181114 Lijak P2404 15:45:23

Danes pa je že prava burja in na Kovku dopoldne nabija 10/20. V Vipavski sonce, ko je ostala SLO še v oblakih in megli. Včeraj smo nekaj govorili o Zavrhu, zaradi JV celo o Slivnici (pa so že ob 10h tam sunki do 13).

Pa Dragan (Vidic) zdraži Erza z Lijakom in on mene in pozabimo na vse ostalo in 11.30 Vrhnika. Velkavrh odpove, Mega ne more, tako da se Draganu, Erzu in meni po predhodnem oklevanju v LCju na Uncu pridruži le Jean.

Na pristanku sicer piha še konkreten V, so pa tandem tečajniki že odleteli nekaj letov in vsi zatrjujejo, da bo OK (Dragan še vedno »zagotavlja« 2-urno letenje). V Hermanovem kombiju počakamo še Nevidnega in gor.

Na startu manj vetra kot spodaj in piha že večinoma v valovih lepo gor (občasno potegne tudi še bolj z V). Takoj postavimo in v luft: Erzo, Jean, Vidic in z zakasnitvijo (ker sem spet zamenjeval padalo v 1A kompletu s I.klaso).

Takoj poberem pri Oknu čez 900 in se zapeljem proti Kasarni. Hitro zgubim lepo višino in se potem plazim pod robom do Zmajarske in se nikakor ne morem spajsati više. Ostali so že potegnili za rob proti Čavnu in že peljejo nazaj, ko se jaz še vedno matram okoli Zmajarske. Potem obupam in se obrnem nazaj, pri Kasarni končno z mukami naberem do 1000 in potem še na Lijaku popravim v stebru skupaj z Draganom.

Že hočem z njim na Danijela, pa začnem (pre)hitro zgubljati, tako da vrnem in spet nabiram okoli Okna (sedaj tudi z Jeanom), da se skupaj z njim odpeljem na Danijela. Tu sicer nekaj časa vztrajam in nekaj naberem, pa premalo za naprej in se vrnem nad Lijak. Najprej lepo nad robom, potem pa se z nižanjem sonca zniža tudi moč dviganj in sem vedno nižji. Ker hočem narediti 2h, drgnem do konca in ko naredi cin, pristanem.

Zoranov let

Erzo je pristal nekaj naprej od Modelarske pod Danijelom,

Erzov let

Jean in Dragan pa na uradnem.

Jeanov let

 

Draganov let

Draganov Komentar leta:Bolje od pričakovanj. Kljub burji na Kovku me je ta ustavila šele pri Kuclju. Sicer pa je skoraj nemogoče nepovedati kako široko bo “Lijakovo okno letenja” v pogojih burje. Je odvisno od moči vetra po višinah, temperature, sončnega obsevanja, gradienta in še marsičesa… Do Kovka je bila izrazita zahodna tendenca, na Kuclju pa že opazna burja. Enostavno je treba poizkusiti in potem ugotoviš kaj je. Lepo in zanimivo je bilo! [14.11.2018 21:06]
Andrej Erznožnik : Lepo sta vrtela in blestela edina v stebru pri startu – pravi upokojenski nova team [14.11.2018 16:41]

Ko pospravim gremo pobrat še Erza in na osmico v Šmihel (moja prva osmica 🙂 ).

Še vizualizacija letov