prestranku. Od zgoraj smo videli, da v Pivki piha Z, torej bi bil mogoče danes Šilentabor…

Ko pridemo na našo standardno parkirno mesto, kjer se še poznajo sledovi gum od včeraj, gremo vseeno na rob, čeprav piha močna burja (torej spet v rit, kot včeraj). Sploh ni jasno, zakaj v Pivki piha ravno ta trenutek krasen in močan JZ !… No, na rob gremo zato, da Delux nabere dovolj šipka za čaj…. Malo še razmišljamo o odletu z grebena proti Knežaku, pa zaradi močne burje ni zanimanja (pa jaz to že imam in ne bi bil novnov). Potem pa spet dol na glavno cesto (tretji potencialni start- ništa).

Mega preveri pri Igiju, če mogoče kdo leti na Lijaku, pa se izkaže da baje nihče (to je bilo še naše potencialno upanje…). Misli na Golec nad Branikom, ki je idealen v burji, v kali zatre Delux, saj na Kovku piha burja 11/16. Zato se usmerimo na Juršče (Tuščak ništa, ker je SV, tudi Kršičevec odpade) in naprej (nazaj) čez gozdove na Javornik. Peljemo se pod velikim travnikom pod vrhom Javornika, kjer je čudovit travnik za odleteti na JZ (pa ni še nihče odletel, ker je potem problem, kje pristati) in potem na sam vrh Velikega Javornika do radioamaterske kučice. Smo ravno v meglicah in je praktično brez vetra.

Na poti dol še enkrat zakruzamo skozi gozdove do vrha Kaliča, kjer je dosti bolj prijazno kot prej, saj ni več megle. Je pa še vedno preveč vetra in nobenega ne premami.

Naprej proti Cerknici po S pobočju do velike poseke (ki smo jo gledali nekaj tednov nazaj, ko smo se peljali izpod Slivnice proti Uncu). Soglasni smo, da bi bil start v redu, če bi malo počistili šavje ob cesti, da bi bilo dovolj široko za odleteti s ceste. Mogoče pa pozimi, ko sneg prekrije poseko (potencialni start ?-ništa za danes, nimamo motorke), pa vsaj malo bi moralo pihati – zdajle je namreč brezveterje (malo nazaj na Kaliču pa še vedno piha preveč…). Še malo naprej po cesti nad jezerom do mesta, kjer je Mega prepoznal nekdanji zmajarski start – žal vse zaraslo in tudi sicer neuporabno za padalce…

Za danes končamo in se zapeljemo v Rakov Škocjan, kjer Borisu z Megom razkaževa Mali naravni most  (še ni bil tukaj…), potem pa do hotela, kjer zaključimo dan ob izredno dragi večerji :-(…

Leave a Reply